Q&A: Ce legume satioase să mănânc seara dacă sunt la dietă?
Am câţiva prieteni şi cititori cu o constituţie Kapha care încearcă să slăbească. Bineînţeles că în orice dietă pentru slăbire seara nu ai voie să mănânci decât salate. Problema e că nu rezişti să ţii dietă mult timp pentru că ţi-e foame mereu şi începi să mănânci prostii când scapi. Unul dintre prietenii mei m-a întrebat ce legume să mănânce astfel încât să nu-i fie foame.
Nu există legume saţioase. Aşa zisa ,,low carb diet''/ ,,low calorie diet'' pentru slabire este o mare prostie care rareori ajuta pe termen lung şi creeza multe frustrari. Legumele, ca şi fructele, au o energie uşoară şi se digeră repede. După 20 de minute deja ti-e foame. Pentru o cină uşoară, anti Kapha, dar saţioasă recomand:
- ajustati reţele în ceea ce priveşte uleiul folosit şi cantitatea acestuia (de preferat ghee sau ulei de floarea soarelui, 1 linguriţă, fără ulei acolo unde e cazul), condimente (mai puţină sare sau deloc, multe condimente picante şi plante aromatice), excludeţi toping-uri grele (seminţe, smântână etc)
Photo: www.howtohealthydiet.com
Nu există legume saţioase. Aşa zisa ,,low carb diet''/ ,,low calorie diet'' pentru slabire este o mare prostie care rareori ajuta pe termen lung şi creeza multe frustrari. Legumele, ca şi fructele, au o energie uşoară şi se digeră repede. După 20 de minute deja ti-e foame. Pentru o cină uşoară, anti Kapha, dar saţioasă recomand:
- Prepararea legumelor cu puţin ghee şi multe condimente. Ghee este o grăsime foarte uşoară care în cantităţi moderate este indicată pentru toate tipurile de constituţie şi după noile cercetari chiar contribuie la scaderea in greutate si scaderea colesterolului etc.
- Includerea cerealelor sau pseudocerealelor cu proprietăţi uşoare şi astringente alături de legume: hrişca, mei, quinoa, amarant, cous cous, orz, mei. Acestea sunt nutritive şi consistente, dar nu afectează Kapha ca cerealele ,,grele'': ovăz, grâu, orez alb.
- Includerea in cantitati moderate a leguminoaselor uşoare pentru digestie: fasolea Mung, Adzuki, linte.
- ajustati reţele în ceea ce priveşte uleiul folosit şi cantitatea acestuia (de preferat ghee sau ulei de floarea soarelui, 1 linguriţă, fără ulei acolo unde e cazul), condimente (mai puţină sare sau deloc, multe condimente picante şi plante aromatice), excludeţi toping-uri grele (seminţe, smântână etc)
- Ardei umpluţi cu linte şi quinoa
- Chifteluţe de legume
- Cous Cous cu legume înăbuşite şi plante aromatice
- Curry de mazare verde şi ciuperci
- Dovleac umplut cu quinoa si legume de vara
- Hrişca cu sos de ciuperci
- Legume călite în stil asiatic
- Legume înăbuşite în suc propriu (dacă nu sunt destul de satioase pot fi servite cu niste cu cereale)
- Lobio din fasolea adzuki
- Pilaf de quinoa cu legume
- Salată caldă din legume la cuptor şi rucola
- Salată de quinoa şi vinete la cuptor
- Sote de legume de vară cu hrişcă
- Varză călită cu Cous Cous
Photo: www.howtohealthydiet.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu