Merluciu la cuptor cu piure de mazare verde


Merluciu este unul dintre felurile mele de peşte preferate. Îmi place cărniţa lui foarte delicată şi puţin grasă. De obicei îl servesc ca atare, fără nici o garnitură, eventual cu nişte frunze sălbatice şi ceva sos acrişor. De data aceasta m-am gândit să-l asociez cu mazăre verde pe care eu o ador şi care se potriveşte tare bine cu peşte şi din punct de vedere al combinării alimentelor, şi ca gust. Gustul destul de neutru, armonios, uşor dulce al peştelui şi al mazării este completat excelent de ceapa călită, îmbogăţită cu mirodenii asiatice. O nebunie! Este o mâncare foarte nutritivă, consistentă şi echilibrată, perfecta pentru masa de prânz.

Ingrediente (1 persoana):
  • 2 peştişori merluciu ( eu am folosit trunchi de merluciu de la Azuris care e sălbatic şi fără conservanţi)
  • 300- 400 g mazăre verde (îngheţată, folosiţi proaspătă când e în sezon)
  • jumătate ceapa uscată
  • condimente asiatice după gust: câte un vf. de cuţit schinduf, ghimbir, coriandru măcinate
  • 1/4 linguriţă sare neiodată
  • 2 lingurite ulei presat la rece (floarea-soarelui)
Preparare (20 minute)
  1.  Spălăm bine peştele dezgheţat în prelabil la temperatura camerei, îl învelim în folie sau foaie de copt, opţional peştele poate fi condimentat cu puţine plante aromatice şi piper. Introducem în cuptorul preîncălzit la foc mediu. În 10-15 minute ar trebui sa fie gata. 
  2. Punem mazărea la fiert într-o cantitate mică de apă (cât să acopere) cu puţină sare. În 8-10 minute este gata, daca aveţi mazare proaspătă lăsaţi 15-20 minute. Apa trebuie să se evapore, rămâne doar puţin la fund. Dacă aţi pus mai multă apă este bine s-o scurgeţi într-o cană. 
  3. Cât timp se face peştele şi mazărea, încălzim uleiul într-o tigaie, adăugăm ceapa tăiată solzişori şi o călim la foc mic. Amestecăm uşor din când în când astfel încât ceapa să nu se ardă. Când ceapa devine translucida, adăugăm puţine condimente, amestecăm şi mai călim un minut sau până ceapa este gata şi e pătrunsă de mirosul mirodeniilor. 
  4. Când mazărea este gata, o pasăm cu ajutorul blenderului. Dacă e nevoie, mai adăugaţi puţină apă scursă de la mazăre. 
  5. Când peştele e gata, împărtim fiecare peşteşor în 2 cu mâna, scoatem şira spinării. Aşezăm în farfurie acest file, piureul şi presărăm deasupra ceapa călită. Opţional merge stropit cu puţin suc de lămâie, presărat cu puţin piper negru proaspăt măcinat.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare