Ashwagandha, Ginsengul Indian


UPDATE Ashwagandha sub forma de pulbere ecologica cruda si capsule se gaseste acum si in magazinul meu online: veda-store.ro (click)

Ashwagandha (Withania Somnifera) este o plantă din familia Solonoceae originară şi cultivată până în prezent în India. În engleza mai apare sub denumirea de winter cherry, iar denumirea sanscrită trimite la mirosul de cal pentru că aceasta conferă vitalitatea şi energia sexuală puternică la fel ca a unui cal :).

 Este una dintre cele mai cunoscute şi mai folosite ierburi ayurvedice, fiind considerată o rasayana, adică un remediu reîntineritor şi regenerant. Tocmai de aceea este deseori numită ,,ginseng indian'' pentru că, ca şi ginseng în medicina chineză, este un tonic general şi un remediu pentru o serie de afecţiuni, un adaptogen şi reîntineritor.

În aceleaşi timp, este una dintre puţinele plante ayurvedice bine studiate de către ştiinţa modernă. Studiile susţin majoritatea indicaţiilor terapeutice ale acestei plante şi tocmai de aceea, planta a devenit din ce în ce mai populară în Occident. Haideţi să vedem care sunt principiile ei active, indicaţii terapeutice şi perspectiva ayurvedică. 

Principalii constituenţi activi

  • Alcaloizi (isopelletierine, anaferine, cuseohygrine, anahygrine)
  • Lactonele steroidale (withanine, withaferine)
  • Saponine
  • Withaferin-A şi Sitoindoside VII-X sunt cele mai studiate principii active fiind direct implicate în acţiunea puternică de protecţie împotriva stresului

Principalele acţiuni terapeutice

  • Acţiune imunomuduloare şi adaptogenă puternică (creşte capacitatea organismului de a se adapta la diverse conditii ale mediului: diferenţe de temperatura, frig, lipsa de lumină etc)
  • Întăreşte sistemul nervos central, efect puternic anti-stres, îmbunătăţeşte capacităţile mintale. Utilă în stări de anxietate, atacuri de panică, insomnii, depresie.
  • Una dintre cele mai bune plante pentru echilibrarea sistemului endocrin
  • Un tonic şi echilibrant al sistemului reproducator, afrodisiac, creşte calitatea spermei, se foloseşte în probleme de fertilitate
  • Antioxidant puternic: protejează împotriva stresului oxidativ, încetineşte procesele de îmbătrânire

În Ayurveda


În medicina tradiţională ayurvedică Ashwagandha este utilizată aşa cum îi spune şi numele, în primul rând ca tonic şi afrodisiac. Hrăneşte direct Ojas. Este cea mai bună plantă cu efect de regenerare şi tonifiere a ţesuturilor, in mod special a ţesutului muscular, măduvei şi spermei. Ptrivită pentru a fi luată pe termen lung. Se foloseşte în scăderea libidoului şi a energiei sexuale, infertilitate, în stări de stres şi epuizare nervoasă, convalescenţă, astenie, efort fizic susţinut, oboseală, insomnii, anemie, îmbătrânire prematură, scleroza multimplă, afecţiuni ale pielii, afecţiuni respiratorii (tuse). Este potrivită pentru toate tipurile de constitutii, dar in mod special Vata. Poate creste Pitta daca e in exces si poate agrava Ama daca sunt toxine şi congestii în organism.

Cum se administrează

 Se foloseşte rădăcina plantei care se usucă şi se râşneşte. Pulberea obţinută se ia sublingual cate 250mg-1g de câteva ori pe zi.
Ca tonic şi afrodisiac, pentru creşterea masei musculare etc. se recomandă în mod special să fie luată cu lapte, fie decoct, fie pur şi simplu pulbere amestecată cu lapte cald la care se poate adăga miere/jaggery, condimente (nuşcoara, cardamom, scorţişoara). Se bea cald, cu tot cu pulbere.


Comentarii

Postări populare