Biscuiţi Digestivi Perfecţi



 Nu sunt mare amatoare de biscuiţi, aşa cum nu sunt amatoare de dulciuri în general. Însă prietenul meu e înnebunit după biscuiţi digestivi şi îl pot convinge să ia micul dejun de dimineaţa numai cu nişte biscuiţi şi lapte rece crud :). Aşa cum nu vreau sa-şi cumpere biscuiţi din comerţ, am acceptat provocarea de a crea biscuiţi la fel de gustoşi, dar sănătoşi :).
Ieri am reuşit în sfârşit să fac 2 feluri de biscuiţi digestivi foarte gustosi, din faina integrală de grâu şi biscuiţi de ovăz. Cei cu ovăz au fost foarte apreciaţi de copiii care au fost in vizită la noi, voi posta reţeta zilele următoare.

Am căutat mult timp o reţetă bună de biscuiţi integrali. De la început am vrut să fie vegani. Am preparat niste biscuiti  din 100% faina integrala cu unt de cocos si au iesit ok, insă nu chiar aşa de gustoşi şi cam tari. După câteva încercări în care am variat un pic ingredientele mi-am dat seama că dacă vreau să iasă perfecte la gust şi la consistenţă (crocanţi, dar nu duri), trebuie să îi fac totusi cu unt. În reţeta clasică de biscuiti digestivi se foloseste si lapte, insă eu nu am avut şi am făcut cu apă, dar acest lucru nu a afectat reţeta. Ah da, si bineînţeles am înlocuit zahărul rafinat cu cel brut şi nu am folosit praful de copt. Au ieşit tare buni, perfecţi pentru mine!
Urmează să incerc si varianta cu ghee în loc de unt. Sper din toată inima că merge, astfel încât şi cititorii mei intoleranti la lactoza să le poată prepara. Dacă incercati inaintea mea, vă rog sa-mi dati de stire!
 

Biscuiţi digestivi din 100% făină integrală  de grâu şi fulgi de ovăz

- 1 cană făina integrală de grâu ecologic (o cană de 250 ml)
- 1/2 cană fulgi de ovăz de preparare rapidă  (de semenea se pot folosi fulgi de ovaz presaţi mecanic un pic râşniţi sau tărâţe de ovăz)
- 80 g  unt de casă
- 2 linguri zahăr brut pudră (ajustaţi cantitatea de zahăr în funcţie de preferinţele voastre)
- un vârf de cuţit sare
- aprox. 2 linguri apă rece

  1. Încălzim cuptorul la 150-180 de grade.
  2. Faina se amestecă cu fulgii de ovaz, zahărul şi sarea.
  3. Frământăm untul puţin cu degete şi îl adăugăm la amestecul de făină şi fulgi. Continuăm să frământăm până obţinem un aluat sfărâmicios. 
  4. Adăugăm câte puţină apă rece până aluatul devine moale, uşor lipicios. Nu frământăm prea mult! 
  5. Acum aluatul poate fi ori intins cu un facalet, ori luăm din el câte o bucăţică şi formăm o biluţă, după care aplatizăm biluţa şi o modelăm sub forma de biscuite. Mie mi s-a părut mult mai uşor şi rapid aşa decât să intind blatul şi apoi să decupez forme (cu o formă specială sau cu un păhar).
  6. Aşezăm biscuiţii pe o tavă tapetată cu hartie de copt sau presărată cu făină şi îi coacem în jur de 15-20 minute. 
  7. Sunt gata atunci când s-au rumenit la margine. Îi lăsăm câteva minute să se răcească şi apoi îi transferăm pe o tavă sau un grătar. 

 

Comentarii

  1. Sunt sigura ca merge cu ghee. Am mai incercat eu o data la varianta de blat de "biscuit" si a fost f ok ba avea si o aroma speciala. O sa incerc reteta asta. Trebe sa-mi fac ghee. Parca acum in vara nu am mai simtit "nevoia" de a manca ghee imi parea prea greu...dar deabia astept sa fac din toamna deja ii simt mirosul cand scriu...ahaaaa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E super atunci daca merge! O sa fac si eu, numai ca momentan am o problema cu ghee, nu gasesc unt de casa aici.. :( Mi-e dor de el :).

      Ștergere
  2. foarte interesanta reteta, o sa o incerc garantat. Totusi am o problema cu ceva... vorbesti de biscuiti, apoi te tot referi la ei la feminin..nu inteleg de ce.. un biscuite, doi biscuiti, deci masculin.

    RăspundețiȘtergere
  3. boghiutza, multumesc mult pt observatie! Mi se intampla des sa gresesc din punct de vedere gramatical pentru ca limba romana nu este limba mea materna. Teoria o stiu, insa atunci cand sunt concentrata pe mesaj, nu observ cand gresesc :)
    Sa ne spui cum ti-au iesit biscuitii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut si eu si ies super buni :) M-am gandit insa sa variez si am incercat o data cu stafide si o data cu nuca de cocos rasa si mi s-a parut ca merge forte bine (cu cocos mai ales). Probabil ca se pot condimenta dupa plac si se pot obtine tot felul de gusturi diferite pe aceeasi baza. Imi place si ca se fac super simplu si repede. Ah, si merg perfect cu ceai. Multumesc pentru reteta, Tania!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! <3 Si mie imi place muuult cu fulgi de cocos, ies fragezi. Pe Facebook am pus si variantele cu cocos, canepa etc, dar pe blog inca n-am apucat. Daca vrei sa te inspiri, gasesti mai multe retete pe pagina mea de FB. Sper sa pun retete mai detaliate pe blog in curand.
      Multumesc mult de feedback, te pup!

      Ștergere
    2. Uite aici am dat retete aproximative pentru cateva variatii http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2014/05/biscuiti-din-cereale-integrale.html

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare