Mămăliguţa altfel

 
V-aţi săturat de tradiţionala mămăliguţa cu brânză? Sau poate că doriţi să faceţi o mâncare simplă, dar cu un gust fin pentru masă festivă ? Sau poate că v-a rămas nişte mămăliga de ieri şi nu ştiţi ce să faceţi cu ea ;)). Atunci incercaţi mămăliga călită în ulei de măsline cu condimente şi brânza de burduf. Extrem de simplu de făcut, dar delicios şi de efect. Eu am avut un ulei extravirgin de măsline proaspăt adus din Italia de prietena mea şi a fost suuuper. Dacă aveţi un ulei de măsline mai amar (cum sunt majoritatea celor din România), folosiţi un alt fel de ulei proaspăt, presat la rece, căci în aceasta reţetă uleiul chiar trebuie să fie de cea mai bună calitate ca să iasă gustos.

Ingrediente :

Mămăliga (1 cană mică mălai)
o lingură ulei extravirgin de măsline
o linguriţă oregano uscat (sau alte plante aromatice)
1/3 lingurţă piper negru proaspăt măcinat
o cană mică brânză de burduf rasă (puteţi folosi şi alte specialităţi de brânză, caşcaval)

  1. Se prepară mămăliga. Eu vărs mălai în cantitatea triplă de apă rece şi amestec bine de tot şi mai amestec din când în când când începe să fiarbă. Fierb în jur de 20 de minute la foc mic. Dacă nu veţi folosi brânza (va fi oricum delicios), adăugaţi sare.
  2. După ce mămăliga s-a răcit şi s-a întărit, se taie în bucăţele pătrate sau dreptunghiulare destul de mari. 
  3. Acum puteţi să căliţi mămăliga la cuptor sau la tigaie. Dacă faceţi la cuptor, amestecaţi uleiul cu condimentele şi ungeţi fiecare bucată de mămăliga cu ulei, apoi puneţi pe o tavă în cuptor până se rumeneşte. Dacă faceţi la tigaie, încălziţi uleiul cu condimentele şi căliţi bucăţelele de mămăligă la foc mic, câteva minute pe fiecare parte. 
  4. Când mămăliguţa e rumenă şi a format o crustă fină transferaţi-o pe un platou şi presăraţi imediat brânza de burduf. Serviţi imediat. 




Comentarii

  1. Interesanta Tania chestia asta. O voi incerca.....dar cu mamaliga din mei.....si trebuie sa ma gandesc ce sa pun pe deasupra in loc de braza.....
    Dar este inspirativa. Am facut dovleacul copt cu orez....o minune a fost. Merci pentru inspiratie. Ma gandeam sa te intreb: nu pregatesti niste unt ghee si pentru comercializare? Eu as fi interesata caci mai bine las un maestru sa pregateasca si folosesc ceva bine facut decat sa experimentez eu pana ajung sa fie ok produsul. Cred ca mai convins sa incep a utiliza acest Ghee ....chiar daca eu sunt cu vegetarismul...am mai citit mult despre el si beneficiul lui mi-ar fi ok. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Tatiana! Mamaliga din mei e o idee f buna, nu am incercat niciodata pentru ca sunt obsedata cu porumb, dar trebuie sa incerc neaparat varianta originala de mamaliga, nu-i aşa? :) In loc de branza ai putea sa pui un sosulet ceva, de rosii cu busuioc de exemplu, sau de ciuperci... Vreau sa fac o reteta cat de curand cu alt fel de topping. Daca faci inaintea mea, sa ne impartasesti neaparat! :)
    Nu comercializez ghee, dar ti-as trimite tie cu mare drag, da-mi un mail pe tatianavozian{@)yahoo.com cu adresa ta. Apropo, in Ayurveda cand se vorbeste de tipuri de alimente, ghee nu este incadrat la lactate.

    RăspundețiȘtergere
  3. OOOOO merci mult pentru dragalesenia si amabilitatea ta. Scriu pe email. Da este o idee f tare cu sosulet.....ma gandesc ......probabil si ceva un sos din linte care sa aiba si sos rosii....hmmmm ar fi ceva. Trebuie incercat, musai!

    RăspundețiȘtergere
  4. De mult nu mai mancam asa simplu mamaliguta cu branza.
    Eu fac mamaliga si o amestec in farfurie cu branza,usturoi tocat,marar,ciuperca cruda taiata feliute mici iar deasupra pun lapte batut,este o nebunie.
    De regula cand imi ramane mamaliga ,a doua zi fac o ciulama de ciuperci si ceapa,ori o tocanita de cartofi.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare