Are rost să mîncăm sănătos dacă oricum cu toţii vom muri de cancer?

Probabil că aţi auzit des această replică : ,, Vai, bio, sănătos, ce fiţe, oricum vom muri cu toţii de cancer..!''
Nu toţi oamenii mor de cancer. Sunt mulţi oameni care mor liniştit, fără să aibă o boală chinuitoare mult timp. Şi e o diferenţă enormă, nu aş dori nimănui să treacă prin experienţa de a avea cancer sau a avea o rudă care are cancer...Chiar eu am stat la o bătrînică în gazdă. Avea 92 de ani, se simţea bine în mare, era activă, cu minte clară. La un moment dat i s-a făcut rău la stomac, au dus-o la spital şi acolo a murit liniştită.
Şi aici ajungem la a doua chestie. Contează ce bătrîneţe vom avea. Majoritatea oamenilor deja dupa 70 de ani devin sclerotici, senili, bolnavi. În loc să se bucure de această perioadă a vieţii omului, să fie activi şi să-şi continue încetişor activitatea, să se bucure de nepoţi...ei devin o povară pentru rudele lor. La fel, nu cred ca cineva ar vrea să petreacă bătrîneţea în felul acesta. Există nenumărate exemple de medici, scriitori, oameni de ştiinţă, care au lucrat şi au creat pînă la adînci bătrîneţe. Desigur, genetica are un rol important în această chestiune, dar în acelaşi timp este sigur că modul nostru de viaţă contează foarte mult pentru felul în care ne simţim, cît de mult trăim, cît de bine funcţionează creierul nostru, în ce stare este sistemul nostru cardio-vascular etc.
Să nu mai vorbim de importanţa alimentaţiei pe tot parcursul vieţii. Cu toţii vrem să ne îmbolnăvim mai puţin, să fim supli şi frumoşi, să avem energia necesară să realizăm planurile noastre...
Da, contează ce mîncăm, ce stil de viaţă şi ce atitudine avem. Putem fi sănătoşi, independenţi (de oameni, de doctori, de sistem...), puternici, joviali, să avem o viaţă plină şi activă pînă la bătrîneţe sau putem fi mereu bolnavi, mereu posomorîţi şi răpuşi de greutăţile vieţii, mereu învinuind pe altcineva pentru problemele noastre, bătrîni înainte de vreme...

Asta nu înseamnă că ar trebui să fim fanatici, ci pur şi simplu să ne pese de sănătatea noastră, a celor din jur şi a mediului înconjurător.




Sursă imagine: bucataria.realitatea.net

Comentarii

Postări populare