Ciocolată caldă imunostimulatoare

 Astzăzi mi s-a făcut frig puţin cât am aşteptat tramvaiul în staţie şi zăpada sufla din toate părţile necontenit. Este prima dată când mi se face frig de când a început sezonul rece. Deja din noiembrie am început să aud de la prieteni şi colegi că e frig, că sunt răciţi, vor să vină primăvara....:)). Mi se pare că de când cu stilul meu nou de viaţă am devenit mai rezistentă la frig. Chiar e uimitor cum unii mai plinuţi îngheaţă lângă mine şi eu aşa slăbănoagă nu :D. Aşa deci, mi s-a făcut cam frig şi imediat ce am ajuns acasă am încropit o băutură încălzitoare şi energizantă din cacao şi condimente. Am mai adăugat şi ghee pentru calităţile sale nutritive şi maca pentru un plus de energie şi stimularea imunităţii, că tot o am demult şi nu prea am folosit-o. Mi-a plăcut foarte mult ce a ieşit. Puteţi varia reţeta cu: lapte (deşi nu sunt sigură că aceasta combinaţie este tocmai bună), lapte de migdale, unt de cacao, unt de cocos, diverse condimente (poate un pic de chili sau cayenne dc sunteţi Kapha!) şi suplimente (reishi, mesquite, lucuma), miere, sirop de arţar, vanilie etc.
Aceasta ciocolată încălzeşte, stimulează metabolismul şi imunitatea şi ridică dispoziţia. Nu-i aşa că sună bine? În cantităţi moderate pe timpul iernii este bună pentru toate tipurile de constituţie. 

Ingrediente:
  • câteva linguri de pudra de cacao (de preferat ,,naturală'', cea care e m. deschisă la culoare)
  • 1 linguriţă ghee
  • câte un vârf de cuţit cardamom, scorţişoara, nucşoara, ghimbir, turmeric
  • opţional, o linguriţă maca
  • orice zahăr brut după gust (eu am folosit melasa din trestie de zahăr)
Prepararea este simplă: punem toate ingredientele într-o cană şi adăugăm apa fierbinte, amestecăm până la omogenizare. Dacă folosiţi mierea, adaugaţi doar după ce temperatura scade sub 45 de grade. 

Nota. Aveţi grijă, băutura este şi afrodisiacă ;))

Comentarii

  1. Multumesc pentru gandurile bune trimise la postarea de ieri. Este extrem de interesanta reteta asta o voi incerca astazi......culmea eu ieri am facut bombonici (praline) cu chili si scortisoara....de care au fost toti foarte incantati(ai mei acasa) mai ales ca nu le-am spus si au muscat din bomboana strasnic iar dupa......se uitau catre mine ...."ce ai pus aici..." ...."dar este super interesant...!!! iar de dimineata ma intrebau pe unde sunt puse ca au nevoie de energie sa mearga afara sa "alunge" zapada din curte. Cu siguranta voi incerca varianta ta lichida de "antigel" si daca este si afrodisiaca ......nu-i bai ...ii tocmai buna.... Te rog sa-mi spui cum as putea sa aflu ce tipologie sunt in "lumea ayurvedica".....ma atrage lumea asta... siiiiiiii ai perfecta dreptate votez cu ideea ......acest stil de alimentatie este atat de benefic....de nu racesti si nu percepi frigul la nivelul de acutizare a celor din jur. Asta se intampla si cu mine si familia mea si cu toti prietenii mei care se alimenteaza vegetarian. Nici eu nu sunt adepta raw veganului in totalitate sau foarte mult, in toate trebuie sa existe un echilibru si organismul are nevoie de alimente (leguminoasele) extrem de importante pe care raw food-ul nu o asigura. Dar asta este alegerea fiecaruia .........

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo astazi mi-am facut (inspirata de reteta ta): hrisca cu prune uscate...deabia astept sa o mananc......am luat la serviciu. Sunt sigura ca este foarte buna. Tocmai eu voiam altceva cu hrisca.... despre care stiu cat de benefica este ,dar ai mei nu o plac atat de mult ca si aliment sper asa sa-i atrag mai mult.
    O zi buna iti doresc si tot binele din lume.
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. pofta buna....se zice ca popoarele care beau 4 cesti de cacao pe zi sunt mult mai fericite !

    RăspundețiȘtergere
  4. Tatiana, tipologia din cate am inteles ai aflat-o deja. Am test pe blog si sunt multe in engleza pe net. Oricum tipologia nu este ceva care sa faci testul si s-o stii, cateodata ne ia luni intregi sa ne dam seama ce reprezinta constitutia noastra si ce este deviere de la ea (dezechilibru). Important e sa pastram echilibru in toate si atunci nu avem cum sa gresim :). Ma bucur ca ti-au placut trufele, si eu de cate ori am facut la evenimente s-au dus imediat. Pt. cei carora nu le place hrisca, incearca quinoa, din cate am observat are mai mult succes :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Coco, chestia cu ciocolata e cu dus si cu intors. Sunt multe informatii eronate care circula. Intr-adevar aztecii şi mayaşii făceau ciocalată, dar altfel si era o bautura sacra. Este foarte adevarat ca ridica dispozitia, poate ajuta in stari depresive, in scaderea libidoului etc, dar in mod normal eu nu as recomanda consumul zilnic si mai ales intr-o cantitate atat de mare. Dar din cand in cand ne putem rasfata, mai ales acum, cand e frig si cerul e gri :D.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare