Hummus Reţeta Clasică
Hummus este una dintre mâncărurile mele preferate. Reţeta asta e clasică, dar am facut-o cu foarte multe variaţii. Inclusiv combinatii stranii gen hummus cu alge :). De fiecare data l-am servit cu fetele cu mare plăcere şi n-a rămas nimic :) E cea mai populara reteta, aş putea spune, în grupul nostru. Mai ales vara, când sunt aşa de multe legume care se pot servi crude alături de o porţie mare de hummus sub forma de bastonase, barcute etc. Se face foarte repede şi foarte simplu, doar că e bine să ştii dinainte că vrei să îl faci şi să-ţi pui năutul la înmuiat. Este foarte important nu doar ca să fiarbă mai repede, dar şi pentru digestie să înmuaţi năutul măcar peste noapte.
Ingrediente:
- o cană/bol de năut (recomand năut bio de aici)
- câţiva căţei de usturoi
- 1-2 linguri de suc de lămâie
- 1-2 linguri tahini (pasta de susan, din 100% susan, fără adaos de altceva, se poate cumpăra aici)
- 1 linguriţă sare
- 1 lingură ulei presat la rece (recomand de susan sau de măsline, se pot cumpăra de aici)
- 1/2 linguriţă chimen sau chimion măcinat
- pentru servire se pot adăuga şi: seminţe de susan trase la tigaie, paprica sau boia
- Năutul se înmoaie peste noapte sau se lasă să germineze, se clăteşte şi se scurge de apă. Se pune la fiert în cantitate dublă de apă. Se fierbe până devine moale (în jur de 1h pentru năut înmuiat, 30 min.pt năut germinat, mai mult de 2 h dacă e uscat). Se lasă să se răcească. La fierbere optional se pot adauga condimente care ajuta mult digestia leguminoaselor: chimen, coriandru, frunze de dafin (numarati-le ca sa le pescuiti pe toate inainte de blenduire!). Unele persoane adauga bicarbonat ca nautul sa fie şi mai fraged.
- Se procesează în blender năutul şi restul ingredientelor până rezultă o cremă. Opţional adăugaţi puţină apă sau lichid în care a fiert năutul pentru o textură mai fluidă.
- Presăraţi crema cu seminţe de susan, adăugaţi mai mult ulei dacă e nevoie sau diverse condimente asiatice. Serviţi pe lipii, pâine integrală, cu legume proaspete tăiate sub formă de beţişoare, ca garnitură. În imagine avem hummus cu chifteluţe vegetale din migdale şi legume si legume taiate bastonase. O lipie caldă ar fi minunată!
Comentarii
Trimiteți un comentariu