Meniu pentru anotimpul Vata (toamnă-iarnă)

În articolul despre anotimpul Vata v-am  împărtăşit câteva reţete care îmi plac, dar m-am gândit să fac o listă cu toate reţetele de pe blog care sunt bune pentru aceasta perioadă a anului. Am ales reţetele care merg în principiu pentru toate tipurile de constituţie, căci eu nu folosesc nici mâncarea foarte picantă, nici foarte grasă, zahăr, mult ulei şi alte lucruri care în exces pot dezechilibra una dintre dosha pe care o aveţi predominantă. Însă vă invit să adaptaţi reţele oricum la tipul vostru de constituţie, alegând alimentele, condimentele şi felul de a găti potrivit. Mai am de postat nişte reţete, le voi adăuga zilele următoare.

Micul dejun

Fructe la cuptor cu ghee şi mirodenii
Fulgi de cereale integrale (fierte câteva minute sau opărite şi lăsate minim 15 minute)/terci de cereale (mei, amarant, quinoa etc) + fructe la cuptor
Orez dulce cu dovleac şi stafide 
Terci de hrişcă cu lapte
Terci din fulgi de cereale integrale cu lapte (se face la fel)
Terci de amarant cu lapte (se face la fel)
Terci de hrişcă şi ovăz (nu adăugaţi fructe deshidratate crude, puteţi adăuga ghee, condimente)
Mere umplute

Prânz, Cina
  Nu e neapărat să mâncaţi felul I + felul II, eu fac 2 mese separate la interval de cateva ore, atunci când am timp fac cam 4 mese. Astfel nu supraîncarc stomacul şi evit mai uşor combinaţiile proaste între alimente.

felul I

Supa cremă de rădăcinoase
Supă cremă de dovleac
Supă de linte cu praz şi dovleac 
Supă de linte roşie
Supă cremă de sfeclă
Zeamă de pasăre/peşte

Felul II
Ardei umpluţi cu quinoa şi linte (puteţi face la fel şi cu orez)
Cartofi şi varza de bruxelles la cuptor (fără salată de năut)
Ciuperci umplute
Garnitura dietetică din conopidă (la fel pt fi gătite şi multe alte legume: broccoli, varza de bruxelles etc)
Garnitură din mazăre, conopidă şi sparanghel
Kitchari
Legume de iarnă la cuptor
Lobio din Adzuki (folosiţi roşii uscate la soare sau o conservă de casă în loc de roşii proaspete)
Mazăre cu sos de roşii şi linte
Raţa cu sos de bame
Orez cu mazăre şi panir
Omleta ayurvedică
Peşte cu orice garnitură din legume care se găsesc acum, de preferat cu puţin amidon (fasole verde ingheţată, broccoli, varza de bruxelles,sparanghel, spanac, ardei gras, vinete, roşii, dovlecei etc). Iată câteva idei cum să gătim peşte:
Hering
Merluciu
Ton
Piure de cartofi si dovleac
Tagliatelle cu sos de ciuperci si spanac
Cous cous cu legume inabusite (folosoţi legumele de sezon sau îngheţate, nu cele din import)
Dovleac umplut cu quonoa si legume
Salata calda din legume la cuptor cu panir
Salata din sfecla la cuptor şi rucola
Salata din legume la cuptor
Salată de sfeclă la cuptor şi hrean
Sos de ciuperci şi spanac 
Quinoa cu diverse legume

Folosiţi brânză, panir, caşcaval etc doar în stare caldă (folosiţi-le la prepararea mâncării sau adăuga-le la sfârşit.)

Ceai pentru Vata şi Kapha (serviţi înainte şi în timpul mesei, câte puţin pentru a ajuta digestia sau separat)
Lapte cald cu mirodenii şi miere  (serviţi separat)
De asemenea vă recomand să folosiţi ghee care este excelent pentru a preveni uscarea mucoaselor (duce la pădrunderea infecţiilor) şi pentru îmbunătăţirea digestiei.
Ghee

Pentru aport de vitamine vă recomad fructe dulci care se mai găsesc, struguri (găsiţi soiul ,,Moldova'' până la sfârşitul iernii în piaţă) şi salate din vlăstari şi frunze verzi. Serviţi acestea între mese sau ca mese suplimentare. Nu combinaţi cu mâncarea gătită.
Salata din vlăstari, rucola şi seminţe

Nu sunt recomandate: iaurt, cantităţi mai de alimente crude, alimente care cresc Vata  în cantităţi mari sau zilnic: leguminoasele (precum fasole, năut), varză, pâine etc. 

Articole utile:
Anotimpul Vata
Gătim în funcţie de constituţie

Comentarii

  1. Multumesc pentru acest articol, asa cum am mai scris si pe facebook, desi in perioada martie noiembrie mananc 80% raw in perioada rece eram FRUSTRATA SI FURIOASA pe mine - un adevarat pita ce sunt :) ca nu mai pot manca raw si sa ma simt la fel de bine...
    Retetele tale sunt pentru familia mea un adevarat colac de salvare. Iti multumsc din suflet :*

    Azi fac mazare cu linte rosie :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, mă bucur tare să aud asta! Persoanele Pitta sunt intr-adevar foarte perfectioniste, eu ştiu asta din experienta proprie :)). Alimentatia in functie de sezon si in functie cum te simti mai bine este cea mai buna dieta din lume, aşa ca te felicit şi iti doresc multa sanatate si cat mai putina frustrare! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare