Ce găsim crud şi sănătos în această perioadă a anului?

Mulţi cred ca e foarte greu să găseşti alimente pentru dieta vegetariană pe timp de iarnă şi că este extrem de scump. De fapt, şi în perioadă rece a anului găsim multe alimente autohtone crude, sănătoase şi ieftine. Iată o listă cu ce putem găsi în piaţă acum:
  • Verdeaţă: ţelină, leuştean, pătrunjel, lobodă, mărar, ceapă verde. Le folosim la salate, sucuri verzi, alături de orice fel principal
  • Rădăcini: pătrunjel, ţelină, morcov, păstîrnac, sfeclă, gulie, hrean, ridiche neagră, ghimbir, nape. Facem sucuri, salate
  • Frunze verzi cum e spanacul, frunzele unor legume (sfeclă, morcov, păstîrnac, gulie) care se pot folosi la sucuri verzi, smoothie-uri, salate, adăugăm la ciorbe
  • Fructe: mere, pere, gutui, struguri (de exemplu găsim în piaţă soiul Moldova care rezistă aproape toată iarna in beci), cătină
  • Fructe uscate : prune, mere, pere, caise. Le putem consuma ca atare sau adauga la terciuri, muesli
  • Legume: varză albă, varză roşie, broccolli, conopida, dovleac, ardei. Salate si sucuri
  • Nuci şi seminţe. Adaugam la muesli, salate de fructe etc
  • Legumenoase: linte, năut, fasole. Le putem înmuia şi consuma a doua zi crude (în afara de fasole), germina sau fierbe
  • Grîne: grîu, ovăz, secară, mei, mălai, hrişcă. La fel, înmuiate, germinate, fierte, putem creşte vlăstari, iarba de grîu pentru a face un suc plin de nutrienţi
  • Miere, propolis, lăptişor de matcă
  • Lactate de casă: brînză, lapte crud, lapte bătut şi iaurt simplu din lapte crud

Dacă avem grijă să ne facem provizii vara, avem acasă: fructe îngheţate, murături naturale, fructe conservate cu miere. Link

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare