Salatele de crudităţi: Pro şi Contra



În bucătăria vestică salatele sunt indispensabile. Când spunem salată ne gândim la chestii sănătoase, la vitamine, energie etc. Însă în bucătăria ayurvedică salatele nu există deloc. Pentru că am mulţi cititori care mi s-au adresat cu probleme ale sistemului digestiv şi multe afecţiuni de tip Vata, aş vrea să discut aceasta problemă a crudităţilor mai pe larg.

 Când am început drumul în domeniul nutriţiei şi am descoperit la un moment dat dieta raw, mi s-a părut foarte logic că, cu cât alimentele sunt mai aproape de starea lor naturală, cu atât sunt mai benefice pentru organismul uman. Pentru că sunt o gurmandă, mi-a fost tare greu să înţeleg de ce mâncarea gătită este mult mai gustoasă şi conferă totuşi mai mult confort fizic şi psihic dacă aceasta nu este bună pentru noi. Apoi am intrat serios în studiul nutriţiei şi am aflat că lucrurile nu sunt chiar aşa. Da, legumele crude conţin toate vitaminele intacte şi sunt sănătoase. Însă în Ayurveda nu există aşa lucru ca ,,sănătos pentru toată lumea''. Ayurveda spune cam aşa ,,totul este medicament şi totul este otravă''. Când vorbim despre proprietăţile unui aliment sau (mai ales) ale unor plante medicinale , întrebarea este ,,bun pentru cine?'', adică: pt. ce constituţie, pt. ce tip de dezechilibru, în ce anotimp etc. Totul este individual. Să te alimentezi sănătos înseamnă să te cunoşti pe tine însuţi foarte bine. Nu e fascinant? :)

 Legumele crude posedă o energie în general rece şi uşoară. Acestea conţin foarte multe fibre de care noi avem nevoie, dar în anumite cantităţi în funcţie de constituţie. De asemenea legumele deseori conţin şi substanţe dăunătoare în cantităţi mari, cum ar fi  alcoloizi sau acidul oxalic care sunt parţial distruse prin tratamentul termic. Când spun rece, uşor şi aspu la ce dosha mă gândesc? Ahem, Vata! Aceasta înseamnă că o cantitate mare de legume crude poate duce la următoarele dezechilibre în mod special cauzate de Vata în exces: scăderea lui Agni (focul digestiv), dereglarea sistemului digestiv, constipaţie, balonare, digerarea incompletă a mâncării, senzaţie de frig şi membre reci, scădere în greutate, piele uscată,  dificultate de a se concentra etc. Nici pentru Kapha legumele crude nu sunt bune în cantităţi mari, mai ales dacă focul digestv este slab.

În schimb, legumele gătite corect sunt foarte uşor digerabile şi îmbunătătesc focul digestiv. Iată de ce în dietele clasice, mai ales pentru bolnavi, legumele gătite şi eventual şi pasate, sunt de bază. Se vorbeşte foarte mult despre faptul că se pierd vitamine, minerale şi enzime atunci când legumele sunt gătite. În realitate, majoritatea vitaminelor sunt rezistente la tratament termic moderat, iar mineraralele nu se duc nicăieri dacă nu fierbem legumele în multă apă şi apoi o aruncăm. Enzimele organismul nostru le produce singur în cantităţi necesare dacă acesta funcţionează cum trebuie. Oricum n-ar fi, Ayurveda funcţionează după cu totul alte principii faţa de nutriţie modernă. Nu ne interesează componentele materiale ale mâncării (câte proteine, cîte glucide, minerale, vitamine, calorii etc), ci tipul de energie pe care ne-o oferă. Prin gătire, legumelor le este adăugat elementul focului şi acestea devin mult mai uşor digerabile şi asimilabile pentru organismul uman, mai ales dacă agni este slab. Un alt motiv este că multe legume în stare crudă sunt iritante pentru organism şi consumate în cantităţi mari pot deregla mai ales Pitta dosha: ceapa, usturoi, ridichea, hrean, roşii, vinete, ardei. În gereneral, pentru că persoanele cu o constituţie Pitta au o digestie bună, aceştia pot consuma mai des legume crude. Însă char şi Pitta pot avea dezechilibre din cauza acestor legume, mai ales în sezonul Pitta (vara). Semne că Pitta dosha este dereglată: inflamaţii, reacţii alergice, piele iritată, pete roşii, acnee, hiperaciditate, reflux gastric, scaun diareic şi emoţii fierbinţi de tip Pitta (iritabilitate, lipsă de rădare, agresivitate).

Şi în sfârşit încă un argument contra salatelor este combinarea greşită a alimentelor. Sunt combinate greşit ingredientele salatei cu proprietăţi diferite (de exemplu roşie + castravete) şi în plus, combinarea salatei cu masa principală formată din alimente grele este greşită din cauza  timpului de digestie diferit pentru fiecare. Atunci când alimentele sunt gătite împreună, mai ales cu condimente, acestea ,,se împrietenesc'' şi nu afectează digestia.

 În bucătăria ayurvedică rareori sunt folosite alimente crude şi acestea nu se amestecă niciodată cu mâncarea principală aşa cum se face în bucătăria vestică pentru a nu compromite digestia alimentelor grele (cereale integrale, lactatele). Întreg spectru de vitamine necesare organismului se găseşte în fructe şi unele legume uşoare pentru digestie, care se consumă ca o masă separată.

Este adevărat că legumele super procesate (fierte prea mult, legume gătite, apoi îngheţate, apoi iar gătite, legume din conserve etc) din contra trec foarte greu prin tractul digestiv generând diverse probleme ale sistemului mai ales din cauza acumulării materiei toxice în intestin.

În Ayurveda, cea mai bună modalitate de a prepara legumele este considerată înăbuşirea lor în sucul propriu. Astfel acestea sunt gătite un timp potrivit pentru legumele respective, la temperatura mică asfel încât să nu producă modificări nocive în structura lor, iar folosirea aburilor şi a sucului propriu al legumelor previne pierderea nutrineţilor prin trecerea lor în apă  pe care noi de regulă apoi o aruncăm. Este recomandată atât înăbuşirea doar în apă, cât şi cu ghee şi condimente, mai ales pentru constituţia Vata.

În concluzie, nu aş vrea să spun că salatele trebuie excluse din meniul zilnic. Vegetale proaspete crude, mai ales cele salbatice, contin o prana puternica pe care ne-o transmit atunci când le consumă. O salată poate fi foarte binevenită în moementul potrivit având un efect revitalizant. Însă într-o dietă normală, acestea  trebuie consumate moderat şi de preferat ca o masă separată, având grijă la compatibilitatea ingredientelor. Personal consum salate rar, în principiu doar vara. Mai mult consum unele legume ca atare, ca o gustare între mese (castraveţi de exemplu presăraţi cu nişte sare), salate dintr-o singură legumă + verdeaţa (de ex. roşii + busuioc), dar perefer mai ales salatele din frunze. Iarna aceasta am mers exclusiv pe bucătărie ayurvedică şi acomodarea mea la frig a fost mult mai bună decât de obicei.

Persoanelor cu dezechilibre de tip Vata enumerate mai sus care nu-şi imaginză viaţa fără salate, le propun de obicei să facă un experiment şi să nu consume legume crude pentru câteva săptămâini pentru a vedea diferenţa. Experienţa unei digestii bune şi confortul pe care ne-o oferă este mult mai valoroasă decât 1 mie de argumente pe care le-as putea să vi le aduc.

Din experienţa mea şi a cititorilor mei cu care corespondez în legatura cu dieta lor, acest principiu ayurvedic funcţionează. Însă s-ar putea să nu funcţioneze în cazul tău. Cum spuneam, individual este cuvantul cheie în Ayurveda. 
.
Vă doresc o săptămână cât mai frumoasă, cu multă energie şi bucurie!


Comentarii

Postări populare