Ghimbirul în tratamentul astmului

Deşi am scris deja destul de mult despre ghimbir atât în articolul principal despre acesta, cât şi în diverse reţete şi remedii, aş vrea să vă împărtăşesc şi rezultatele celui mai nou studiu care susţine indicaţiile terapeutice ale ghimbirului în terapii complementare.

În luna mai a avut loc un studiu la Universitatea Columbia care a arătat că substanţele active ale ghimbirului (6-gingerol, 8-gingerol, 6-shogaol) au un efect rapid de relaxare a musculaturii netede a bronhiilor. Efectul benefic al substanţelor active poate fi folosit atât separat pentru diverse afecţiuni respiratorii sau proceduri medicale, cât şi alături de alte medicamente bronhodilatatoare potenţând efectul acestora pentru tratamentul astmului.

În studiu se folosesc substanţele active separat. Atunci când folosim ghimbirul ca atare acesta conţine în acelaşi timp mai multe tipuri de compuşi, multe dintre care încă nu au fost studiate.Toti compusi prezenti intr-o planta medicinala actionează sinergic. Din acest motiv în Ayurveda se folosesc doar plantele întregi şi nu substanţele active separat.  De reţinut este că substanţa activă cea mai potentă 6-gingerol este prezentă în ghimbirul proaspăt şi practic lipseşte în cel uscat. Atunci când ghimbirul este tratat termic gingerolul se transformă în zingeron, iar când este uscat în shogaol. Aşa se explică gustul mai puţin picant şi uşor dulce al ghimbirului fiert şi gustul foarte picant al ghimbirului uscat, căci shogaol este de 2 ori mai iute.
Din punct de vedere ayurvedic, ghimbirul proaspăt are un efect diaforeic mai puternic şi este foarte bun pentru răceli, tuse şi diverse tulburări ale lui Vata. În schimb cel uscat este un expectorant bun şi scade foarte bine Kapha. Ghimbirul se foloseşte proaspat sub forma de suc, ras cu miere, în mâncare, fiert  sub forma de ceai sau uscat sub formă de capsule, în ceai, cu lapte, în mâncare. De asemenea se aplică extern pe piept.
Bineînţeles că afecţiunile cronice trebuie să fie tratate doar cu ajutorul unui specialist, însă rezultatele acestui studiu confirmă şi eficienţa ghimbirului în afecţiuni respiratorii uşoare pe care le putem trata acasă sau folosi ghimbirul ca adjuvant.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23065130

Comentarii

Postări populare