Masajul în Ayurveda

sursa foto: www.vadikherbs.com
În Ayurveda masajul este partea integrantă a rutinei zilnice de îngrijire a corpului. Masajul poate fi cu sau fără ulei în funcţie de nevoie. Masajele cu ulei sunt considerate extrem de benefice atât pentru piele, cât şi pentru întregul organism. Uleiul hrăneşte pielea şi previne îmbătrânirea ei prematură, ajută la protejarea corpului şi calmează pielea hipersensibilă. Sunt foarte eficiente pentru surmenaj psihic şi fizic, stres, stările de agitaţie, senzaţie de frig, anxietate, încordare, diverse tipuri de dureri şi blocaje etc. De asemenea uleiurile fac pielea catifelată şi suplă şi conferă corpului puterea de seducţie.
Masajul cu uleiuri speciale este şi o metoda de relaxare şi de răsfăţ pe care ne-o putem oferi singuri, fără să dăm o grămadă de bani la un salon spa. De fapt, abhyanga, masajul integral al corpului cu ulei, se recomandă a fi făcut de dimineaţa, în linişte. Este o modalitate de a ne conecta cu coprul nostru, de a-l observa, de a-l asculta şi de a-i trimite un mesaj de iubire şi recunoştinţă. Ultima etapă a dezvoltării conştiinţei umane centrată pe planul mintal ne-a îndepărtat mult de corpurile noastre, iar tradiţia creştină ne-a propus să-l negăm total. De aici multe, multe frustrări care ne aduc suferinţă astăzi. Pe când este timpul să ne întoarcem la tradiţiile vechi care ne îndeamnă să fim conştienţi de tot şi să iubim totul în jurul nostru şi în noi, căci fiecare celulă oglindeşte Universul.
 În terapie ayurvedică în centre speciale se realizează abhyanga la 4 mâini, adică de către 2 terapeuţi în acelaşi timp.  Însă şi masajul pe care ni-l putem face singuri este extrem de util, mai ales daca este facut corect şi regulat.

Iată care sunt binefacerile masajului regulat:

  • Stimulează circulaţia
  • Fortifică muşchii
  • Stimulează producţia de colagen şi face pielea mai elastică, mai suplă şi mai rezistentă la factori agresivi ai mediului (soare, vânt, frig)
  • Calmează sistemul nervos 
  • Echilibrează funcţiile digestive
  • Activează producţia cutanată a hormonilor
  • Binedispune prin stimularea producţiei de serotonină
  • Acţionează ca un tonic general al organismului

Pentru masaj se folosesc uleiurile de cea mai bună calitate, presate la rece, de preferat organice. Noi suntem obişnuiţi doar cu loţiunile prntru corp, însă Ayurveda spune că pielea este un organ care absoarbe majoritatea principiilor active care sunt aplicate pe ea şi de aceea nu putem folosi ceva ce nu am putea mânca. Citiţi eticheta cremelor voastre de corp şi daţi un search pe google cu denumirea unui ingredient chimic să vedeţi cam ce substanţă e şi poate că veţi revizui trusa voastră de cosmetice optând pentru o sticluţă simplă cu ulei :). 

Pielea uscată, te tip Vata, va beneficia cu siguraţă de masaj zilnic cu ulei, iar persoanele cu o piele de tip Pitta şi Kapha pot face masaj cu ulei mai rar sau să facă masaj pe uscat. Masajul pe uscat poate fi făcut cu nişte mănuşi speciale din mătase.

Uleiurile recomandate pentru cele 3 tipuri de piele

  1. Cel mai bun ulei pentru pielea de tip Vata este uleiul de susan. Foarte bune sunt alte uleiuri grase, cum ar fi cel de migdale dulci. 
  2. Pielea de tip Pitta ar trebui să folosească uleiurile cu precauţie. Cel mai bun ulei este de cocos pentru că acesta are acţiune calmantă şi răcoreşte. Puteţi încerca de asemenea uleiuri puţin grase cum este cel  de floarea soarelui. Ghee are de asemenea proprietatea de a  calma şi poate fi folosit pentru anumite zone ale corpului. 
  3. Persoanele care au piele de tip Kapha ar trebui să evite uleiurile în general. Utile sunt doar uleiurile ayurvedice (preparate cu plante medicinale special pentru Kapha) şi aşa uleiuri ca uleiul de muştar, căci acesta are proprietatea de a încălzi, de a îmbunătăpţi circulaţia şi de a decongestiona. Ulei de porumb poate fi de asemenea folosit pentru acest tip de piele dacă pielea reacţionează bine.

Uleiurile se folosesc neapărat calde. În tradiţia ayurvedică acestea sunt procesate după metode speciale cu plante medicinale şi capată nu doar proprietăţi terapeutice, dar şi o capacitate mai mare de a pătrunde în straturile profunde ale pielii. Însă dacă încălziţi bine un ulei simplu, acesta de asemenea va intra mai bine. Uleiul poate fi încălzit  la bain-marie sau sub un jet de apă fierbinte chiar înainte de folosire. Puteţi adăuga în ulei şi câteva picături de un ulei esenţial natural.

Cum se procedează

Mai jos aveţi un video in care puteti vedea exact cum se realizeaza automasajul ayurvedic.
Aşezaţi-vă pe un scăunel sau pe podea pe o cuvertură specială. Aplicaţi uleiul încălzit pe tot corpul sau pe anumite părţi ale corpului. Apoi începeţi să faceţi masaj, având grija să fie destul ulei ca mâinile să alunece uşor. Începeţi cu masajul capului, cu mişcări circulare uşoare masaţi scalpul. Masajul urechilor este deosebit de important. Masaţi şi faţa dacă folosiţi un ulei potrivit şi pentru ten. În masajul feţii foarte importante sunt nările. Faceţi mişcări circulare uşoare. Masaţi gâtul cu mişcarea sus-jos pornind de la baza gâtului şi alunecând cu degetele spre ceafa şi bărbia. Masaţi mânile cu mişcări ascentdente şi descendente, articulaţiile umărului şi închieturii cu mişcări circulare, fiecare deget cu mişcări descendente. La fel masaţi şi torsul înconjurând sânii. Abdomenul se masează cu o mişcare circulară descriind un cerc mare în jurul ombilicului cu o mişcare în sensul acelor de ceasornic. Aici puteţi vizualiza mintal cum masaţi toate organele interne, cum este îmbunătăţită digestia şi toate organele sunt tonifiate şi funcţionează perfect. Vizualizaţi cum energia se concentrează în abdomen conferindu-vă forţă şi echilibru. Ridicaţi-vă în picioare şi masaţi  cu mişcări ascendente şi descendente picioarele începând de la fese până la gleznă. Fricţionaţi muşchii ceva mai energic.Masaţi cu mişcări circulare uşoare articulaţiile genunchiului. Călcâiele se ,,frământă'' cu palmele, treceţi cu degetul mâinii între degetele piciorului, îndoiţi-le spre interior şi în partea opusă, masaţi bine călcâiele. Masajul durează în jur de10 minute. După masaj puteţi aştepta un pic ca uleiul să fie absorbit şi apoi face un duş cald. Recomand să nu folosiţi săpunuri agresive din comerţ pentru a beneficia de calităţile protectoare ale uleiului.

Contraindicaţii

Masajul în principiu nu are contraindicaţii. Observaţi-vă corpul cum reacţionează, ce zone trebuie masate şi ce zone nu, vă face bine să folosiţi uleiul sau mai bine să faceţi un masaj pe uscat. În primele zile ale menstruaţiei sau în anumite boli faceţi masajul cu precauţie şi observaţi dacă nu vace rău mai ales dacă faceţi masaj cu uleiuri speciale cu plante medicinale. Aveţi grijă să nu folosiţi pentru faţă uleiuri care pot fi iritante, cum ar fi ulei de muştar, de cuişoare, uleiuri cu adăugare de uleiuri esenţiale sau cu anumite plante medicinale.

Recomandări:

Uleiurile ayurvedice pentru cele 3 tipuri de piele, dar si uleiuri speciale, terapeutice le puteţi lua de aici:
http://veda-store.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=81&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29

Masaj ayurvedic la patru maini, facut cu uleiuri medicinale si sauna ayurvedica:
 http://pravaliaparintilor.ro/servicii/masaj-ayurvedic/

Iată un video bun în care puteţi vedea cum se face acest masaj:
https://www.youtube.com/watch?v=VEFWVqREgps

Comentarii

Postări populare