Zeamă de pasăre sau de peşte

Când eram mică, mama îmi făcea foarte des zeama de pui şi tot insista să mănânc pentru că eram anemică şi foarte slăbuţă, iar eu plângeam cu lacrimi de crocodil din cauza că a omorât găina :).
 În bucătăria tradiţională multor popoare slave există zeama de pasăre sau de peşte, preparată simplu din carnea cu tot cu oase şi nişte condimente. De multe ori zeama este băută aşa simplă, fără carne şi este ridicată la rang de medicament. De obicei aceasta zeama se ia atunci când cineva este bolnav, răcit sau foarte slăbit. Acest ,,remediu'' din popor nu este deloc fără un fundament.

Beneficii:

Zeama este foarte nutritivă şi fortifiantă pentru un organism slăbit. Dacă pe termen lung şi o dietă vegetariană poate scădea Vata în exces, în situaţii în care cineva se simte foarte slăbit astfel de mâncăruri pot acţiona mai rapid.
Zeama de peşte sau pasăre scade Vata şi ajută în situaţii precum: răceala, slăbiciune generală, oboseală, subponderalitate, anemie şi alte dezechilibre specifice pentru dezechilibru de tip Vata. Este foarte bună mai ales pentru alimentaţia pe timpul iernii pentru persoanele cu o constituţie Vata, copii. Personal mănânc rareori, dar aceasta pentru că mă simt foarte bine în ultimul timp şi nu simt nevoia de carne. Poate că voi face când va fi foarte frig şi o să simt că organismul nu face faţa.
Există persoane cărora le este constraindicată o dietă strictă şi ei totuşi se apucă de aşa ceva fără să ştie foarte bine ce şi cum. Ajung într-o stare destul de precară atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. De obicei apare anemia, carenţa de fier şi de vitamina B12. Recomand zeama de pasăre pentru o dietă nutritivă de restabilire a forţelor organismului. 
Pentru cititorii mei carnivori, zeama este şi o modalitate sănătoasă de a consuma carnea de pasăre. Puteţi să adăugaţi la zeama diverse legume şi să faceţi din ea o supă. Zema de pasăre merge foarte bine şi cu nişte fidea de casă.

Cum se procedează:

Luaţi o bucată de carne de pasăre, pui sau raţa, spre exemplu. E musai să fie de la ţară. Carnea din supermarket conţine antibiotice, hormoni şi alte nebunii şi prin urmare nu putem vorbi de nici un efect terapeutic.Puteţi alege orice parte sau să folosiţi o pasăre intreagă, tăiată în câteva părţi.
Spălaţi bine cărniţa, adăugaţi multă apă rece şi puneţi la fiert la foc mic cu capacul intredeschis. Nu închideţi capacul şi nu faceţi focul mare pentru că zeama va ieşi tulbure şi va avea altfel gustul.
Fierbeţi în funcţie de tipul de carne ales. Dacă e un pui tânăr, în jur de 1 oră. Mai spre sfârşit adăugaţi condimente: sare (doar să dea un pic gust, nu mult), frunze de dafin, boabe de coriandru, seminţe de fenicul etc. Condimentele vor da gust şi aromă plăcută, dar şi vor spori calităţile supei. La sfârşit puteţi adăuga şi nişte plante aromatice dacă vă plac, pulbere de ghimbir, turmeric.
O idee bună este şi să adăugaţi nişte legume. Puteţi adăuga  o ceapă, un morcov, o bacată de ţelină spre exemplu. Adăugaţi-le aşa întregi cum cum sunt sau crestate. Cel mai bine să le adăugaţi mai spre sfârşit, să nu fiarbă mai mult de 15-20 de minute.
Dacă faceţi zeama din peşte, la fel, folosiţi doar peşte sălbatic. Adăugaţi condimentele şi legumele de la început şi fierbeţi în jur de 30 de minute sau până peştele este gata. 

Cum se serveşte: 

Dacă sunteţi slăbit, cel mai bine serviţi zeama fără carne şi fără legume, într-o cană. Carnea veţi putea servi separat mai târziu. În rest puteţi servi cum vă place, cu carnea mărunţită, cu legume cu care a fiert întregi sau tăiate mărunt, cu nişte tăieţei etc.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare