Spanac înăbuşit cu mirodenii şi usturoi



Aceasta mâncare de spanac este cu adevărat gourmet. Am servit-o o dată alături de nişte paste din făina integrală şi parmezan şi altă dată cu un ou de ţară puţin fiert, savurând de fiecare dată fiecare încghiţitură. Dacă nu prea sunteţi iubitori de spanac, vă învit să-l preparaţi în acest fel pentru a vă schimba părerea despre aceste frunze delicioase şi pline de nutrienţi. Mai ales că mai găsiţi spanac proaspăt în piaţă!

Dpdv ayurvedic, mâncarea este bună pt Vata şi Kapha. Spanacul şi usturoiul sunt f bune pentru K, iar fiind că spanacul este preparat cu ghee şi condimente, este bun şi pentru Vata.  Pitta ar trebui să consume cu moderaţie.

Ingrediente 2 porţii:

spanac proaspăt- în jur de  400-500 g
câţiva căţei de usturoi
1 cm ghimbir proaspăt (sau jum. linguriţă uscat)
jum. linguriţă seminţe de fenicul
un vf. cuţit coriandru măcinat
1 linguriţă sare neiodată
1-2 linguri seminţe de susan crude
1-2 linguri nuci sau seminte de pin crude (opţional)
1 lingură ghee (sau un ulei vegetal)

opţional, suc de lămâie după gust

  1. Într-o tigaie cu fund gros încălziţi ghee la foc mic. Adaugaţi seminţele întregi. Amestecaţi câteva secunde, până seminţele încep să pocnească. Adăugaţi condimentele măcinate, amestecaţi câteva secunde, adăugaţi usturoi şi ghimbir tăiate fin. Căliţi 1-2 minute amestecând, aveţi grijă ca acestea doar să fie călite, însă nu caramelizate.
  2. Adăugaţi spanac tocat mare şi sarea. Înăbuşiţi amestecând des în jur de 5-10 minute. Nu gătiţi prea mult, căci spanacul va căpăta alt gust. 
  3. Într-o altă tigaie se călesc la foc mic nucile câteva minute (fără ulei), apoi se adaugă şi seminţele de susan şi se călesc împreună până seminţele devin aurii. Amestecaţi tot timpul, aveţi grijă să nu se ardă. 
  4. Serviţi spanacul cu seminţe, nuci şi puţin suc de lămâie dacă doriţi. Serviţi ca o masă separată sau ca garnitură pentru: paste integrale/carne slabă/peşte/terci de cereale/ouă. Dacă serviţi cu paste şi doriţi să fie ceva mai consistent puteţi adăuga nişte caşcaval, dar aveţi grijă să nu fie prea multă grăsime (puteţi presăra doar puţine nuci şi seminţe, de gust).


Comentarii

  1. No, Doamne .........nimic nu este intamplator in viata asta....mi-se dovedeste inca o data.
    Am gasit blogul tau cica intamplator.......cautand o bautura calda cu ghimbir altceva decat un simplu ceai, voiam aroma ....mai, mai special. Normal ca am inceput sa citesc din multitudinea de postari ale tale. Nu numai ca avem acelasi nume dar si multe alte lucruri in comun. Deobicei citesc bloguri si doar atat.....aici am simtit nevoia sa scriu.
    O sa-mi aloc timp sa citesc toata arhiva....bravo pentru ce faci indiferent de motivatie. Important este sa existe cati mai multi cu preocupari asemenatoare.
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc foarte mult Tatiana! Ma bucur sa aud ca avem lucruri in comun, e intotdeauna placut sa gasesti oameni care gandesc la fel :). Sper sa incerci cat mai multe retete (mai ales de cele din ultimele cateva luni sunt mandra) şi sa ne spui cum ti-a iesit! :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare