Importanţa plantelor aromatice în dieta noastră
Condimentele nu doar dau un gust aparte mîncării, dar au un rol important in digestie şi chiar proprietăţi medicinale. Acestea conţin vitamine, antioxidanţi şi substanţe care facilitează digestia. S-a constatat că mirodeniile conţin mai mulţi antioxodanţi decît fructele şi legumele, astfel ne ajută în luptă cu procesele oxidative, de îmbătrînire, cu bolile cardiovasculare, cancer etc. Este bine să includem în alimentaţia noastră cît mai multe condimente: Chimen, şofran, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano, scorţişoară, curry, boia, cuişoare, dafin etc.
Pentru a beneficia de proprietăţile curative, antioxidante ale plantelor, vă recomand ca alături de aceste condimente sub formă de praf, sa includeţi în alimentaţia zilnică plante aromatice proaspete: busuioc, rozmarin, coriandru, oregano, cimbru etc. Acestea se găsesc în supermarket şi în piaţă. Sau le puteţi creşte acasă, este foarte simplu. Adăugaţi în fiecare zi nişte frunze verzi la orice mîncare: merg la orice salată, la ciorbe, sosuri, cartofi copţi etc. Adăugaţi-le după ce mîncarea s-a răcit un pic sau presăraţi direct în farfurie. Eu de obicei fac aşa dacă măninc mîncare gătită: adaug mirodenii uscate în timp ce fac mîncare şi mai adaug nişte condimente proaspete după ce mîncarea e gata. La tratament termic vitaminele se distrug.- Busuioc acţiune antioxidantă, antiseptică, antiinflamatoare, ferbifugă, antifungică, carminativă (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale), diuretică, cicatrizantă, tonică, favorizează digestia, revigorează funcţiile ficatului, conţine vitamina A, vitamina C, magneziu, fier, calciu, potasiu. În fitoterapie este utilizat în afecţiunile gastrice şi respiratorii. Busuoicul merge aproape la orice mîncare : salate, cu roşii şi brînză, pesto, pizza, sosuri.
- Oregano proprietăţi antiseptice, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antifungice, e vasodilatator, stimulant, tonic, cefalic, sudorific, conţine fier, magneziu, calciu, vitamina A, vitamina C, acizi graşi Omega 3. Se utilizează în tratamentul cailor respiratorii, artritei, reumatismului etc. Oregano are un gust neutru şi merge la salate, sosuri, ciorbe şi supe.
- Rozmarin stimulează secreţia sucurilor gastrice, proprietăţi coleretice, colagoge ( stimulează secreţia biliară), diuretice, antiseptice. tonic al creierului şi al inimii, îmbunătăţeşte oxigenarea creierului, stimulează memomria, gîndirea, activitatea psihică, se utilizează în afectţiunile tractului digestiv, afecţiuni respiratorii, boli hepatice, cardiovasculare, în cazul surmenajului, oboselii, asteniei, rinitei cronice. Rozmarinul se potriveşte foare bine cu cartofi copţi.
- Cimbru acţiune antioxidantă, antiseptică şi antibacteriană, antitusivă, colagogă, coleretică, diuretică. Favorizează procesele digestive şi este utilizat cu succes în cazul afecţiunilor respiratorii (bronşită, inflamaţii ale gîtului, tuse etc), acţionînd direct asupra mucoasei bronşice, previne inflamaţia tractului respirator. Cimbru e bun în sosuri şi ciorbe, dar il mai pun şi la salată cîteodată.
Mai multe informaţii despre condimente citiţi aici: http://www.paradisulverde.com/Alimetatie/Condimente/condimentele-si-efectele-lor-terapeutice.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu