Băuturile care încălzesc cu adevărat


Dragilor, trebuie să vă dezamăgesc în ceea ce priveşte câteva băuturi care credem noi că încălzesc şi le bem de obicei iarna. În primul rând acestea sunt băuturile alcoolice :)), în doilea rând cafea şi ceai. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să le bem, căci chiar şi senzaţia plăcută oferită de acestea este valoroasă. Însă nu trebuie să recurgem la ele ca la un remediu.
Faptul că alcoolul încălzeşte nu este un mit nu doar total fals, ci şi periculos în unele situaţii. Alcoolul lărgeşte instant capilarele şi avem senzaţia de căldură, însă ceea ce se întâmplă după aceea este un efect exact invers: pierdem căldura mult mai repede. Contracţia capilarelor la suprafaţa pielii ( mai ales a membrelor) este un mecanism de protecţie al organismului pentru a proteja de ingheţ organele vitale: inima, creierul şi apoi celelalte organe. Dacă am venit acasă şi  vrem repede să ne încălzim şi să ne relaxăm, putem bea puţin alcool (nu că ar fi indicat alcoolul in general!). Periculos este atunci când bem în frig, avem impresia că ne-am încălzit, plus alcoolul amorţeşte simţurile, ceea ce poate duce la consecinţe cu totul şi cu totul neplăcute.
Cafea sau ceai fierbinte de asemenea nu fac mare lucru, decât că simţim cald atât cât bem ceaiul cald. Cafeina este un diuretic puternic, astfel organismul devine deshidratat ceea ce poate facilita infiltrarea infecţiilor (creşte Vata). Eliberarea bruscă de energie după cafea epuizează organismul. În timp ce avem nevoie din contra de un produs nutritiv care va genera producerea de energie în corp.

În schimb băuturile care încălzesc cu adevărat sunt sunt cele care fie dinamizează agni, cum este cazul ceaiurilor din condimente, fie cele care păstrează căldura mult timp în stomac, cum sunt cele care conţin grăsime.
  1. Ceai din condimente sau plante medicinale care încălzesc, cum ar fi:  cardamom, cuişoare, dafin, ghimbir, piper boabe, scortisoara, busuioc, cimbrişor. Aceste plante au o natură fierbinte şi cresc focul nostru interior, îmbunătăţesc circulaţia. În general ajută şi să prevină sau să trateze răceala. Puteţi face diverse combinaţii sau să beţi ceai simplu din ghimbir proaspăt. Luaţi o linguriţă de condimente şi fierbeţi în jur de 5-10 minute într-o cană de apă sau lăsaţi la infuzat 10 minute dacă le aveţi măcinate (dar e m. bine să folosiţi întregi). Adăugaţi miere după ce se răceşte sub 45 de grade.
  2. Lapte cald cu condimente (ghimbir, turmeric, scorţişoaă etc).Adăugaţi câte un vârf de cuţit de condimente în lapte proaspăt şi crud, încălziţi până ajunge la punctul de fierbere. După ce se răceşte sub 45 de grade, adăugaţi o linguriţă de miere.
  3. Ciocolata caldă ( preparată de voi, nu cea din comerţ, cu unt de cacao sau ghee).
  4. Zeamă de pasăre (găina, raţa de la ţară) sau peşte gras. Zeama grasă va încălzi la inceput corpul datorită lichidului cald care pătrunde în corp, iar apoi datorită energiei care va fi eliberată treptat prin digerarea grăsimii.  Popoarele nordice folosesc aceasta metodă din cele mai vechi timpuri.
Cei care nu pot fără cafea sau ceai, le recomand să adauge puţin cardamom şi să le îndulcească cu miere sau zahăr brut. Ceai negru merge foarte bine şi cu alte condimente, de exemplu cu scorţişoara, cuişoare, anason. Ceaiul verde merge excelent cu busuioc. În orice caz nu exageraţi cu băuturile care conţin cafeina.

Nota. Beţi ceaiul doar după ce acesta s-a răcit până la 40-43 de grade. Verificaţi cu degetul, dacă pentru piele lichidul este prea fierbinte, înseamnă că şi pentru ţesuturile interioare la fel :).

Cum vi se par aceste idei? Dati-mi de veste dacă funcţionează sau dacă aveţi alte remedii pentru a vă încălzi!

Comentarii

  1. Ai perfecta dreptate draga Tania. Am inceput si eu de ceva timp sa fac combinatii din condimente (inspirata de tine) pentru bauturi calde (eu sunt extrem de friguroasa am chiar o problema de sanatate pe acest fond.... din pacate ....un sindrom Raynaud). Nici un medicament alopant pe care dealtfel le-am refuzat de la inceput vazand ce reactii adverse pot da, dar nici un supliment alimentar incarcat nu s-au dovedit eficiente ca aceste minunate condimente si plante gen (busuioc, cimbrisor sau ghimbir).
    Toata lumea se mira ca la problema mea sunt atat de activa pe acest frig .....dar secretul il stiu putini. In conluzie credeti in aceste condimente si in ce Tania va sugereaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tatiana, nu stiu multe despre acest sindrom, dar din descrierea pe care am gasit-o pe net poate fi doar un dezechilibru de Vata. De aceea pe timpul iernii trebuie sa urmezi absolut tot ce ii este recomandat persoanelor de tip Vata: dieta (super nutritiva, iti propun sa te intorci la lactatele de la tara pentru o perioada sau macar sa-ti faci ghee), caldura in incapare (plus umidificator dc e cazul), masaj zilnic cu uleiuri ayurvedice, fitoterapie. Condimentele diaforeice si cele care imbunatatesc circulatia sunt super si in mancare, si in ceaiuri. Daca echilibrezi Vata, sunt sigura ca sindromul va disparea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. Fac foarte multe lucruri....dar aceasta lume ayurvedica nu o descoperisem. Tocmai de aceea spuneam zilele trecute ca nu este intamplator faptul ca am gasit "din intamplare" blogul tau. Am inceput sa citesc foarte mult zilele acestea despre medicina ayurvedica si am testat dupa cum iti spuneam combinatii de condimente care wow ce bine mi-au facut!!!!.
    Untul ghee ma tenteaza zau....voi incerca sa fac.
    Multumesc ca existi. O zi buna cu drag! Intru pe blogul tau zilnic este ca un magnet....

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta nu este intamplator :). Multumesc tare mult, si eu te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare