Varza de Bruxelles preparată în cuptor

Varza de Bruxelles (de fapt, mugurii ei) conţine o mulţime de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B9, C, E), minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), o cantitate mică de fibre şi proteine şi cel mai important, substanţe cu proprietăţi anticancer demostratate ştiinţific. Din păcate nu doar multe vitamine sensibile la tratament termic, dar şi aceste substanţe cu proprietăţi antitumorale sunt distruse prin tratament termic prelugit. Din metode de preparare anume prin fierbere se pierde cel mai mult din nutrienţii conţinuţi în varza de Bruxelles. De aceea, dacă acestea nu se pot consuma crude, de preferat este să fie uşor gătite la aburi, la cuptor sau la grătar. Iată o reţetă simplă de varză de Bruxelles gătită în cuptor:
  • Mugurii proaspeţi sau dezgheţaţi de varză de Bruxelles 
  • Ulei de măsline extravirgin sau ghee
  • Sare de mare
  • Plante aromatice (eu am pus doar oregano)
  • Condimente care vă plac: piper, ghimbir, asafetida, chili, coriandru măcinat etc (eu am pus nişte curry nu foarte picant)
Condimentele se amestecă bine cu uleiul de măsline. Turnaţi uleiul peste varza şi amestecaţi uşor astfel încât varza să fie acoperită cu ulei (nu este nevoie de mult ulei). Aşezaţi varza pe tavă acoperită cu o foaie de copt şi puneţi tava în cuptor la foc mic. De asemenea, mugurii pot fi aşezaţi pe nişte beţişoare din lemn, ca pentru grătar, va fi uşor de întors şi va arăta foarte bine. Dacă doriţi puteţi tăia varza în 2, la fel, va fi mai uşor de întors. Eu am lăsat-o întreagă şi am întors uşurel fiecare varză atunci când aceasta a devenit aurie pe partea de jos, adică cam în 10 minute. Apoi am lăsat-o să se rumenească şi pe cealaltă parte şi am scos-o imediat.

Puteţi servi varza ca garnitură pentru carne sau peşte (dacă sunteţi carnivor), cu alte legume gătite, cartofi copţi la cuptor, mâncare de orez etc. Eu am servit-o cu nişte arpacaş pe care l-am stropit cu un sosuleţ  încropit din ghee şi diverse condimente, ghimbir şi usturoi, totul presărat cu leurda tăiată fîşii. A fost o cină minunată!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare