Supă- minune pentru dieta de primăvară

Această supă de linte este preferata mea. Este foarte uşor şi rapid de făcut, practic nu durează decât câteva minute să punem totul la fiert. Este o supă minune pentru aceasta perioada a anului pentru că e uşoară şi digestă, dar foarte nutritivă în acelaşi timp. Este potrivită pentru toate tipurile de constituţie, dar se vor bucura mai ales burticile persoanelor Kapha şi Vata de efectul său reconfortant care s-ar putea să aibă probleme cu digestie în această perioadă. Are un efect anti Kapha şi este potrivită pentru dietele stricte, mai ales în cazul persoanelor care au dereglări ale sistemului digestiv, toxine în exces şi ţin o dietă de detoxifiere, alergii, afecţiuni respiratorii,  mucus în exces, metabolism greu, simt o greutate în corp, somnolenţă şi alte simptome de Kapha în exces. Merge pentru masa principală, eventual cu ceva la felul doi (orez sau legume la cuptor spre exemplu) sau poate fi o cină excelentă.

Orice fel de linte poate fi folosită. Dacă doriţi ca aceasta supă să fie cât mai uşor digerabilă, folosiţi linte roşie, galbenă sau orice tip de linte decorticată. 
Persoanele cu o const. Pitta sau afecţiuni de tip Pitta pot scoate usturoiul (folosiţi hing în schimb)şi piperul negru din reţeta. 


Ingrediente (1 persoană):
  • jum.cană linte 
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  •  câţiva căţei de usturoi
  • 2 linguriţe ghee
  • Condimente după gust: (puteţi folosi un amestec curry) câte un vârf de cuţit ghimbir, piper negru şi schinduf, 1/4 lingurita coriandru măcinat, turmeric, plante aromatice după gust (oregano, busuioc), sare neiodată
Preparare:
  1. Lintea se lasă la înmuiat peste noapte sau cu câteva ore înainte, se spală bine şi se pune la fiert într-o cantitate triplă de apă. 
  2. Ceapa se taie fin şi se căleşte în ghee la foc mic.
  3. Între timp dăm morcovul la răzătoare şi îl adăugăm la ceapa. Călim până şi morcovul se înmoaie bine.
  4. Tăiem usturoiul fin şi îl adăugăm alături de o parte din condimente (ghimbir, schinduf, coriandru) şi mai călim câteva minute. Trebuie să apară o aroma plăcută de usturoi şi condimente.
  5. Adăugăm legumele călite la lintea care fierbe. Adăugăm sarea şi lăsăm să fiarbă la foc mic în jur de 20 minute cu capac întredeschis. 
  6. Când legumele sunt gata mai adăugăm condimente sau apă dacă e nevoie. Eu adaug la sfârşit de obicei turmeric, plantele aromatice şi piper. Mai fierbem câteva minute şi când e gata o pasăm cu ajutorul blenderului sau unei ustensile manuale. 
  7. Servim supa caldă  la care putem adăuga verdeaţa proaspătă (coriandru, pătrunjel), suc de lămîie. 

Comentarii

Postări populare