Clătite de hrişcă şi ovăz
Aceste clătite sunt o alternativă bună la clătitele tradiţionale la care intră de obicei lapte, făina albă de grâu ouă (plus zahăr alb, ulei etc. deja optional ) Combinaţia este extrem de grea pentru digestie şi, în plus, are un indice glicemic foarte ridicat. Clătitele obişnuite sunt contraindicate persoanelor cu o constituţie Kapha şi în general în orice afecţiune a sistemului digestiv, supraponderalitate, diabet etc. Spre deosebire de acestea, clătitele de hrişcă şi ovăz reprezintă o combinaţie ceva mai bună, au un indice glicemic scăzut, nu conţin gluten, în schimb conţin carbohidraţi complecşi, fibre şi o serie de vitamine şi minerale. Faptul că am folosit făina de hrişcă face ca aceste clătite cu toate că conţin ouă să fie mult mai uşoare şi mai potrivite pentru constituţia Kapha, pentru că hrişca are proprietăţi uşoare, astringente şi uscate (= anti Kapha).
Iniţial am vrut să fac clătite fără ou şi am găsit o reţetă cu seminţe de chia. N-a ieşit nimic :)). Voi mai căuta şi alte reţete de clătite fără ou şi de asemenea voi experimenta cu diferite tipuri de făină. Acum am făcut fără reţetă şi mi s-au părut foarte bune, atât al gust cât şi la aspect şi eu le-am simţit ca uşoare pentru digestie. Am crezut că vor fi mai puţin elastice şi nu voi putea să le rulez, însă spre surprinderea mea sunt foarte uşor de rulat. O diferenţă ar fi că nu prea merge să le faci mari, pe toată tigaia, atunci când încerci să întorci clătita tinde să se rupă. De aceea este de preferat să le faceţi de mărime mică-medie.
Aceste clătite pot fi consumate şi la masa principală cu nişte legume gătite, şi ca felul dulce la micul dejun (de preferat mai rar, ouă sunt un aliment greu). Eu le-am servit cu nişte dulceaţă de casă de căpşuni şi cu miere.
Ingrediente:
- 1 cană făină de ovăz (se găseşte la orice plafar)- proporţia hrişcă- ovăz nu este strictă, însă e bine să fie mai mult ovăz şi ca să se lege compoziţia mai bine, şi pentru că hrişca are un gust foarte specific care nu place tuturor
- 1/3 cană făină de hrişcă (se găseşte în unele magazine naturiste)
- un vf. de cuţit bicarbonat pur
- un vf. de cuţit sare neiodată
- 1 ou de ţară (puteţi folosi doar albuşul dacă aveţi colesterol crescut etc)
- 1 linguriţă ulei de floarea soarelui presat la rece
- opţional câte un vf. de cuţit coriandru şi cardamom măcinate (puteţi folosi şi alte condimente după preferinţă)
- Amestecăm făinile cu sarea şi bircarbonatul, batem separat oul.
- Adăugăm la făina apa câte puţin şi amestecăm energic să nu se formeze cocoloaşe. Adăugăm apa până obţinem consistenţa smântânii.
- Adăugăm oul şi amestecăm până la omogenizare. Adăugăm mai multă făină de ovăz sau apă în funcţie de consistenţa dorită. Va fi ceva mai solid decât clătitele normale, dar destul de lichid ca să-l putem întinde pe tigaie.
- Încălzim bine o tigaie, turnăm în jur de 2 linguri în centru şi întindem aluatul balansând tigaia. Se intinde ceva mai greu decât aluatul din făină, însă e ok.
- Toată suprafaţa clătitei se va acoperi cu nişte bule, apoi suprafaţa se va usca, iar bulele se transformă în nişte găurele mici. Atunci e momentul să întoarcem clătita. Mai lăsăm 1-2 minute şi pe partea cealaltă.
Arata tare bine clatitele tale! Oare din hrisca maruntita in robot nu rezulta faina de hrisca?
RăspundețiȘtergereBuna Simona! Din hrisca fiarta si apoi maruntita in robot nu rezulta faina de hrisca, dar se poate face aluat si asa. Probabil vor fi clatite ceva mai groase si mai texturate. Faina de hrisca poti sa faci daca ai o rasnita foarte buna sau moara de cereale.La faina de hrisca chiar conteaza sa fie super fina pentru ca hrisca nu contine gluten si tinde sa transforme aluatul intr-unul sfaramicios cu care e foarte greu sa lucrezi. Chiar si faina de hrisca din comert rar se nimereste sa fie buna pentru asa ceva.
RăspundețiȘtergere