Naan - lipii asiatice dospite preparate la cuptor (fără drojdie)



Naan sunt nişte lipii dospite, preparate de obicei la cuptor, foarte populare în majoritatea ţărilor asiatice.  Spre deosebire de lipii pita, acestea nu sunt plate, ci mai pufoase datorită dospirii lor cu ajutorul drojdiei sai unei maia speciale. Pot conţine în functie de varietate ouă, lapte, iaurt. Pentru că nu sunt adepta drojdiei din comerţ şi nu am timp sa fac maia, nu prea am fost tentată să încerc aceste pâinici până acum. Mai ales că se foloseşte făina albă, pe care de asemenea încerc s-o evit. Zilele astea însă am dat de o reţetă de naan preparat fără drojdie care se face extrem de simplu şi m-am hotărât să încerc să fac şi eu aceste pâinici delicioase.

Sincer, nu m-aş fi gândit niciodată că se fac atât de simplu chiar şi pentru cineva care n-are deloc experienţă cu aluat. Le-am făcut cu aromă de usturoi şi susan şi le-am servit calde, unse cu nişte unt. Au fost fantastice!

Din punct de vedere ayurvedic, naan este potrivit pentru Vata şi Pitta şi trebuie evitat de către persoanele cu o constituţie Kapha. Însă nu recomand pentru nici o dieta produsele din făina albă pentru consumul zilnic.

Ingrediente (în jur de 7 lipii mici):

- 2 căni făina albă de grâu (cernută)
- 1/4 cană iaurt gras de casă
- 1/4 cană lapte de casă
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă zahăr brut pudră (opţional)
- câteva fire de pătrunjel/ frunze de coriandru (opţional)
- câţiva căţei de usturoi
- câteva linguriţe seminţe de susan

Nota. În aceasta reţetă iaurtul nu poate fi înlocuit cu altceva. În loc de lapte poate fi  folosită apa, însă dacă doriţi ca naan să fie moale este de preferat să folosiţi lapte.

UPDATE. Painicile ies la fel e gustoase, dar mult mai nutritive cu faina integrala de grau! Daca nu va place consistenta, incercati macar 50% faina integrala si 50% alba. Eu folosesc de cele mai multe ori 100% faina integrala de alac. Revin cu poze.

Preparare:
  1. Amestecăm într-un bol încăpător făina, sarea, zahărul şi bicarbonatul. (eu prefer să amestec totul cu mâna)
  2. Adăugăm iaurtul şi amestecăm uşor până începe să se formeze aluatul.
  3. Adăugăm lapte câte puţin şi amestecăm uşor până obţinem un aluat lipicios, moale şi elastic.
  4. Încorporăm şi pătrunjelul sau coriandrul tocat mărunt.
  5. Îl acoperim cu o cârpuliţă şi lăsăm să dospească în jur de 30 min. într-un loc cald.
  6. Verificăm cum e aluatul. Dacă este prea lipicios, mai adăugăm puţină făină şi frământăm uşurel ca s-o încorporăm.
  7. Ungem degetele cu puţin ulei, luăm o bucăţică de aluat, o rulăm într-un bol, pe care îl aplatizăm şi îl intindem uşor cu facaletul sau cu degetele. Puteţi să-i daţi orice formă. De obicei naan are o formă alungită. De asemenea, o puteţi face mai subţire astfel încât să fie mai crocantă, sau mai groasă, să fie mai pufoasă.
  8. Presărăm deasupra nişte usturoi tocat mic sau seminţe de susan şi trecem cu facaletul astfel încât acestea să se incorporeze în aluat.
  9. Aşezăm pâiniţele pe o tavă şi introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C.
  10. Peste vreo 5-7 minute lipiile ar trebui să fie uşor crescute, iar partea de jos ar trebui să fie rumenită Acum putem întoarce lipiile pe cealaltă parte şi le mai lăsăm câteva minute. 
  11. Opţional pâiniţele calde pot fi unse cu nişte ulei de măsline, ghee sau unt. Se servesc calde, dar sunt foarte bune şi răcite, nu devin tari.

Iată şi 2 video-uri în care se vede foarte bine cum se face aluatul:

http://www.youtube.com/watch?v=9oQkvhAuWMs
http://www.youtube.com/watch?v=WfT9HI02fUM






Comentarii

  1. pai si eu ce fac? cum fac eu aluatul asta sa-l folosesc la pizza fara iaurt? trebuie sa ai o idee....zau!pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aluatul asta nu merge fara iaurt, insa poti sa faci aluat clasic de pizza, cel cu drojdie :)
    Uite aici un video bun https://www.youtube.com/watch?v=wXtHX8TZMuU
    Numai ca inlocuiesti lapte cu apa/lapte vegetal

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare