Salată de iarnă din rădăcinoase

Atăzi a fost o zi aşa senină şi călduroasă că am avut poftă de ceva foarte proaspat, zemos, crud...Şi plimbându-mă prin piaţă mi-am amintit de o reţetă împărtăşită de amica mea Oana (merci, Oana!), de salată de sfeclă şi ridiche neagră. Este binevenită în aceasta perioadă a anului, căci rădăcinoasele sunt cam singurele legume care sunt acum în sezon. Am mai luat şi alte rădăcini, păstârnac, ţelina, rădăcina de pătrunjel, dar până la urma am rămas la o variantă mai simplă şi am fost foarte mulţumită de rezultat. Merită încercat şi cu alte rădăcini pentru un aport mai bogat de vitamine şi minerale.
Salata este excelentă pentru toate tipurile de constituţie în anotimpul Vata-Kapha dacă nu sunt dezechilibre ale sistemului digestiv.  Prorietăţile de ,,înrădăcinare'' ale rădăcinoaselor sunt îmbogăţite cu proprietăţile de a încălzi ale ingredientelor picante, iar uleiul din belşug va face aceasta salată mai puţin ,,aspră'' pentru a nu deranja prea tare Vata dosha. Sucul de grapefruit îi dă o savoare aparte şi o face şi mai zemoasă şi împrospătantă. Cei cu o constituţie Kapha ar putea adăuga mai multă ridiche şi praz sau nişte condimente picante.

Ingrediente:
  • o sfeclă mică
  • 1 morcov mic
  • jumătate ridiche neagră mică
  • jumătate-1 fir de praz
  • 2 linguriţe ulei presat la rece, după preferinţă
  • 1-2 linguri suc de grapefruit sau 1 lingură suc lămâie
  • un vârf de linguriţă sare neiodată
  • câteva fire pătrunjel
  • opţional câte jum de linguriţă oregano şi busuioc uscate
Toate rădăcinile se curăţă şi se dau la răzătoare, se adaugă prazul şi pătrunjelul tăiate fin şi celelalte ingrediente. Se amestecă uşor.

Comentarii

  1. fac destul de des , imi place tare mult !

    RăspundețiȘtergere
  2. Coco, mă bucur că şi ţie îţi place aceasta salată minunată!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare