Orez sălbatic cu nuci şi portocale.
Iuhu! Astăzi înaugurăm rubrica ,,Împarte''! Am primit email de la prietena şi cititoarea mea fidela, Inga din Uk. Mă ameninţă de mult cu o reţetă şi poze, dar nu mă asteptam să-mi scrie şi aşa o scrisoare lunga. Mă simt onorată şi mă bucur foarte mult că există persoane pe care i-a ajutat acest blog! Iată ce a scris Inguţa, iar mai jos este o reţetă delcioasă de Orez sălbatic cu nuci şi portocale:
,,As vrea sa impart satisfactia mea cu cei care urmaresc acest blog si
care doresc o schimbare in bine in viata lor. De ceva timp am devenit
constienta de anumite probleme de sanatate de care nu puteam scapa, cum ar fi:
alergie, raceala, stare de oboseala continua. Simteam ca ceva e in neregula si
ca organismal imi da semnale de alarma, dar nu puteam sa identific problema. Impartaseam
cu Tania toate ‘durerile’ mele si ea incerca de fiecare data sa-mi dea un sfat
prietensc si profesional in acelasi timp, dandu-mi exemple din experienta ei
sau recomandandu-mi carti, toate servindu-mi o adevarata sursa de inspiratie .
Inainte nu ma gandeam deloc la corpul meu ca la un organism
viu, iar alimentatia era doar pentru mine, nu si pentru corpul
meu, in sensul ca mancam doar ce imi placea, fara sa-mi dau seama ca organismal
meu ‘sufera’ si in consecinta sufeream si eu! Dupa numeroase semnale de alarma
si sfaturi acordate am inteles ca acest ‘Organism’ ca sa se simta bine, sa aiba
energie si VIATA, trebuie ingrijit si cel mai important lucru TREBUIE
HRANIT ca atare!! De aici a inceput
calatoria mea spre cunoastere, care vreau sa va spun ca este una plina de
surprize placute.
E adevarat faptul ca ‘Esti ceea ce mananci’, pentru ca odata cu
schimbarea modului de a gati, mi-am schimbat si modul de a gandi, implicit si
stilul de viata. Si asta este sfatul care l-am inteles si care il transmit si celorlalti- incearca de astazi sa mananci altfel!!!
Sunt sigura ca cu totii ne-am plictisit de mancarea de zi cu zi, dar va spun ca
se poate si altfel si nu e neapart sa mergi la un restaurant sau nu stiu care
local scump ca sa te bucuri de o reteta neobisnuita si delicioasa. Si cand zic ‘ALTFEL’ nu vorbesc de un lucru abstract, ci
poti sa rasfoiesti putin retetele din acest blog, cum am facut eu de altfel, ca
sa iti dai seama ca orice bucatarie sofisticata o poti avea la tine acasaJ
Probabil imi
trebuie cateva pagini ca sa descriu entuziasmul si bucuria mea de a trece prin
aceasta transformare. O sa punctez doar cateva idei, pasi prin care am trecut:
-
Am inceput sa citesc ingredienetele
fiecarui produs care il cumpar (gasiti numeroase surse si sfaturi despre ce e
sanatos si ce e periculos pentru organism)
-
Am renuntat la prajeli, nu
mai exista ceapa prajita- welcome ceapa calita (si nu in ulei de
floarea soarelui, dar in ulei de
masline, unt ghee etc si chiar putina apa )
-
Am descoperit numeroase condimente,
care acum au devenit indispensabile in orice fel de mancare care il prepar. (si
in nici un caz nu ma refer la Vegeta sau alte prostii in genul asta, ma refer
la oregano, busuioc, ghimbir, turmenic etc etc adica adevarate surse de viata….)
-
Am inceput sa manac multe
‘frunze’, ceeea ce am inteles eu este faptul ca orice ‘frunza’ reprezinta hrana
vie pentru organism (frunza= salata, spanac, rucola, patrunjel, ceapa verde,
leurda etc etc…tot ce gasiti verde nu ezitati sa combinati, va asigur ca vor
iesi salate delicioase)
-
Un lucru important este ca am
descoperit ‘boabele’J (am incercat niste supe delicioase din linte, mazare uscata, naut
etc. le recomand tuturor cu mult drag, nu se compara cu nici o ciorba de pui
sau vita.), nucile si semintele.
-
Bineinteles legume si fructe,
mancate intr-o stare cat mai vie-cruda.
-
Multa apa si sa nu uit de
ceaiuri (fara zahar sau indulcitor bineinteles) ca: ceai de musetel, urzica, papadie, ghimbir, ceai verde si multe
altele.
Mai am foarte
multe de invatat, dar stiu ca sunt pe drumul cel bun, ma simt bine, fericita si
motivata! Am scris aceste randuri ca sa mai atrag atentia la mesajul care il
spune ‘Blossom of a new life’- fiti constienti de faptul ca corpul nostru este
viu si are nevoie de apa si hrana vie. Va indemn la o incercare si va asigur ca
nu o sa regretati;)
Bineinteles
temin aceasta ‘cuvantare’ cu o reteta care inainte nici prin gand nu-mi trecea
Orez salbatic cu nuci si portocale.
Ingredient:
1 cana orez
salbatic
2 portocale
1 mana de nuci
2 lg otet
balsamic
½ cana de suc
proaspat de portocale (o portocala stoarsaJ
3 lg ulei
extravirgin de masline (mai puteti folosi orice alt ulei –ulei de susan, de
migdale etc)
Vf lg piper
Mod de
preparare:
Fierbem orezul
in mod obisnuit, cu putina sare.
Incalzim
cuptorul la 180 grade si prajim nucile 5 minute.
Luam portocalele-
le curatam, apoi curatam bine fiecare felie in parte de pielita.
Sos:
Amestecam
otetul, sucul de portocale, uleiul si piperul.
Cand este gata
orezul il amestecam cu sos si nuci. Iar feliutele de portocale curatate le
folosim pentru ornare*.
Pofta buna!!!!:)
In poza eu am
folosit orez basmati cu orez salbatic , pentru ca nu am avut doar orez
salbatic, a iesit gustos, insa sunt sigura ca doar cu
orez salbatic va avea un gust si mai delicious. Si nu ma prea pricep la ornare,
sunt sigura ca voua o sa va iasa mai bine.
Cu aceasta
combinatie delicoasa va puteti uimi partenerul/partenera cand se trezeste
dimineata sau la o cina romantica!''
* Recomand să serviţi orezul doar cu sos de portocale, nu şi cu fructele întregi pentru a evita fermentaţia şi formarea gazelor. (semnat Tania he he, trebuie să aduag şi eu ceva)
Inga, îţi multumesc mult pentru cuvintele frumoase şi pentru aceasta reţetă! O voi încerca şi eu cât de curând, pare într-adevăr super gustoasă :D
Chiar dacă afară ploua, puteţi să vă faceţi un weekend luminos şi plin de bucurie şi desfătare petrecând timpul bucătărisind ceva delicios, cu persoanele dragi sau singuri cuprinşi de inspiraţie ...Sigur-sigur îţi ridică dispoziţia atunci când încerci să faci ceva nou, guşti ceva nou, îţi răsfeţi simţurile, creezi....
Vă îmbrăţişez cu drag şi vă doresc un weekend minunat!
o sa incerc si eu reteta aceasta , iubesc orezul !
RăspundețiȘtergereHei coco, acum am vazut comentariul tau. Ma bucur ca ti-a placut reteta, asteptam retete iam iam si de la tine ;))
RăspundețiȘtergere