De ce trebuie să consumăm ierburi sălbatice?

Orice anotimp ar fi, găsiţi o modalitate de a consuma vegetale sălbatice sau plante medicinale din flora spontană. În piaţă se găseşte mai tot anul ceva: ştevia, urzici, untişor, loboda, voinicica, leurda, hrean, (la noi acasă creşte spontan), cimbrişor, afine de pădure, cătină, măceşe şi diverse alte pomuşoare şi ierburi. Mergeţi la ţară sau la munte des? Găsiţi şi acolo o mulţime de ierburi sălbatice comestibile care cresc peste tot:
- pătlagina (frunze tinere)
- păpădia (frunze, flori, rădăcina terapeutic)
- cicoarea (mai ales florile, terapeutic toată planta)
- urzica vie
- menta
- roinita
- gălbenele (flori)
- măcriş
- untişor (l-am văzut des în zona de sud, creşte spontan în grădinile oamenilor)
- barba caprei (flori)
Cum se consumă ierburile sălbatice:
În cantităţi mici, în formă crudă sau gătite uşor (câteva minute). Puteţi să le consumaţi ca atare, eu de multe ori când mă plimb undeva la munte rup câte o frunză sau floare şi o rugum :)....sau strang si fac un ceai cand ajungem la cabana. De asemenea, pot fi adăugate în mâncare, florile la salate sau ca decor, frunzele amare de asemenea în cantităţi mici la salate, iar din frunzele cu gust bun (untişor, leurda, urzica, măcriş) se pote chiar prepara diverse feluri de mâncare.
Pentru cei care nu prea ies in afara orasului, aceasta perioada a anului este o oportunitate extraodinara de a consuma multe ierburi salbatice. Am vazut ca untisorul deja incepe sa infloreasca (deci nu va mai fi bun pt.consum), leurda si urzicile de asemenea nu vor mai fi mult in piata...Asa ca va invit cu drag sa profitati si sa mergeti in piata zilele astea. Toate aceste ierburi sunt surse delicioase de vitamine care ne lipsesc atat de mult din mancare in aceasta perioada si, in plus, au efect puternic detoxifiant.
Va imbratisez cu drag si va doresc un weekend minunat!
Comentarii
Trimiteți un comentariu