Q&A: Alergie la frig

 
Din păcate am din ce în ce mai puţin timp pentru toate articolele pe care mi le-am programat să le scriu. Şi aşa va mai fi încă o jumătate de an, până termin masterul şi mă voi apuca serios şi de blog şi de altele. Aşa că vă rog să mă scuzaţi că postez rar, iar de Q&A nu am mai avut timp deloc.  celor care mi se adresează cu întrebări direct, de obicei le răspund imediat, pe mail sau personal. Însă sunt multe întrebări similare şi aş dori să public răspunsurile pentru a fi utile cât mai multor persoane.
Despre subiectul discutat astăzi să fiu sinceră nu m-au întrebat mulţi. Însă de când a început iarna am zilnic zeci de căutări pe blog  legate de alergie la frig. Mult timp nu înţelegeam de ce cititorii nu-mi scriu, până când o cititoare mi-a spus că înainte n-a vrut ,,să deranjeze''. Heellllooooo people!!!! De abia aştept să vin acasă şi să găsesc mail-uri de la cititori! Este ceea ce îmi place să fac cel mai mult! :D Aşa că dragii mei, vă rog, nu ezitati să-mi scrieti, aveţi şansă să primiţi multe sfaturi utile gratuit. Nu-i aşa că-i fain? :)). 

În majoritatea cazurilor toate tipurile de alergie semnalizează dezechilibrul de Vata. Când Vata este dezechilibrată sistemul nervos devine hipersensibil, sensibilitatea crescută fiind manifestată în mai multe feluri: pielea prea sensibilă (reacţionează la diverse substanţe, anumite materiale, cum ar fi lâna, la frig etc), pot apărea alegrii alimentare sau putem fi pur şi simplu prea sensibili în plan psihic. În plus, Vata dosha este cea care răspunde de dilatarea vaselor de sânge. Atunci când Vata este în dezechilibru, circulaţia este proastă şi dilatarea si contracţia vaselor de sânge nu se mai realizează cum trebuie. Sindromul Raynaud, amintit de cititoarea mea Tatiana J., e o afectiune caracterizata printr-o contractie a vaselor de sange din periferie şi se încadrează exact în dezechilibru de Vata la acest nivel. 
Acum, eu nu sunt un specialist. Dacă vi s-au prescris pastile vasodilatatoare sau poate chiar antihistaminice, luaţi-le. Însă problema voastra nu va fi rezolvată dacă nu reechilibraţi Vata. De aceea, vă recomand să urmaţi pe timpul iernii cu stricteţe toate recomandările pentru Vata. Foarte important:
  1. Dieta pentru Vata: mâncare gătită şi caldă, multe condimente, preparare cu ulei, lapte cald cu condimente, ghee, panir, nuci, zeamă de pasăre, peşte gras, supe şi ciorbiţe zilnic, terciuri din cereale zilnic, mese regulate şi consistente. Şi beţi multă apă călduţă sau ceaiuri pentru Vata (ceaiuri din condimente sunt f bune). Sunt bune şi alimentele care încălzesc cum ar fi rucola, hrean, dacă acestea nu irită. Puteţi creşte aportul de produse animale, însă important e ca acestea să fie bine asimilate. Pentru aceasta preparaţi-le si combinaţi-le corect şi consumaţi un supliment sau ceai din condimente pentru digestie şi asimilare. Excludeţi crudităţile în afara de o cantitate moderată de  fructe de sezon. 
  2. Păstraţi aer cald şi umed în încăpere. Puteţi folosi un umidificator. Păstraţi memebrele întotdeauna la căldură. De asemenea baia fierbinte sau sauna fac foarte bine.
  3. Faceţi zilnic masaj cu un ulei gras, de exemplu ulei de susan. Luaţi un ulei organic presat la rece, încălziţi-l la baie de aburi sau sub un jet de apă fierbinte. Masaţi corpul, mai ales membrele cu ulei cald timp de 10 minute. Puteţi face aceasta procedură de dimineaţa sau seara. Dacă nu doriţi ca uleiul să rămână pe corp puteţi face un duş fierbinte după aceea. Însă dacă ieşiţi afară uleiul va proteja pielea sensibilă de frig. Puteţi folosi şi un ulei ayurvedic special pentru Vata, cum ar fi acesta: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=96&category_id=30
  4. Faceţi zilnic mişcare: mersul pe jos, yoga sau orice alt tip de mişcare care încălzeşte şi echilibrează în acelaşi timp. Nu: alergatul, săritul, cardio, mersul pe bicicletă şi alte tipuri de mişcare prea rapidă şi fără contact cu sol. Aveţi nevoie de înrădăcinare :). 
  5. Pe plan emoţional, sentimente specifice dezechilibrului de tip Vata, cum ar fi frica, trebuie eliminate. Puteţi folosi preparate fitoterapeutice, să meditaţi, să faceţi yoga sau poate programare neurolingvistică, orice funcţionează pentru voi. De asemenea uleiul sus menţionat folosit seara ajuta la calmarea sistemului nervos. Aveţi încredere în oameni, în Viaţă, nu vă mai faceţi griji, ci bucuraţi-vă de tot ceea ce Viaţa vă scoate în cale, aici şi acum.
 PS. Întrebaţi-mă pe mail dacă doriţi să vă direcţionez către un loc unde se face saună şi masaj ayurvedic :).

Comentarii

  1. Buna Taniusa, vreau si eu din magazinul tau o cutie de Coral Black Walnut . Ai cum sa te intalnesti cu mine intr-o zi pe la universitate/ unirii? Sau fac comanda pe site?

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci Tania pentru articol. Ai foarte mare dreptate....multe din recomadarile tale le fac (mai putin mancat zeama de pasare caci nu votez cu carnea....) dar asa este ....acum Raynaud-ul meu este mult imbunatatit.
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tatiana, ma bucur sa aud asta! Sigur ca fiecare alege ce i se potriveste mai mult din idei enumerate de mine. Multumesc tare mult ca ai gasit timp sa ne impartasesti din experienta ta! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru articol Tania, eu cu adevarat sufar de asa ceva de vreo 5 ani ... de cand am lucrat foarte mult cu apa rece... asta poate explica de ce nu prinde la mine dieta raw iarna..
    Mai am o intrebare... ce stii despre venele de pe interiorul bratelor care sunt evidente - albastrui?
    E adevarat ca pielea e foarte alba... si de asta sunt mai evidente dar tot as vrea sa stiu mai multe... stiu ca e o caracteristica tot de tip Vata...

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, cu mare drag, ma bucur ca si tie iti e de folos articolul. Dieta raw in acest caz e contraindicata pentru ca alimente crude sunt aspre si reci, adica au o natura Vata. Venele ies intr-adevar in evidenta la persoanele de tip Vata, si la mine sunt foarte vizibile mai ales atunci cand slabesc. Daca ai fost la doctor si nu ai varicoza, poti sa stai linistita, probabil ai o piele foarte subtire si esti slaba.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare