Leurda


Leurda (Allium Ursinum) este o plantă din flora spontană care se întalneşte mai ales în păduri. Seamănă la frunze cu lăcrimioare, înfloreşte foarte frumos. Denumita şi ,,ai de pădure'' în română şi ,,usturoiul ursului'' în engleză. Are într-adevăr un miros fin de usturoi şi se spune că este prima hrana a ursului în momentul în care acesta iese din hibernare. Conţine compuşi asemănători usturoiului, dar se consideră că este mult mai eficientă în ceea ce priveşte proprietăţile sale depurative. Apare primăvara, prin martie-aprilie şi constituie într-adevăr un dar al naturii, căci anume primăvara avem nevoie cel mai mult de o detoxifiere şi revigorare a organismului. O cură de leurdă va curăţa sângele, ficatul, intestinele, ne va ajuta să scăpăm de toxinele acumulate în timpul iernii din cauza alimentaţiei bazate predominant pe alimente de origine animală, ne va revigora organismul anemic şi lipsit de vitalitate. Se consumă atât frunzele, cât şi florile, crude sau gătite. De asmenea poate fi utilizată şi ca o plantă medicinală, sub forma de ceaiuri, tincturi, suc, comprese.

Conţine:
  • sulfura de alil (căreia i se datorează de fapt proprietăţile sale depurative)
  • uleiuri eterice
  • vitamine, mai ales o cantitate mare de vit.A şi C
  • minerale: calciu, cupru, fier, fosfor, natriu
  • carotenoizi (pigmenţi cu valoare antioxidantă)
  • levuloză
  • adenozină
Proprietăţi:
  • depurativă
  • antitoxică
  • expectorantă
  • antiseptică, bactericidă
  • vermifugă
  • cicatrizantă
  • hipotensivă
  • antisclerotică
  • hemostatică
  • diuretică
  • stimulează peristaltismul intestinal


Utilizări fitoterapeutice:
  • afecţiuni cardiovasculare:  hipertensiune, ateroscleroză, dizolvă plăcile de colesterol,
    curăţă sângele de substanţe toxice, fluidifică sângele, previne tromboflebita şi majoritatea afectiunilor cardiace
  • afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, ale plămânilor, gripă, răceala
  •  insomnie, depresie, frica, nelinişte
  • îmbunătăţeşte memoria
  • gută
  • afecţiuni gastrointestinale: diaree, dezinterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici, balonări
  • paraziţi intestinali
  • extern, în cazul rănilor, diverselor leziuni, herpes, furunculoză
În aceasta perioada a anului leurda o găsiţi în piaţa, la un preţ penibil de mic, 50 de bani o legătura mare. Se poate adăuga la orice salată, la diverse tarte, sosuri, pesto, pateuri etc.  Frunzele, tulpinile si bulbii se pot păstra în sare, taiete fin sau se pot usca.


 Surse:
Image 1: http://moonlightandhares.blogspot.com/2012/05/moonrakers.html
Image 2: http://en.wikipedia.org/wiki/Ramsons
Text: http://www.farmacia-verde.ro/2010/06/30/leurda-detoxifiantul-primaverii/
http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/leurda-allium-ursinum_14405

Comentarii

  1. minunata...am descoperit-o si eu intr-un tarziu :)))
    http://krmenslife.blogspot.com/2011/05/leurda.html

    RăspundețiȘtergere
  2. :) si eu doar de 1 an am descoperit-o, in zona de unde sunt eu nu creste leurda...
    Wow, da ai adunat ceva info acolo, bravo :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare