Dieta pentru Kapha

Persoanele cu o constituţie de tip Kapha au un organism puternic şi foarte rar duc lipsa de substanţe nutritive. Cu o dieta tradiţională ei pot avea probleme cu exces de mucus şi grăsime în organism, kilograme în plus, digestie lentă, muşchii şi pielea prea moi, lipsa de tonus, pielea prea grasă şi congestionată. Digestia şi metabolismul lor sunt lente. De aceea, persoanele de tip Kapha sunt persoane care chiar ar trebui să ţină o dietă mai strictă: să mănânce mai puţin, să reducă alimentele de origine animală, să nu consume grăsimi şi zahăr, să ţină periodic o dietă detoxifiantă sau chiar post negru. Sunt recomdate doar câteva mese pe zi, de preferat între orele 10-18. Micul dejun poate fi înlocuit cu puţină apă la temperatura camerei sau ceai din ierburi medicinale.
Kapha nu are nevoie de multă apă şi nu trebuie să bea apă şi băuturile foarte reci. Sunt recomadate sucuri din legume sau frunze verzi, ceaiuri din plante medicinale, ceaiuri din condimente la fiecare masă. Cafea este acceptată ocazional. De preferat însă se se folosească condimentele pentru efect tonifiant şi stimulant (ghimbir, busuioc etc) de care are nevoie Kapha.

Principii generale:

  1. Mâncare călduţă, uscată şi uşoară. Cantităţi mici.
  2. Mâncare cu gust iute, amar şi astringent.
  3. Nu mai mult de 3 mese pe zi, între orele 10-18. Masa principală este cea de amiază.
  4. Dieta detoxifiantă sau post negru cel puţin o dată la câteva luni. 
  5. Utilizarea zilnică a condimentelor şi a plantelor medicinale care scad Kapha
  6. Evitarea mâncărurilor reci, prea lichide, grele, cu ulei şi grăsimi animale, a dulciurilor.

Alimente recomandate:

  • Legume. Toate legumele sunt potrivite pentru Kapha, căci au o natură uşoară. Acestea trebuie consumate gătite şi calde, pe timpul verii pot fi consumate şi crude. Sunt recomandate mai ales: morcovi, ţelina, ardei gras, varză, broccoli, mazăre verde, ridiche, ridiche neagră etc. Cel mai bine este ca legumele să fie pregătite la aburi, cu diverse condimente şi fără ulei.
  • Verdeaţă, vlăstari, mai ales: spanac, pătrunjel, frunze de coriandru, salată, vlăstari de muştar, de floarea soarelui, de lucernă
  • Ciuperci (moderat, gătite)
  • Cereale integrale: porumb, hrişca, quinoa, mei, secară. Nu sunt recomandate: grâu, orez rafinat, ovăz, couscous. Pâinea creşte Kapha şi contribuie la îngrăşarea şi acumularea de mucus în organism a persoanelor cu aceasta constituţie. Poate fi înlocuită cu crakeri din secară sau grâu dur sau alte cereale, seminţe. 
  • Leguminoase: fasole Adzuki, alte tipuri de fasole, mazăre uscată, toate felurile de linte, soia. Pentru persoanele cu aceasta constituţie leguminoasele ar trebui să reprezinte sursa principală de proteine. 
  • Condimente: toate, în afară de sare, mai ales picante (ardei iute, chili, ghimbir, muştar, usturoi, hrean, piper etc). Utilizarea condimentelor este foarte importantă pentru Kapha, atât în prepararea mâncării, cât şi în scopuri terapeutice, sub forma de pudră sau capsule. Condimentele îmbunătăţesc digestia, ajută la o mai bună asimilare a hranei şi reglează metabolismul. 
  • Miere

Alimente care nu sunt recomadate:

  • Fructe dulci.  Sunt ok citrice, pomuşoare, rodii, mere, fructele uscate. Bananele trebuie evitate.
  • Nuci şi seminţe. Nucile sunt prea grele şi grase pentru Kapha, dar sunt acceptate în cantităţi moderate dacă se renunţă la carne. Sunt ok seminţele de floarea-soarelui, de dovleac, nuca de cocos, seminţe de susan. Nucile foarte grase, cum sunt cele braziliene, macadamia etc, sunt de evitat. 
  • Uleiuri, grăsimi. Grăsimile animale trebuie excluse, iar grăsimile vegetale de folosit moderat. Din uleiurile care sunt ok: de floarea-soarelui, de porumb, de muştar, de şofrănel, de sâmburi de struguri.
  • Carne. Pentru persoanele cu aceasta constituţie chiar nu este nici o problemă să renunţe la produse de origine animală, căci au ţesuturi bine hrănite şi un corp puternic şi solid. Carnea de găină sau de curcan este cel mai puţin nocivă pentru ei, iar carnea de porc, de vită şi carnea roşie şi grasă în general creşte cel mai mult Kapha. Carnea de găină poate fi consumată ocazional, iar în rest să fie înlocuită cu leguminoasele, cereale precum quinoa şi hrişca, oleaginoasele. 
  • Ouă
  • Lactate. Mulţi dintre cei care au o constituţie de tip Kapha nu pot asimila bine lactatele. Acestea cauzează exces de mucus, alergii, acnee, o piele prea grasă şi congestionată, mătreaţa. În acest caz, este mai bine să se consume chiar carne de pasăre decât lactatele (dc exista o nevoie de proteine animale). Cel mai bine se asimilează laptele de capră, poate fi consumat şi lapte bătut nu foarte gras. Dar cel mai bine e să înlocuiască lactatele cu lapte vegetal: lapte de soia, de nuci şi seminţe, de orez, de ovăz etc.
  • Zahăr, de nici un fel.


Comentarii

  1. Oh, da! Se pare ca la alimentatie ma potrivesc perfect! Si credeam ca din kapha nu am asa multe :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Persephone, si la mine la fel s-a intamplat :). La teste mi-a iesit mai mult Pitta, dar cand am inceput sa citesc despre alimentatia si problemele specifice pt Vata mi-am dat seama ca am o constitutie, V-P.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc pentru articol!
    Eu am mai mult Kapha si intuitiv mi-am adapt dieta pentru ca am observat ca modul "traditional" de a manca nu-mi facea bine, iar acum datorita tie am dupa ce sa ma ghidez in alegerea mancarurilor potrivite pentru a scadea kapha.
    M-ar interesa sa aflu mai multe despre diete detofixiante :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu drag, Andreea! Si eu iti multumesc pentru ca imi esti aproape si ma incurajezi mereu! Articolul despre detoxifiere va aparea in curand :). Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare