Sushi Sanatos



Din urmatoarele ingrediente am facut 2 feluri de sushi: cu somon si legume si doar cu legume (varianta vegana).

Ingrediente:
  1. Foi de alge pentru sushi- 5
  2. Somon afumat (să nu conţină decît peşte, fără stabilizatori)- cam 100 g
  3. Orez integral- o cană
  4. Avocado- jumătate
  5. Castravete- jumătate
  6. Roşie- jumătate
  7. Ghimbir- 2 cm
  8. Frunze de coriandru sau altă verdeaţă, germeni- cîteva fire
  9. Oţet de orez natural
  10. Opţional maioneză vegană: muştar bio (am găsit muştar care conţinea doar seminţe de muştar, oţet de cidru ;i sare de mare), jumătate de avocado, 1 Lg suc lămîie, 1 Lg ulei presat la rece
  11. Sos de soia natural (să conţină doar boabe de soia, sare, oţet, nu cele ieftine cu conservante)
  • Orezul se spală bine şi se fierbe în cantitate triplă de apă. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu cîteva linguriţe de oţet de orez. Va fi uşor lipicios, nu fiecare bob separat cum trebuie să fie în cazul altor reţete cu orez.
  • Legumele se taie felii subţiri. Puteţi folosi ce legume doriţi. Dacă folosiţi roşii îndepărtaţi partea zemoasă.
  • Maioneză: se amestecă în blender avocado, suc de lămîie, ulei şi muştar pînă la obţinerea consistenţei unui sos. Sau pasaţi avocado cu furculiţa şi amestecaţi cu restul ingredientelor. Dacă preparaţi sushi vegetariene puteţi adăuga şi un pic de sare de mare. Depinde şi de cît de sărat e sosul de soia, al meu era cu puţină sare.
  • Se ia o foaie de alge. Partea lucioasă vine dedesupt, iar pe partea mai reliefată se pun cîteva liguri de orez şi se întind bine pe toata foia. Pe lateral se poate întinde chiar pînă la margini, jos se lasă 1-2 cm, iar sus de lasă cam 2-3 cm liber. Undeva în partea de jos se pune restul împluturii aşa cum e arătat în imaginea de mai jos. Ordinea nu contează, eventual dacă puneţi şi maioneza, e mai bine s-o aşezaţi la baza. Astfel, aşezaţi straturi subţiri de fiecare ingredient pe care îl aveţi într-un şantuleţ. Aveţi grijă să nu puneţi prea mult: maxim 1-2 felii din fiecare ingredient.
  • Rulaţi de la baza spre capătul foii ţinînd ferm cu degete foaia, cam aşa cum faceţi la sarmale de exemplu. Dacă aveţi un suport special din beţişoare de bambus (se găşete în supermarketuri împreună cu foi de alge) va fi mai uşor, dar merge rulat şi cu degete sau cu ajutorul unui prosopel. Cînd ajungeţi la capăt menţineţi un pic presiune pe rola, să se lipească bine capătul foii.
  • Puneţi rolele de o parte, lăsaţi-le să stea cam 10 minute şi dupa aceea puteţi să le tăiaţi rondele.
  • Serviti cu sos de soia, maioneză sau alte sosuri picante cu ajutorul beţişoarelor sau cu mîna.
Iată pozele cu ingredientele folosite de mine:
  • Avocado tăiat felii

  • File de somon felii mai late

  • Castraveti taiati betisoare

  • Ghimbir tăiat subţire

  • Frunze de coriandru, lăsate pe fir, doar tulpinile groase de îndepărtează

  • Roşii tăiate felii, fără partea zemoasă cu seminţe

  • Maioneza din avocado si muştar

  • Muştar, sos de soia şi oţet de orez







Şi un filmuleţ în care puteţi vedea cum se face sushi:

Comentarii

Postări populare