Q&A: Cum se foloseşte anasonul?
,,Buna Tatiana,
Te citesc zilnic si nu exagerez cand spun asta :). Incerc sa mi schimb sistemul de a manca, dar inca sunt departeeee...Este targ de condimente la Auchan si mi am laut seminte de fenicul. Am inceput sa le folosesc si eu dupa cum explici pe blog. Am gasit si anason, dar nu prea stiu sa l folosesc. Ai informatii sa sharuiesti cu mine? Multumesc!
Cu simpatie,
Florina''
Florina, iti multumesc tare mult pentru apreciere, cuvintele tale mi-au incalzit sufletul si mi-au luminat ziua! Mai mult decat multumirea de a fi apreciat pentru ceea ce faci, mă bucură faptul că ceea ce împărtăşesc cu voi este de folos.
Am inceput să-i raspund Florinei, dar mi-a venit o idee: să încep o rubrică nouă, despre condimente. Dacă toată lumea ştie la ce mâncaruri se foloseste piperul şi că imbunatateste digestia şi circulatia, sunt muuulte condimente despre care noi nu ştim nimic şi de cele mai multe ori de aceea nici nu le folosim. Şi e păcat, căci fiecare condiment are proprietăţile lui particulare şi este potrivit pentru anumite mâncăruri, anumite persoane, afecţiuni etc. Aşadar, azi începem cu anasonul şi vom continua cu acele condimente pe care voi nu ştiţi să le folosiţi sau doriţi să aflaţi despre ele mai multe. Poate fi orice mirodenie, aştept propuneri!
Anason
În primul rând trebuie să facem diferenţa între anason stelat şi boabe de anason (fructe, seminţe). Acestea sunt 2 plante diferite: Illicium
verum şi Pimpinella
anisum. Aroma celor două seamănă, dar anasonul ,,adevărat'' este ultimul aşa cum îi spune şi numele. Anasonul este o planta erbacee din familia Umbelifere, asemănătoare cu fenicul şi măraraul şi de fapt seminţele lor seamănă la aspect şi miros. Steluţele de anason sunt folosite în China şi Japonia, atât seminţele care se află în interior cât şi în întregime. Intră în componenţa amestecurilor asiatice de condimente şi se spune că are proprietăţi asemănătoare. Am văzut că anasonul stelat intră şi în compoziţia amestecurilor indiene (masala). Însă atunci când vorbesc de anason eu mă refer anume la seminţele de anason, steluţele nu le-am folosit niciodată în mâncare şi nu sunt sigură că are exact aceleaşi proprietăţi. Aş putea să-l recomand pentru ceai sau vin fiert, alături de scorţişoară, cuişoare şi alte mirodenii.
Mirosul anasonului este foarte specific şi poate să placă sau nu. Dar dacă vă respinge mirosul acestor seminţe nu vă grăbiţi să le aruncaţi, încercaţi să le combinaţi cu alte condimente şi să găsiţi proporţia şi combinaţia potrivită.
Mirosul anasonului este foarte specific şi poate să placă sau nu. Dar dacă vă respinge mirosul acestor seminţe nu vă grăbiţi să le aruncaţi, încercaţi să le combinaţi cu alte condimente şi să găsiţi proporţia şi combinaţia potrivită.
Proprietăţile ansonului
- Stimulează secreţia glandelor salivare, gastrice, biliare, mamare. De aceea ansonul are un puternic efect de stimulare a digestiei şi a poftei de mâncare şi a secreţiei laptelui. Toate mămicile care au alăptat natural ştiu de ceai de anason sau diverse combinatii care contin si anason.
- Are efect carminativ, stomahic, antispastic. Este utilizat pentru colici abdominale, inclusiv la copii mici şi pentru a elimina balonarea, starea de discomfort în zona abdominală, gaze. Anasonul şi fenicul sunt cele mai importante ingrediente ale ceaiului pt. balonare. Excelent pentru cei cu o constituţie de tip Vata.
- Are efect expectorant şi de aceea este folosit în cazul congestiilor, răcelilor, tuselor (mai ales seci), bronşitelor. Elimină flegma specifică pentru dezechilibru de tip Kapha.
- Este excelent pentru femei: contribuie la eliminarea durerilor menstruale, creşte secreţia laptelui, are efect estrogenic, elimină frigiditatea.
- Are proprietatea de a încălzi uşor. Este excelent pentru Vata şi Kapha, dar nu e recomandat pentru Pitta. Însă este unul dintre condimentele acceptabile într-o cantitate mică şi dc. Pitta e in echilibru, spre deosebire de condimentele foarte ,fierbinti' ca chili, ghimbir, piper, muştar.
Utilizare:
- Ca ceai poate fi utilizat în amestec sau separat: pentru îmbunătăţirea digestiei şi eliminarea balonării 1 lg de seminţe se infuzează cu o cană de apa fierbinte 15 min. Combinaţi cu fenicul, coriandru pentru digestie sau cu plante cu efect antiseptic şi expectorant în cazul răcelii. Poate fi adăugat la ceaiul pentru Vata sau Kapha.
- În mâncare se utilizează la fel ca seminţele de chimen sau fenicul, doar că într-o proporţie mai mică pt. că are o aromă puternică. Poate fi adăugat la început, alături de alte condimente, călit în ulei sau la sfârşit, cu câteva minute înainte să închidem focul. O altă modalitate de a-l consuma este să călim seminţele într-o tigaie fără ulei la foc foarte mic, preţ de 1 minut. Seminţele trebuie să deschidă aroma şi să înceapă să pocnească. După aceea seminţele pot fi adăugate la orice mâncare: presărate peste salată, tocăniţe, supe etc. Anasonul se foloseşte şi pentru felurile dulci, mai ales biscuiţi. Dacă nu doriţi să se simtă în mâncare puteţi să-l râşniţi, dar recomand să râşniţi o cantitate mică, astfel încât uleiurile volatile preţioase să nu se piardă.
- Utilizarea anasonului în mâncare depinde de gust, de aceea vă invit să experimentaţi. Puteţi să-l adăugaţi la sosuri de carne (miel, porc), la supe (mai ales cele ,,dulci''), la dressing-uri pt. salate (călite şi amestecate cu ulei, suc de lămâie etc), la ceaiuri şi compoturi, la biscuiţi sau brioşe (foarte puţin, doar să dea un pic de aromă picantă).
cand eram mica,anii 70-80,erau niste grisine cu aroma de anason...
RăspundețiȘtergereDa? Am un sapun handmade in magazin cu ulei de fenicul (seamana f. mult cu anason) si foarte multi care l-au mirosit mi-au spus acelasi lucru, ca le aminteste de ceva din copilarie :) Poate aceste grisine sunt motivul.. :)
RăspundețiȘtergere