Katsuzo Nishi: 6 reguli pentru a fi sănătos

Katsuzo Nishi a fost un inginer si antrenor Aikido japonez, care a elobarat un sistem propriu de reguli si principii pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Acesta adaptează şi sintetizează principiile din arte marţiale, yoga, descoperirile ştiinţifice, nutriţie etc. Cu acest set de ruguli el şi-a salvat viaţa proprie, precum şi a multor altor persoane. Vom vorbi mai multe depsre el şi cei care l-au urmat, acum vreau să vă perzint pe scurt cele 6 reguli ale sale:

1. Pat tare şi drept
2. Pernă tare
3. Exerciţiu ,, peşte de aur''( Goldfish)
4. Ereciţiu pentru capilare
5. Exerciţiu de unire a talpelor şi palmelor (the palm and sole joining exercize)
6. Exerciţiu pentru spate şi abdomen ( dorso ventral ex.)

Este foarte important pentru coloana noastră vertebrală să dormim pe un pat tare, drept, cu o pernă mică şi tare, exact cît să susţină vertebrele 3 şi 4. E bine să dormim pe spate, cel puţin putem sta aşa cît adomim ( eu de exemplu oricum mă întorc după aia, inconştient). Dacă dormim aşa, coloana se îndreaptă, iar toţi muşchii se relaxează cu adevărat.

  • Ereciţiul Goldfish
  1. Ne culcăm pe spate, pe ceva drept.
  2. Mainile după ceafă
  3. Degetele de la picioare se întind spre faţă
  4. În această poziţie începem să virbrăm ca un peştişor, de la dreapta la stînga, cîteva minute
Acest exerciţiu îndreaptă coloana vertebrală, îmbunătăţeşte circulaţia, stimulează producerea globulelor roşii, prin acestea reglînd de fapt funcţionarea tuturor organelor
  • Exerciţiu pentru capilare
  1. Ne culcăm pe spate, pe ceva drept, cu o pernuţă mică sub cap
  2. Ridicăm mainile şi picioarele perpendicular pe linia corpului, tălpile paralel cu corpul
  3. Începem să mişcăm din mîini şi picioare, executînd nişte mişcări vibratorii, oscilatoare (cîteva minute, ca şi alte exerciţii, de dimineaţa şi seara)
Acest exerciţiu stimulează circulaţia sanguină şi limfatică.Link
Cum arată executarea acestor exerciţii puteţi vedea in acest video cu Maya Gogulan, dacă nu înţelegeţi limba rusă, daţi direct undeva pe la jumătatea inregistrării unde arată cum se fac exerciţiile. Mai găsiţi aici şi aici sau vă puteţi procura cartea lui Nishi sau despre el şi asfel să aveţi parte de mai multe informaţii. Eu am dat de acest sistem în cartea Mayei Gogulan, care din pacate se găseşte numai în limba rusă ( aici link pentru cei care cunosc limba rusă). Dată viitoare vă explic cum se fac şi celelalte exerciţii.

Surse:
http://www.nishikai.net/english/6dai.html
http://www.ryusinkan.ru ( foto goldenfish)
Попрощайтесь с Болезнями, Майя Гогулан

Comentarii

  1. Foarte, foarte interesant! Spune-mi, te rog, daca autorul spune ca exercitiul GOLDFISH ajuta si la scolioza, sau daca recomanda si alte exercitii in acest sens. Multumesc.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Luciana! Toate exerciţiile merg împreună şi dacă le faci în fiecare zi şi dormi pe pat drept fără pernă sau cu o pernuţă specială sub gât, coloana se va îndrepta. Nu îţi recomand exerciţiile propuse la sală pentru scolioză. În afara de exerciţiile astea poţi face exerciţii uşooare de yoga pentru zona spatelui (de exemplu poziţia pisicii).
    Multumesc pentru comentariu şi pentru întrebare!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare