Importanţa plantelor aromatice în dieta noastră
- Busuioc acţiune antioxidantă, antiseptică, antiinflamatoare, ferbifugă, antifungică, carminativă (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale), diuretică, cicatrizantă, tonică, favorizează digestia, revigorează funcţiile ficatului, conţine vitamina A, vitamina C, magneziu, fier, calciu, potasiu. În fitoterapie este utilizat în afecţiunile gastrice şi respiratorii. Busuoicul merge aproape la orice mîncare : salate, cu roşii şi brînză, pesto, pizza, sosuri.
- Oregano proprietăţi antiseptice, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antifungice, e vasodilatator, stimulant, tonic, cefalic, sudorific, conţine fier, magneziu, calciu, vitamina A, vitamina C, acizi graşi Omega 3. Se utilizează în tratamentul cailor respiratorii, artritei, reumatismului etc. Oregano are un gust neutru şi merge la salate, sosuri, ciorbe şi supe.
- Rozmarin stimulează secreţia sucurilor gastrice, proprietăţi coleretice, colagoge ( stimulează secreţia biliară), diuretice, antiseptice. tonic al creierului şi al inimii, îmbunătăţeşte oxigenarea creierului, stimulează memomria, gîndirea, activitatea psihică, se utilizează în afectţiunile tractului digestiv, afecţiuni respiratorii, boli hepatice, cardiovasculare, în cazul surmenajului, oboselii, asteniei, rinitei cronice. Rozmarinul se potriveşte foare bine cu cartofi copţi.
- Cimbru acţiune antioxidantă, antiseptică şi antibacteriană, antitusivă, colagogă, coleretică, diuretică. Favorizează procesele digestive şi este utilizat cu succes în cazul afecţiunilor respiratorii (bronşită, inflamaţii ale gîtului, tuse etc), acţionînd direct asupra mucoasei bronşice, previne inflamaţia tractului respirator. Cimbru e bun în sosuri şi ciorbe, dar il mai pun şi la salată cîteodată.
Mai multe informaţii despre condimente citiţi aici: http://www.paradisulverde.com/Alimetatie/Condimente/condimentele-si-efectele-lor-terapeutice.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu