Biscuiţi de Ovăz


Toti cei care au petrecut copilaria in ţările (post-)sovietice ţin minte ovsyanki, biscuiţi delicioşi din ovăz. Când eu eram mică, încă nu au început să aducă la noi în Moldova  tot felul de dulciuri şi junk food. Deliciile pe care le savuram privind desene animate sovietice sau cititind a nu ştiu câta oară poveştile irlandeze, erau nişte batoane micuţe de ciocolată neagră de la Bucuria şi biscuiţii de ovăz. Acum ovyanki nu se mai fac la fel (totusi se mai fac), dar nici eu nu prea mai mănânc dulciuri. Însă, mai nou, am un copil acasă, viitorul meu soţ :). E înnebunit după biscuiţi. Dacă îi dau biscuiţi şi lapte rece, crud, e super fericit :D. Şi eu îs fericită că: 1. mănâncă de dimineaţa şi 2. mănâncă ceva sănătos. Aşa că am început pentru prima dată în viaţa mea să fac biscuiţi. Experimentez cu diverse făinuri pentru a face biscuiţi cât mai gustoşi şi mai uşori pentru digestie. Data trecută v-am povestit de biscuiţii digestivi din făina integrală, iar astăzi vă prezint încă o reţetă reuşită de biscuiţi, de data asta de ovăz, în care am încercat să recreez gustul biscuiţilor din copilărie. Dacă biscuiţii digestivi sunt mai mult pe placut adulţilor (sunt foarte puţin dulci şi cu o textură mai dură), biscuiţii de ovăz cu siguranţă vor fi şi pe placul copiilor. Testat: iată de ce din tava intreaga de biscuiţi pentru poză au rămas doar 2 :)).


Ingrediente (o tavă):

- 3/4 cană făină integrală de ovăz
- 1/4 cană faină albă de grâu (pt. a crea o textură mai fragedă, am folosit şi făina albă, însă puteţi folosi doar făina de ovaz)
- 1/2 cană fulgi de ovăz
- 3 linguri zahăr brut pudră (puteţi adăuga mai mult dacă doriţi să iasă chiar dulci)
- 1 linguriţă scorţişoară (opţional)
- 1 vf. de cuţit sare
- 80g unt rece
- 2 linguri apă rece

Preparare (20 min):
  1.  Încălzim cuptorul la 180 de grade (mediu).
  2. Amestecăm făina de ovăz, faina albă, fulgii, zahărul şi scorţişoara.
  3. Adăugăm untul rece tăiat cuburi şi amestecăm rapid cu ajutorul mânii sau al robotului până se formează un aluat sfărâmicios.
  4. Adăugăm câte puţină apă rece până obţinem un aluat moale, uşor lipicios, uşor sfărâmicios. Evităm să frământăm prea mult. 
  5.  Luăm din aluat câte o bucăţică şi formăm o biluţă, după care aplatizăm biluţa şi o modelăm sub forma de biscuite.
  6. Aşezăm biscuiţii pe o tavă tapetată cu hartie de copt sau presărată cu făină şi le coacem în jur de 15-20 minute. 
  7. Sunt gata atunci când s-au rumenit la margine. Le lăsăm câteva minute să se răcească şi apoi le transferăm pe o tavă sau un grătar.

Comentarii

  1. Stomacul si corpul meu trec printr-o perioada cu nevoie mare de fibre. am bagat fructe la greu si iaurturi cu tarate si seminte. Cred ca o sa apelez la reteta ta de biscuiti ca sa ma delectez si cu ceva dulciuri. Face si mama mea niste biscuiti de genul acesta delciosi, dar nu i-am cerut reteta inca :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-am mai zis ca ai noroc cu pofte din astea sanatoase ;)) Asteptam reteta mamei tale :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare