Q&A: de unde luăm iarna vitamina D?

sursa: cocomathilde.blogspot.ro
Mulţi mă întreabă despre vitamina D, să ia sau să nu ia suplimente pe timpul iernii. Ştiţi foarte bine că nivelul scăzut de vitamina D generează multe probleme de sănătate, cele mai răspândite pe termen scurt sunt scăderea imunităţii şi stări depresive.

 Logica medicinei moderne e simplă: dacă îţi lipseşte o substanţă în corp (vitamine, minerale, hormoni etc), trebuie să aduci acea subtsanţă din afară, prin suplimente sau medicamente. Însă în Ayurveda lucrurile nu sunt aşa de simple, căci pentru a se forma vitamina D care va fi folosita de organismul nostru, este nevoie de o serie de transformări care implică mai mult decât prezenţa sau absenţa unor substanţe. Vom vorbi mai pe larg într-un articol separat despre vitamina D cât mai curând. Pe scurt, Vitamina D este o vitamina liposolubilă (solubilă în grăsime) care rezultă din transformarea sub acţiunea razelor solare a 7-dehidrocolesterolului din piele în Vitamina D3 care la rândul ei este convertită în ficat ;i apoi în rinichi în produsul final, vitamina D de care are nevoie organismul. Dpdv ayurvedic, nu doar prezenţa razelor UVB sau a vitaminei D în hrană este necesară, ci începând cu pielea şi terminând cu rinichii, sunt implicate anumite ,,principii active'' ( loma randhra, dehagni şi panchabhutagnis) care fac ca aceasta convertirea să fie posibilă. În general, atunci când vitamina D nu se produce în cantitate suficientă sau nu se asimilează, aceasta se întâmplă pentru că aceste principii active nu pot să acţioneze. Unul dintre principalele motive este toxicitatea, în general, dar mai ales a pielii şi a ficatului. Suplimentarea Vitaminei D sub forma sintetică este aproape inutilă din punct de vedere ayurvedic. Iată câteva idei cum puteţi procura vitamina D pe perioada iernii:
  • Petreceţi zilnic timp afară, măcar 30 de minute. Chiar dacă de cele mai multe ori iarna razele solare nu au indice necesar pentru a se forma vitamina D3, există posibilitatea ca într-o anumită perioadă (mai ales toamna şi primăvara devreme) în care razele sunt eficiente cu toate că este frig. De câte ori iese soarele, profitaţi şi ieşiţi afară. Orele la care soarele este cel mai activ sunt 10-14.
  • Nu folosiţi produsele sintetice pe piele pt. că acestea blochează loma randhra să acţioneze (din cauza toxinelor care congestionează ţesuturile).
  • Mâncaţi zilnic alimente bogate în vitamina D: peşte  (cod, somon, sardine, macrou, ton etc), lactatele de casă (nu din lapte degresat, pasteurizat şi omogenizat), ouă de casă (gălbenuş).
  • Luaţi un supliment dacă nivelul de vitamina D este foarte scăzut, dar de preferat unul obţinut din surse naturale, cum este ulei din ficat de cod.
  • Vă propun şi o variantă mai puţin ortodoxă, discutată încă de către specialişti, şi anume să mergeţi la solar periodic. Nu  trebuie să vă bronzaţi, ci să staţi câteva minute. Repet, beneficiile solarelor sunt inca discutate si felul in care acestea trebuie sa fie (ce tip de raze etc), cat si timpul de expunere nu sunt stabilite. 
  • Măriţi focul digestiv (agni). 

Comentarii

Postări populare