Importanţa ambianţei şi a stării noastre de spirit în nutriţie

În nutriţie este foarte important nu doar ce mîncăm, ci şi cum mîncăm. În cărţile de bucătărie ayurvedică se spune că ambianţa contează tot atît de mult ca şi calitatea alimentelor. Mîncarea trebuie să fie percepută ca un dar al divinităţii şi de aceea, în timpul preparării hranei şi în timpul servirii trebuie să lăsăm toate grijile la o parte, să încercăm să fim recunoscători, bucuroşi şi relaxaţi.
Multe gospodine au observat că mîncarea iese mai bună atunci cînd suntem bine-dispuşi şi invers, se întîmplă foarte des ca o reţetă deja încercată să nu iasă atunci cînd suntem nervoşi, supăraţi.
Oamenii foarte nervoşi fac foarte des ulcer la stomac, din cauza hiperacidităţii sucurilor gastrice. Sunt oameni care obişnuiesc să se certe la masă sau să discute despre servici, diverse probleme . Foarte mulţi oameni se uită la televizor atunci cînd mănîncă, ,,ingerînd'' totodată informaţiile toxice din ştirile menite să şocheze...În astfel de condiţii se mănîncă de obicei repede, stresat, fără să se mestice bine şi aşa mai departe. Toate acestea duc la diverse boli ale sistemului digestiv şi scad dramatic calităţile nutritive ale hranei. Ruşii au un proverb bun „Когда я ем, я глух и нем” (când mănânc sunt surd şi mut). Acţiunea de mînca, procesul în sine, a jucat întotdeauna un rol important, stabilindu-se tot felul de interdicţii şi indicaţii în tradiţiile populare.

Creaţi-vă o ambianţă plăcută în locul în care mîncaţi, măcar o dată pe zi:
  • faceţi curat şi ordine în cameră sau la bucătărie înainte să luaţi masa
  • decoraţi încăperea în care mîncaţi cu nişte flori sau plante aromatice în ghivece drăguţe
  • inchideţi sau chiar scoateţi din cameră televizorul sau calculatorul
  • o muzică plăcută în surdină va avea un efect imediat asupra dispoziţiei dvs
  • alegeţi un ulei potrivit pentru lampă de aromaterapie, vă va ajuta să vă relaxaţi
  • alegeţi culori calde şi relaxante pentru bucătărie: galbenul alungă gîndurile negative, stimulează buna dispoziţie şi creativitate, verdele este culoarea relaxării şi acţionează ca un tonic asupra nervilor, iar portocaliul aduce bucurie, tonus şi poftă de mîncare. Culorile pot fi utilizate în decor, vase din care mîncăm sau pur şi simplu putem alege alimente de anumite culori pentru a ne crea o dispoziţie plăcută.

sursă imagine: www.rezepte-nachkochen.de

Comentarii

  1. Din păcate reușesc să fac asta doar în weeekend, în rest sunt așa cum mă știi destul de pe fugă mereu. Dar în weekend e răsfăț total!

    RăspundețiȘtergere
  2. He he, sună bine ,,răsfăţ total'', chiar şi numai în weekend :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu fug de sfaturi gen:
    decoraţi încăperea în care mîncaţi cu nişte flori sau plante aromatice în ghivece drăguţe - eu nu ma simt bine cu flori in casa
    inchideţi sau chiar scoateţi din cameră televizorul sau calculatorul - eu zic sa il arunc pe geam :))
    o muzică plăcută în surdină va avea un efect imediat asupra dispoziţiei dvs - pe mine ma streseaza
    Din putina psihologie pe care o cunosc, stiu ca trebuiesc evitate sfaturile, de orice natura.:) Gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandru, pai de ce imi ceri sfat?:)) Parerea mea e ca trebuie sa tinem cont de sfaturi care rezoneaza cu interiorul nostru, nu ceva absurd, de genul ,,asa se face''. Pe mine m-au ajutat multe carti, blogurile pe care le citesc, oamenii care imi sunt dragi sau au aparut la un moment dat in viata mea... si impartasesc la randul meu din experienta mea. Poate ca cineva are nevoie de aceste sfaturi, cineva nu, e normal. Daca te simti bine asa cum esti si crezi ca lucrurile pur si simplu trebuie sa se intample firesc, nu sa faci ceva fortat conform anumitor ,,sfaturi'' este foarte bine si cu asta sunt perfect de acord.

    RăspundețiȘtergere
  5. m-am oprit la blogul tau pentru ca, mai mult sau mai putin, este mai ''comestibil''. am semnalat doar niste tendinte, care se repeta invariabil la toate miscarile astea asa zis salvatoare. nu cer nici un sfat, vad doar ca si tu zici : faceti aia, faceti aia. eu nici iubitei nu ii zic fa aia! :) e vorba de o greseala care s-a perpetuat, si desigur nu va fi recunoscuta ca greseala, mereu e ceva cu cel ce semnaleaza. chiar unul din maestri astia de carton, osho, zicea sa scoatem din vocabularul nostru imperativele, sau sfaturile. :)
    asta este un link de pe un blog tematic, la care lucrez cand am timp sa scriu articole
    http://cartidespirit.blogspot.com/search/label/Articole

    RăspundețiȘtergere
  6. alexander, Multumesc inca o data pentru link-urile tale! Foarte interesanta tematica blogului tau. Din pacate sau mai degraba din fericire oamenii sunt diferiti, ce functioneaza pentru unul poate ca nu functioneaza pentru altul... Pe mine m-au ajutat aceste sfaturi, par lucruri simple, dar eu chiar sunt feiricta cand am o ambianta frumoasa, florile si muzica ma transpun imediat intr-o alta stare. Poate ca functioneaza mai mult la fete :)Ma bucur ca tu esti bine si fara sfaturi, eu sunt altfel :)
    Multumesc oricum pentru vizita!
    Cu cele mai bune ganduri,
    Tania

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare