Sarmale vegetariene


Ingrediente (cantităţile sunt aproximative, pentru 2 porţii):
  1. hrişcă, jum.cană
  2. orez alb, jum.cană
  3. seminţe floarea-soarelui jum.cană (aici merg orice seminţe, nuci româneşti, arahide etc)
  4. o ceapă
  5. un morcov
  6. pătrunjel
  7. condimente:sare, piper, plus orice condimente ne plac
  8. varză murată
  9. opţional: roşii, smîntînă de casă sau cremă de caju
  • Spălăm orezul şi hrişca, le lăsăm la înmuiat 30 min. Dacă aveţi hrişcă verde, lăsaţi-o cîteva ore sau puteţi s-o fierbeţi un pic.
  • Între timp curăţăm legumele. Ceapa tăiem mărunt, morcov dăm pe rozătoare mică. Călim ceapa în puţin ulei şi apă sau doar apă, apoi adăugăm morcov şi le mai călim împreună pînă se înmoaie bine.
  • Seminţele punem în blender cu puţină apă şi le procesăm. Putem să folosim făină de nuci sau seminţe dacă nu avem blender sau să le tocăm mărunt. Sau nu punem deloc :)
  • Amestecăm legumele cu cereale şi seminţe, adăugăm pătrunjel tocat şi condimente după gust.
  • Dacă varza este prea acră putem s-o lăsăm în apă ceva timp. Apoi desfacem foile, tăiem nervurile şi împărţim frunza în triunghiuri de mărime potrivită. Înfăşurăm compoziţia în ele: punem 1-2 linguriţe de compoziţie la baza triunghiului, îndoim marginile şi rulăm spre vîrf. Sau cum obişnuieşte fiecare!
  • Punem foi de varză pe fundul cratiţei, putem adăuga şi roşii tocate sau suc de roşii, frunze de dafin. Aşezăm sarmale compact în cratiţă şi chiar le presăm cu o farfurie sau capac mai mic. Adăugăm apă mai mult de jum. de cratiţă şi punem sarmalele la fiert pe aragaz sau al cuptor la foc mic.
  • Servim calde cu niste smantana de casa.

Reţeta este simplă şi rapidă. Am făcut din ce ingrediente aveam ca sa-mi fac pofta de sarmale. Nu sunt chiar atît de bune ca sarmale cu carne, dar mie mi-au plăcut.

Comentarii

Postări populare