Piele de tip Vata
sursa imagine: gotaccesssecrets.com |
Caracteristici:
- ten palid, cu o nuanţă galben-maronie
- piele subţire, se văd venele foarte bine
- foarte puţină grăsime, tendinţă la uscare (mai ales în sezonul rece)
- pot apărea zone uscate, descuamate, crăpături
- sensibilitate la frig şi la uscăciune este mare, sensibilitate la căldură doar ocazională
- iritaţiile sunt puţin frecvente, reacţia la soare este normală (devine bronzat şi rozaliu)
- când este în echilibru, respiră a sănătate şi are textura fină şi catifelată a pielii de bebeluş
Nu este neapărat ca toate caracteristicile să corespundă, căci e posibil să aveţi o piele mixtă.
Pielea de tip Vata este o piele fină şi sensibilă.
Se încadrează în tipologia ten uscat sau ten normal. Persoanele de tip Vata au de obicei un simţ al pipăitului foarte
dezvoltat şi resimt mult mai acut decât alţii atingerile sau orice alta
influenţă din exterior. Pielea de acest tip reacţionează foarte mult la
schimbările anotimpurilor. Dacă căldura şi soarele îi face mai degrabă
bine, frigul şi vântul o usucă prea tare. Pot apărea zone de piele
foarte uscată sau chiar crăpaturi. De asemenea, echilibrul pielii de tip
Vata poate fi perturbat de stările emoţionale, de stres şi nelinişte,
de oboseală.
Când Vata este în dezechilibru, o senzaţie de frig
este resimţită în întregul corp, membrele sunt reci şi pielea este prea
uscată. Pot apărea şi pete maronii. Dimineaţa (timp Kapha), pielea de tip Vata este
suficient de hidratată, iar după amiază, începe să devină mai uscată.
Îngrijirea pielii de tip Vata
Deşi pielea de tip Vata este o piele sensibilă,
aceasta nu necesită o îngrijire specială, căci nu prezintă iritaţii
decât rareori. Trebuie avut grija ca pielea să fie hrănită din interior şi
exterior. Din interior pielea este hrănită prin utilizarea uleiurilor (mai ales ghee) şi a alimentelor care conţin Omega 3 în mâncare, plus o cantitate suficientă de apă (2 l pe zi). Din exterior este bine să hrănim şi să protejăm pielea cu uleiuri potrivite.
Pielea trebuie curăţată delicat, fără utilizarea săpunurilor şi a exfolianţilor agresivi. Pentru curăţarea tenului se pot utiliza: laptele, mierea, apa de trandafiri, zer, gel de aloe vera, iaurt, făina de cereale sau leguminoase. Nu necesită o curăţare profundă cu ajutorul băilor de aburi, a scruburilor.
Pielea trebuie curăţată delicat, fără utilizarea săpunurilor şi a exfolianţilor agresivi. Pentru curăţarea tenului se pot utiliza: laptele, mierea, apa de trandafiri, zer, gel de aloe vera, iaurt, făina de cereale sau leguminoase. Nu necesită o curăţare profundă cu ajutorul băilor de aburi, a scruburilor.
Cele mai bune uleiuri pentru Vata sunt cele grase,
mai ales ulei de susan şi migdale dulci. Pentru zonele aspre sau
crăpate se poate utiliza ghee (unt clarificat). Ghee puteţi folosi şi pe tot corpul, dar problema e că pielea va mirosi a lăptic chiar şi după duş. Masajul zilnic cu ulei va hrăni pielea şi o va proteja de frig şi vânt. Încălziţi uleiul sub un jet de apă caldă sau al aburi şi faceţi masajul întregului corp sau a porţiunilor mai uscate, a picioarelor. Masaţi uşor cu mişcări circulare în jur de 10 minute. Apoi puteţi face un duş cald. La fel se ingrijeşte şi tenul: luaţi câteva picături de ulei şi masaţi cu mişcări circulare. Apoi puteţi spăla excesul de ulei cu ajutorul unei mănuşi speciale sau să folosiţi un Cleanser ayurvedic pentru Vata. Uleiul poate fi lăsat pe piele dacă s-a absorbit bine şi mai ales dacă urmează să ieşiţi afară.
Vă sfătuiesc să nu folosiţi cremele ,,hidratante'' din comerţ pentru că acestea conţin alcool, apă şi emolienţi sintetici care hidreatează aparent şi de fapt deshidratează tenul. Folosiţi cremele hand-made sau serumuri faciale care au ca ingrediente doar uleiuri şi eventual vitamine, extracte din plante. Nici într-un caz alcool (alcool denat.). Citiţi ingredientele atent, chiar dacă produsul e ,,bio''.
Pentru masajul corpului, în ulei se pot adăuga câteva picături de ulei esenţial, cele mai potrivite sunt: ulei de trandafir, iasomie,
lavandă şi ilang-ilang.
Pentru măşti de faţă sunt potrivite: caise, papaya, piersici, morcov, smântână, ghee, ulei de migdale dulci, ulei de avocado, avocado proaspăt, banană, migdale decojite şi măcinate fin, miere, lapte, cardamom măcinat fin, turmeric etc.
Recomandări:
- Uleiuri pentru îngrejirea tenului: ulei de susan, de măsline, de migdale, de avocado, argan, alune de pădure, nuci de macadamia, şofrănel, germeni de grâu. Recomand uleiurile de grad cosmetic, presate la rece, păstrate în recipiente opace.Se găsesc în plafare şi în magazine online.
- Ulei ayurvedic pentru masajul întregului corp: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=96&category_id=30
- Masca hidratantă pentru piele uscată sau aspră: o bucăţică de avocado + o bucatica banana + o lingurita ghee/ulei de migdale/smântână de casă/iaurt de casă + o lingurita miere. Pasaţi avocado şi banana cu furculiţa şi amestecaţi cu toate ingredientele până la omogenizare. Aplicaţi pe 20 de minute pe faţă sau orice altă zonă a corpului (merge excelent pentru mâinile uscate şi aspre!).
- Cleanser pentru o curăţare delicată care lasă tenul moale şi strălucitor: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.browse&category_id=36
- Un sapun hand made pentru o curăţare delicată a pielii: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=28&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29
- Cremă de faţă ayurvedică: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=82&category_id=18
Comentarii
Trimiteți un comentariu