Prune


UPDATE. Articolul este scris pe vremea in care ma informam singura pe unde puteam, inainte sa incep sa studiez temeinic si ,,oficial'' medicina traditionala Ayurveda si nutritia moderna. Trebuie revizuit, pentru ca nu mai reprezinta in totalitate cunostintele mele asupra acesteui subiect.





În ayurveda prunele sunt considerate de natura rece, acestea fiind utile pentru cei cu o căldură interioară excesivă, pentru afecţiunile cauzate de secreţia biliară în exces. Sunt uşor asimilabile, reglează procesele digestive. Oferă energie şi sunt delicioase fără să îngraşe, căci conţin zaharuri complexe, lente. Ca şi alte frcute de culoare inchisă, prunele conţin resveratrol care este un pigment polifenolic, cel mai puternic antioxidant cunoscut pînă acum.
  • revigorează organismul, au efect energizant. Este foarte bine să consumăm prune dacă avem anemie, astenie, suferim de surmenaj sau suntem în stare de convalescenţă;
  • stimulează funcţiile intestinului şi ajută la menţinerea microflorei intestinale, ceea ce înseamnă: curăţarea organismului de deşeuri şi toxine, normalizarea scaunului, slăbire etc;
  • cresc nivelul hemoglobinei, ajută la procesul de hematopoieză, subţiază sîngele
  • reglează funcţiile hepatice
  • au acţiune diuretică şi laxativă
  • sunt sursă de vitamine şi minerale: Vitamina A, E, B, C, potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor, mangan, sodiu etc
  • datorită cantitatii mare de potasiu întăresc sistemul nervos şi cardiovascular
  • scad nivelelul colesterolului, tensiunea arterială
  • îmbunătăţesc vederea datorită luteinei şi altor pigmenţi pe care îi conţine
  • stimulează şi întăresc sistemul muscular
  • sunt un antioxidant puternic
  • îmbunătăţesc aspectul pielii (vitamina E este un antioxidant puternic şi este vitamina frunuseţii). Se fac şi măşti din prune: pur şi simplu desfacem pruna în două şi ungem faţa cu pulpa :)
  • acţiune antitumorală (pigmenţi, fitonutrienţi)
  • scad febra
  • scad aciditatea sucului gastric
  • proprietăţi antiiflamatorii
  • decoctul din frunze sau fructe se foloseşte pentru stomatite şi alte afecţiuni ale cavităţii bucale
Prunele se consumă crude sau uscate (deshidratate, nu afumate şi nu uscate la temperaturi mari). În bucătăria ayurvedică prunele se murează într-un sirop preparat din anumite condimente. Se spune că acestea au proprietăţi terapeurice sporite. Pentru a beneficia de efectele detoxifiante ale prunelor, de curăţare a intestinului şi mai ales în cazul constipaţiei, fructele se mănîncă de dimineaţa pe stomac gol, de preferat ca o masă separată. Cînd alegem prunele, acestea trebuie să fie de culoare inchisă, intensă, să fie dulci şi reci (chiar daca-i cald afară, prunele coapte sunt reci).
Surse: www.veggy.ru, ziare.com

Comentarii

Postări populare