Supă cremă de rădăcinoase
Nu încetez să mă mir de inteligenţa naturii, cum totul este armonios şi gândit până la ultimul detaliu. Mi se pare extraodinar că în sezonul rece încep să apară alimente cu efect antiviral şi imunostimulator ca ridichea neagră, hrean, cătina etc. Înainte mă gândeam ce săraca e toamna în legume, mergeam în piaţă, mă uitam la rădăcinile alea ciudate şi mă întorceam acasă cu morcovi, cartofi şi ceapa tânjind după multitudinea de legume şi fructe în timpul verii şi mai ales după roşii de grădină. La mine acasă în afară de sfeclă şi morcov nu prea se folosesc rădăcinile şi întodeauna mă gândeam că nu sunt gustoase şi nici foarte nutritive. Datorită Ayurvedei am aflat că rădăcinile sunt de fapt extrem de nutritive. În afară de o cantitate mare de minerale, fibre şi alte principii active, aceastea ne ajută să ne ,,înrădăcinăm'' datorită elementului pământ. Rădăcinile înrădăcinează, logic nu-i aşa? :). Şi mai apar şi toamna într-o cantitate mai mare, adica în anotimpul Vata, exact atunci când avem nevoie de elementul pământului pentru a păstra echilibrul (vezi Anotimpul Vata pt. mai multe detalii). Rădăcinoasele pot fi folosite în diverse mâncăruri: supe, ciorbe, tocăniţe de legume, preparate la cuptor.
Aceasta supă este potrivită pentru orice tip de constituţie. Ajustaţi condimentele conform tipului vostru de constituţie.
Ingrediente 2 porţii:
1 ceapă
o bucăţică de ghimbir proaspăt (în jur de 3 cm)
2 morcovi
2 păstârnaci
1 rădăcină de pătrunjel
jum. de ţelină
1 cartof (opţional, puteţi înlocui cu o bucăţică de dovleac de plăcintă)
câteva fire de pătrunjel
jum. Lg sare neiodată
câteva frunze de dafin
jum. lg. seminţe de fenicul şi de muştar (Pitta omit muştarul)
1 lg. amestec curry
jum.lg coriandru măcinat
jum.lg curcuma
1 Lg ghee (înlocuiţi cu ulei dc. nu aveţi)
Poftă mare!
Aceasta supă este potrivită pentru orice tip de constituţie. Ajustaţi condimentele conform tipului vostru de constituţie.
Ingrediente 2 porţii:
1 ceapă
o bucăţică de ghimbir proaspăt (în jur de 3 cm)
2 morcovi
2 păstârnaci
1 rădăcină de pătrunjel
jum. de ţelină
1 cartof (opţional, puteţi înlocui cu o bucăţică de dovleac de plăcintă)
câteva fire de pătrunjel
jum. Lg sare neiodată
câteva frunze de dafin
jum. lg. seminţe de fenicul şi de muştar (Pitta omit muştarul)
1 lg. amestec curry
jum.lg coriandru măcinat
jum.lg curcuma
1 Lg ghee (înlocuiţi cu ulei dc. nu aveţi)
- Legumele se curăţă. Ceapa se taie fin, ghimbirul de taie mic sau se dă prin răzătoare.
- Se încălzeşte ghee. Adăugăm condimentele întregi (seminţe), călim câteva secunde pănă acestea încep să pocnească. Adăugăm ceapa, ghimbirul şi condimentele măcinate. Amestecăm bine şi călim câteva minute.
- Între timp, tăiem şi adăugăm legumele pe rând: morcov, păstârnac, pătrunjel, ţelina. Tăiaţi feliuţe subţiri dacă veţi lăsa supa aşa cum e (nu o faceţi cremă). Legumele se amestecă constant şi se călesc la foc mic până se înmoaie.
- Adăugăm sare, cam 1 litru de apă şi lăsăm să fiarbă vreo 10 min. Apoi adăugăm şi cartofii tăiaţi cubuleţe şi mai fierbem în jur de 15 min sau până toate legumele sunt gata. Verficăm la gust şi mai adăugăm condimente dc. e nevoie.
- Adăugăm verdeaţa proaspătă şi pasăm bine cu ajutorul blenderului sau altor ustensile.
Poftă mare!
Comentarii
Trimiteți un comentariu