Varza de Bruxelles preparată în cuptor
Varza de Bruxelles (de fapt, mugurii ei) conţine o mulţime de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B9, C, E), minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), o cantitate mică de fibre şi proteine şi cel mai important, substanţe cu proprietăţi anticancer demostratate ştiinţific. Din păcate nu doar multe vitamine sensibile la tratament termic, dar şi aceste substanţe cu proprietăţi antitumorale sunt distruse prin tratament termic prelugit. Din metode de preparare anume prin fierbere se pierde cel mai mult din nutrienţii conţinuţi în varza de Bruxelles. De aceea, dacă acestea nu se pot consuma crude, de preferat este să fie uşor gătite la aburi, la cuptor sau la grătar. Iată o reţetă simplă de varză de Bruxelles gătită în cuptor:
Puteţi servi varza ca garnitură pentru carne sau peşte (dacă sunteţi carnivor), cu alte legume gătite, cartofi copţi la cuptor, mâncare de orez etc. Eu am servit-o cu nişte arpacaş pe care l-am stropit cu un sosuleţ încropit din ghee şi diverse condimente, ghimbir şi usturoi, totul presărat cu leurda tăiată fîşii. A fost o cină minunată!
- Mugurii proaspeţi sau dezgheţaţi de varză de Bruxelles
- Ulei de măsline extravirgin sau ghee
- Sare de mare
- Plante aromatice (eu am pus doar oregano)
- Condimente care vă plac: piper, ghimbir, asafetida, chili, coriandru măcinat etc (eu am pus nişte curry nu foarte picant)
Puteţi servi varza ca garnitură pentru carne sau peşte (dacă sunteţi carnivor), cu alte legume gătite, cartofi copţi la cuptor, mâncare de orez etc. Eu am servit-o cu nişte arpacaş pe care l-am stropit cu un sosuleţ încropit din ghee şi diverse condimente, ghimbir şi usturoi, totul presărat cu leurda tăiată fîşii. A fost o cină minunată!
o sa incerc reteta !
RăspundețiȘtergereHei, sper sa-ti placa! :)
RăspundețiȘtergere