Chifteluţe de legume cu făina de năut (fără ouă)


Încă la începutul lunii am citit despre provocarea Dulce Românie ,,Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon''  pe Blog cu Legume, un blog foarte fain pe care îl urmăresc cu plăcere. Am zis că trebuie să particip şi eu cu o reţetă, că am atâtea reţeţe numai cu legume proaspete de sezon în ,,sertar''. Însă am tot fost plecată şi ocupată şi nu reuşeam să postez decât pozele deliciilor preparate pe Facebook. Iată că la sfârşitul lunii am hotărât să particip şi eu la provocare cu una dintre reţetele promise: chiftele de legume vegane preparate fără ou din legume şi verdeaţă de sezon. Am găsit reţete asemănătoare pe blogurile cu reţete din bucătăria indiană. Căutam demult cu ce să leg compoziţia pentru chiftele în afară de ouă, căci încerc în general să am o dietă vegetariană. Din produse de origine animală consum constant lactatele care sunt absolut necesare pentru constituţia mea, iar ouăle le consum rar, mai degrabă atunci când gătesc şi pentru prietenul meu şi vreau  mâncarea să fie mai consistentă. [Update. din vara 2015, după 4 ani de vegetarianism, am dieta complet omnivora, incluzand cantitati sufieciente de carne, peşte si oua de ţară.] Mi-a plăcut foarte mult varianta indiană a chiftelelor preparate cu făina de năut şi nu cu pâine sau făină albă, varianta noastră a chiftelelor de post, alimente care încerc să nu facă parte din dieta mea. Cu siguranţă cu făina de năut aceste chiftele sunt şi mai sănătoase, şi mai nutritive, însă dacă nu o aveţi nu ezitaţi să folosiţi făina albă de grâu sau griş.

Aceste chiftele sunt o modalitate foarte bună de a include cât mai multe legume proaspete de sezon în dieta noastră, mai ales aşa legume din păcate foarte rar folosite la noi ca sfecla sau legume frunzoase (frunze de mangold, spanac, sfecla, kale).
Chiftelele pot fi bineînţeles preparate şi la cuptor. Ar fi chiar mai bine pentru a controla mai bine temperatura şi a nu transforma grăsimile sănătoase într-un produs cancerigen.
 Se servesc ca un fel de mâncare separat cu diverse sosuri sau cu o garnitură din orez basmati, spre exemplu. Nu sunt deloc sfărâmicioase şi pot fi inlcluse într-un hamburger vegetarian alăuturi de o chiflă din făină integrală şi verdeaţă, bun pentru a fi luat la birou.

Ingrediente (în jur de 15 chiftele):
  • 1 sfeclă medie
  • 2 morcovi mici
  • 1/2 zucchini 
  • 1/2 legatura patrunjel
  • frunze tinere de la sfeclă
  • 1 cană făină de năut (se găseşte în plafare) 
  • 1 cm ghimbir proaspăt
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă sare neiodată de salină sau după gust
  • câte un vârf de cuţit condimente măcinate: piper, coriandru, chimen, turmeric
  • ulei presat la rece


Nota. Pot fi folosite diverse legume care nu sunt foarte zemoase şi orice fel de frunze de sezon: spanac, kale, mangold  Daca folositţi legume zemoase, după ce le daţi pe răzătoare, lăsaţi-le la scurs într-o sită. 

Preparare (15-20 min):

Curăţăm legumele, ghimbirul şi usturoiul. Lăsăm coaja acolo unde este posibil. Legumele mele au fost tinere, din grădina proprie, aşa că am lăsat coaja la zucchini, la morcov şi parţial la sfeclă.
Spălăm bine frunzele şi verdeaţa şi le tocăm mic.
Tocăm  usturoiul şi ghimbirul foarte fin (sau folosiţi un mojar).
Dăm legumele pe răzătoare manuală sau cea de la robot.


Amestecăm uşor într-un vas mare legumele rase, verdeaţa tocată şi condimentele. Puteţi adăuga şi puţin ulei.
Adăugăm jumătate din făina de năut şi amestecăm din nou uşor. În funcţie de cât de zemoase sunt legumele va fi nevoie de mai mai multă sau mai puţină făină. Adăugăm până compoziţia arată ca un aluat moale şi se ţine, astfel încât să putem forma chiftele.



Încălzim câteva linguri de ulei într-o tigaie sau 2 tigăi concomitent ca să meargă mai repede. Focul trebuie să fie mic, însă tigaia trebuie să fie bine încălzită. Formăm una câte una chifteluţele şi le aşzăm în tigaie.
Lăsăm să se prăjească pe fiecare parte în jur de 3 minute, apoi acoperim cu capac şi mai lăsăm pe foc mic câteva minute. Verficaţi ca în interior să fie bine gătite, timpul depinde de mărimea chiftelelor.

Serviţi calde sau la temperatura camerei alături de o garnitura preferată sau nişte roşii cherry delicioase, aşa cum făcut eu :).


Poftă bună!

Comentarii

  1. Faina de naut se poate inlocui cu faina de ovaz de exemplu?Sau e esentiala pentru reteta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, in principiu poate fi folosita orice fel de faina care leaga compozitia(de grau, de orez, de ovaz etc).Cu faina de ovaz sincer nu am incercat sa fac chiftele, insa e de incercat. De asemenea, faina de naut poate fi inlociuta si cu piure de naut fiert.

    RăspundețiȘtergere
  3. E bine de stiut, naut am in casa si il pot folosi fiert si pasat. Eu folosesc fulgi de ovaz sau faina de ovaz cu succes la chiftele vegetariene pentru juniorul meu, are intoleranta la ou. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa incerc si eu neaparat cu chiftelute cu ovaz! Cu mare placere, si eu iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare