Tort de ciocolata, migdale si cocos


Iata si tortul  pe care l-am laudat atat de mult pe Facebook. Cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat vreodata! Reteta aceasta fantastica am ochit-o de mult pe Gourmande in the kitchen si am hotarat s-o fac de ziua prietenului meu. A iesit perfect si toata lumea a fost impresionata de acest tort, care pe langa faptul ca e absolut irezistibil, mai e si vegan, si sanatos. Pana acum am fost fascinata de torturile raw vegan pentru ca reprezinta o alternativa buna la cele traditionale extrem de grele pentru digestie. Insa genul acesta de reteta este si mai buna pentru ca evita si combinatiile nepotrivite care se fac in bucataria raw vegan si, foarte important, nu trebuie sa fie rece si crud, ceea ce inseamna ca grasimile (fie ele si vegetale) se vor asimila si digera mult mai bine. Eu as spune ca acest desert este aproape ayurvedic :D. Iar de gust ce sa mai vorbim...numai cand spui ,,migdale, cocos si ciocolata'' deja totul e clar ;)).
Mi-au cerut cativa cititori sa traduc reteta si, in plus, am facut cateva modificari mici, asa ca am hotarat sa public reteta si pe blog.
 

Ustensile:
  • cuptor
  • blender sau robot (eu am avut unul micut de 450 W)
  • forma de tort sau tarta, de preferat cu fund detasabil

Ingrediente pt o forma de 26 cm:

Blat de migdale si cocos
  • 250 g migdale crude
  • 70-80 g fulgi de cocos  
  • 2 Linguri zahar brut de trestie de zahar/ sirop de artar (in reteta originala apare sirop  de artar care leaga mult mai usor compozitia, insa eu am inlocuit cu zahar brut pudra si un pic de apa)
  • 2 Linguri unt de cocos presat la rece
  • un vf. de cutit sare neiodata
Crema/ganashe
  • 1 cutie lapte de cocos (de preferat bio, fara conservanti)- 400 ml
  • 2 tablete de ciocolata 75- 85% cacao ( sa contina doar unt de cacao, masa de cacao sau pudra de cacao, lecitina, zahar si optional extract natural de vanilie, eu am folosit 85% Heidi). 
  • Optional 1-2 lingurite zahar brut  daca ciocolata este amara.
Topping:
  • Fulgi de migdale, fulgi de cocos

Preparare
  1. Incalzim cuptorul la 160-180 de grade C.
  2. Macinam in robot migdalele, fulgii de cocos si sarea pana  se transforma in faina.
  3. Intr-un ibric incazim la foc foarte mic uleiul de cocos cu 1 lingura de apa plata. Cand untul s-a topit, adaugam zaharul, luam de pe foc si amestecam pana zaharul se topeste. 
  4. Adaugam compozitia lichida la faina de migdale si cocos direct in blender sau intr-un bol si amestecam pana se formeaza un aluat sfaramicios. Cand luam putin aluat si strangem in mana trebuie sa se lipeasca si sa si tina impreuna. 
  5. Intindem aluatul intr-un strat subtire in forma. La mine a iesit cam de 1 cm grosime si 3 cm marginea. Intepam furcultita in cateva locuri si coacem in centrul cuptorului in jur de 15 min. Dupa 10 min. verficati, sa nu se arda cumva la margine.
  6.  Cand blatul este gata il lasam in forma se se raceasca in jur de 30 de minute. 
  7. Dupa ce blatul s-a racit, incalzim laptele de cocos intr-un ibric pana la punctul de fierbere.
  8. Luam de pe foc sau lasam la foc foarte mic, adaugam ciocolata maruntita si amestecam bine pana ciocolata se topeste. Gustam. Daca e nevoie adaugam si putin zahar si mai amestecam pana la omogenizare. 
  9. Turnam crema in crusta noastra de migdale si lasam se raceasca minim 1 ora. Puteti lasa fie in frigider, fie intr-un loc mai racoros. Eu l-am lasat 1 h ora la frigider si apoi l-am ornat cu fulgi de migdale calite un pic si fulgi de cocos si l-am lasat inca cateva ore la temperatura camerei (pana la 20 grade) pentru ca crema sa fie moale si pentru ca tortul sa nu fie servit rece. Insa poate fi lasat si in frigider pana la servire.

Comentarii

  1. Ma uit de doua zile la poza asta. Am o pofta nebuna de ciocolata.....nu stiu cum mai rezist.!!! De ce am pofta asta???? Poate stiiiiiii. Nu mi-ai spus cum ai facut marginea de jur imprejur...???

    RăspundețiȘtergere
  2. He he, cine nu are pofta de ciocolata? :) Ciocolata are un efect relaxant si creste nivelul de serotonina, deci dc. o pers. Vata are o pofta mare de ciocolata este posibil ca acea persoana are nevoie de relaxare si placere de care persoanele de tip Vata deseori se priveaza. Aici ma incadrez si eu :(. Desi o bucatica de ciocolata e binevenita, pe termen lung este mai util sa invaţăm să ne relaxăm, sa ne simtim bine fara stimulente si sa lasam delicii ciocalatoase pt ocazii speciale :D.
    Marginea am facut-o simplu cu mânuţă: de la inceput am intins aluatul pe fundul formei si apoi l-am tot presat spre margine astfel incat pe margine sa fie ceva mai mult aluat, apoi l-am presat vertical cu degete pe inelul formei. Of, oare ajuta aceste explicatii? De abia astept sa incep sa fac video pt retete, caci nu ma pricep deloc la povestit... :).

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he ce bine ca m-ai lamurit cu pofta de ciocolata......da am nevoie de relaxare...tanjesc dupa ea...mai am pana acolo vreao 2 luni (ca sa ajung la relaxarea care imi place mie....).Uf....nu pricep de loc cum ai facut marginea. Deci trebuie sa faci video....O sa ma straduiesc eu sa vad cum fac o margine.....Pup cu drag!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Ma gandeam eu ca nu se intelege. Cand o sa ai aluatul si forma in fata ta o sa-ti dai seama imediat cum sa ridici marginea :). Te pup si eu cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. vreaun sa intreb de ce l-ai bagat la cuptor? cu untul de cocos si restul ingredientelor daca se raceste totul la frigider , poate fi consumat ca atare.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Leo, ai dreptate ca merge si fara cuptor, se va intari. In acest caz neaparat de folosit miere/sirop arat/agave etc, ca se vor simti cristale de zahar si nu stiu daca e lucru bun.
    Din punctul meu de vedere crusta coapta este mai gustoasa si mai bine inchegata, mai aproape de o crusta clasica din faina.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare