Orez cu mazăre şi panir

orez brun cu mazăre şi panir
O reţetă super simplă! Combinaţia orez + mazăre o iubesc demult, dar e prima dată când am adăugat panir în orez. Mi se pare delicios!
Reţeta este excelentă pt. Vata şi Pitta, dar şi Kapha dc. e în echilibru ar putea mânca liniştit din când în când, căci am folosit puţin ghee şi  panir, care e oricum o brânză puţin grasă şi nesărată. Dacă aveţi o digestie mai greoaie folosiţi orez alb, basmati sau alt orez cu bob lung.

Ingrediente 2 porţii:
  • 1 cană orez (eu am folosit brun)
  • 1 cană mazăre verde (eu am avut îngheţată)
  • 1 ceapă (eu am folosit ,,de apă'')
  • în jur de 100g  panir (puteţi înlocui cu mozzarella, caş puţin gras, urdă)
  • Condimente: 1/2 lingură sare sau după gust
  • câteva frunze de dafin, vf. de cuţit ghimbir, vf. de cuţit piper (opţional), vf. de cuţit coriandru măcinat, jum linguriţă seminţe de fenicul şi alte condimente sau plante aromatice care vă plac.
  • 1 Lg ghee sau ulei

Preparare, varianta nr. 1
  1. Orezul brun e de preferat să fie înmuiat cu câteva ore înainte. Spălăm bine orezul, îl lăsăm la scurs.
  2. Încălzim ghee sau ulei la foc mic-mediu, adăugăm condimentele întregi (foi de dafin, seminţe de fenicul) şi le lesăm până seminţele încep să pocnească. Adăugăm ceapa tăiată mărunt şi condimentele măcinate (coriandru, ghimbir), călim câteva minute până ceapa devine transparentă. Mare grijă să nu devină maronie (adăugaţi un strop de apă dc e nevoie). Adăugăm orezul scurs şi călim câteva minute până apare o aroma plăcută.
  3. Adăugăm sare, mazăre şi apă cât să acopere câteva degete orezul. Lăsăm să fiarbă la foc mic până orezul e gata (în jur de 20 de minute), mai adăugăm condimente dacă e nevoie (acum cei cu tipologia Kapha pot adăuga puţin piper proaspăt măcinat) şi panirul tăiat cubuleţe. Acoperim şi lăsăm la foc 1 minut. 
 Varianta nr. 2: dacă aveţi orez simplu deja preparat

Eu câteodată prepar mai mult orez sau linte simplă (fierte doar cu puţină sare şi puţine condimente neutre) pentru a le putea folosi câteva zile la diverse mâncăruri. Fac asta când nu am timp, nu e chiar ayurvedic, căci trebuie să consumăm mâncare proaspătă, pregătită în aceeaşi, dar mai bine aşa decât să mănânc prostii din oraş, nu-i aşa?
În acest caz, peraparaţi doar sos de mazăre şi panir:
  • Căliţi condimentele şi ceapa ca în prima variantă, apoi adăugaţi mazărea, puţină sare şi apă cât să acopere mazărea şi lăsaţi la înnăbuşit vreo 5-10 minute până mazărea e gata. 
  • Adăugaţi cubuleţe de panir şi orezul fiert şi lăsaţi pe foc 1 minut amestecând, astfel încât panirul  să se înmoaie şi să se pătrundă gusturile, iar excesul de apă să se absoarbă dacă e cazul.
Poftă bună!

Comentarii

  1. Multumesc pentru reteta! am respectat-o intocmai si nu mi-a parut rau! este delicioasa!
    tine-o tot asa! te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze...nu intocmai...:( fara panir! :)ci cu urda...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt sigura ca urda merge foarte bine la aceasta reteta. Multumesc tare mult, si eu te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare