Ceai pentru sezonul rece (Vata şi Kapha)
sursa foto: christianhomekeeper.org |
Ingrediente:
- Busuioc (de preferat de la plafar)
- Cardamom (boabe intregi, de la plafar sau acolo unde se vând condimente)
- Cuişoare (întregi, de la plafar sau condimente)
- Ghimbir proaspăt, tăiat mic sau ras, merge şi ghimbir uscat atunci când nu aveţi (proaspăt-supermaket, uscat- plafar sau de la condimente)
- Scorţişoara, scoarţă (de la plafar sau condimente)
Cum se prepară:
Se face o infuzie în proporţie 1:8 (1 parte plante, 8 părţi apă), dar dacă beţi ceaiul pur şi simplu nu e musai să ţineţi cont de proporţii, cum e în cazul bolii. Deci, luaţi o bucăţică de ghimbir, tăiaţi-o mic sau daţi prin răzătoare, luaţi nişte condimente şi infuzaţi totul cu apă fierbinte. În mod ideal infuzia se face 30 min. Dacă nu aveţi jumătate de oră, puteţi fierbe câteva minute la foc foarte mic plantele. În cazul plantelor aromatice este de preferat se faceţi infuzie pentru că uleiurile volatile se evaporă la temperaturi mari. Puteţi face mai mult ceai pentru toată ziua şi să-l păstraţi în termos sau să-l încălziţi la foc mic. Un termos e extraodinar pentru că astfel plantele se vor infuza bine şi în acelaşi timp veţi avea mult timp ceai cald la îndemână.
Acţiuni:
- îmbunătăţeşte circulaţia şi încălzeşte
- îmbunătăţeşte digestia şi metabolismul
- are efect uşor energizant, ajută la activitatea intelectuală
- are efect uşor expectorant, antibacterian, antiviral şi sudorific (de ajutor pentru a preveni răceala sau când simţim un început de răceală)
- scade Vata şi Kapha în general
boabe de piper negru, dar nu îl recomand în fiecare zi. Este un bun expectorant şi foarte util mai ales pentru Kapha.
frunze de salvie, mai ales în receli (are efect expectorant)
seminţe de fenicul sau coriandru, nu încălzesc, dar în schimb îmbunătăţesc digestia cu care V şi K au deseori probleme în perioada rece
De preferat ca plantele să fie luate de la plafar, întregi pentru că atunci sunt păstrate mai multe proprietăţi. Dar dacă aveţi la îndemână nişte condimente măcinate, nu ezitaţi să le folosiţi.
Sper că reţeta va fi de folos şi vouă! Aştept cât mai multe noutăţi de la voi! :-)
Super tare ceaiul asta.....iti dai seama ca sunt "pe el" maine dimineata. Intre timp am gasit unde sa determin tipologia sunt o VATA clar si sigur....
RăspundețiȘtergereAm zis ca o sa incep sa citesc tot ce ai scris pe aici......
Super hrisca cu prune si nuci, am ras bolul ce l-am avut la job.....Ai multe retete aici care merita incercate, multe le fac si eu ...in stilul meu .....eu nu consum lactate de nici un fel si untul ghee nu il pot folosii dar voi incerca cu ulei vegetal
Nu stiam de ce imi place mie uleiul de susan .....nu stiam ca sunt o VATA....dar stia organismul singur...
Ma bucur ca ti-a placut ceaiul, poti varia diverse condimente, dar in general fenicul, ansaonul şi busuiocul sunt foarte bune pt. Vata.
RăspundețiȘtergereConform medicinei ayurvedice Vata este singura tipologie careia chiar nu ii este recomandat sa elimine toate produsele de origine animala, dar dc te simti bine, e super. In loc de ghee foloseste un ulei cu punct de ardere inalt. Uleiul de susan ar fi foarte bun. Iar in loc de branzica poti sa-ti faci tofu, care este de asemenea foarte bun pt. Vata.
Mananc tofu, imi fac tofu ....am mereu in frigider si am multe retete cu tofu. Eu ma simt bine fara produse de origine animala. Ma tenta untul ghee de mult timp, i-am tot dat tarcoale.....dar nu l-am incercat. Eu nu "gatesc" uleurile. Le adaug la sfasit....uneori chiar in farfurie. Am tot citit retetele tale.....imi plac foarte mult unele. Uite, si azi am facut lasagnia cu linte, deabia astept sa o mancam....dar am adaptat usor in stilul meu (nu am "calit" legumele in ghee sau ulei ci le-am inabusit in apa putin cu putin, am adaugat lintea si dupa fierbere am pus sos de rosii, am mai lasat un pic, am oprit focul si am adaugat ulei si sare....apoi am urmat indicatiile retetei tale, plus mirodenile indicate). Imi plac foarte tare mirodenile indicate de tine, le aveam in casa dar nu le combinam in mancare atat....tu m-ai inspirat. Merci mult!
RăspundețiȘtergereSuper! Poate ne imprtasesti si noua niste retete cu tofu. Eu incercat o data si nu prea mi-a placut, dar vreau sa ma incerc neaparat. Apropo, la lasagna nu ai pus tofu? Am impresia ca ar merge. Eu zic sa incerci ghee, in Ayurveda ghee nu se incadreaza la lactate. Este delicios, eu una sunt dependenta :). Uite, poate participi si tu la concurs si iti trimit un borcanel facut de mine din unt organic :). Pup!
RăspundețiȘtergere