Curry de linte roşie cu ciuperci şi cocos




,,Curry'' este o mâncare asiatică de tip sos şi un condiment asiatic în acelaşi timp. Amestecul de condimente poate fi foarte diversificat, de obicei conţine curcuma (care îi dă culoarea aceea ocru), fenicul, coriandru, chimen, diverse tipuri de piper etc. Despre acest amestec de condimente vom vorbi într-un alt articol. D numirea curry pentru mâncare este o denumire generică pentru sosuri asiatice care se prepara cam după acelaşi model: în ulei sau ghee se călesc condimentele intregi, apoi se adaugă ceapa, apoi condimentele măcinate (de obicei amestecul curry plus alte condimente) şi apoi deja alte legume din care se prepară sos sau leguminoasele (lintea), carnea. De multe ori sosul este ingrosat cu lapte sau smântână de cocos, aşa cum la noi se adaugă făina sau smântâna. Astăzi aş vrea să vă prezint un curry  absolut delicios care se face extrem de uşor şi rapid. Am folosit lintea roşie care este uşor de digerat şi foarte nutritivă, iar în loc de lapte de cocos am folosit fulgii de cocos care nu se simt mai deloc în mâncare, însă îi dau o consistenţă mai bogată şi desigur sosul devine mai nutritiv. Laptele de cocos care se găseşte la noi este inevitabil cu aditivi, de aceea nu recomand consumul lui. În schimb fulgii de cocos bio se găsesc destul de uşor şi reprezintă o alternativă bună. Pont pentru cei care doresc să renunţe încet-încet la carne: combinatia ciupercile+lintea+usturoi face ca acest sos să fie foarte asemanator cu un sos din carne! :D

Un pic de nutriţie
Un astfel de sos este superior sosurilor de la noi pentru că în mod tradiţional în bucătăria ayurvedică nu se foloseste carnea, se foloseste putina grasime, nu se prăjeşte nimic, nu se folosesc combinaţii greşite (cum e la noi sos de carne cu smântână de exemplu), nu se folosesc ingrediente procesare şi rafinate (făina albă, zahăr alb, pasta de tomate etc) prepararea cu condimente ajuta la digestia şi absorbţia ingredientelor, iar utilizarea ingredientelor ca lintea şi cocos îl fac foarte nutritiv şi consistent fără să fie greu de digerat ca sosurile preparate la noi. 
Acest curry este potrivit pentru toate tipurile de constituţie şi este excelent pentru anotimpul Kapha prin care trecem acum. Pentru Pitta aş recomanda să nu folosească usturoi şi un curry picant. Asociat cu orez sau alt fel de cereale reprezintă o masă completă, consistentă şi nutritivă.

Ingrediente 2 pers.:
  1. o cana linte rosie/galbenă (inmuiata peste noapte in prealabil)
  2. o ceapa
  3. cativa catei de usturoi (optional)
  4. 1 cm radacina proaspata de ghimbir (optional)
  5. o cana bulion de rosii (de preferat de casa sau verificaţi la ingrediente să conţină doar roşii pasate)
  6. o cana ciuperci (eu am folosit pletorus)
  7.  cateva linguri de fulgi de cocos (de preferat bio, proaspete, aromate si moi) sau cocos razuit fin (puteti sari peste acest ingredient)
  8. sare dupa gust
  9. 1 lingura amestec de condimente ,,curry'' (de preferat proaspat rasnite)
  10. 1-2 lingurite ghee sau un ulei vegetal 
Preparare (20 min.):
  • Ceapa se taie fin. Se incalzeste ghee intr-o tigaie  sau cratita cu baza larga. Adaugati ceapa si caliti amestecand des la foc foarte mic pana ceapa devine translucida.
  • Taiati fin ghimbir si usturoi sau pisati-le in mojar, adaugati la ceapa si mai calti 1 minut amestecand. Adaugati 1 lingurita de curry si mai caliti 1 minut.
  • Adaugati ciuperci taiate fin si caltiti pana ciupercile incep sa-si reduca volumul.
  • Adaugati lintea, bulion de rosii, sarea si putina apa daca e nevoie. Lasati sa fiarba la foc mic in jur de 10-15 minute.
  • Mai adaugati curry si alte condimente daca doriti (inca un pic de sare, poate putin piper sau turmeric...), fulgii de cocos. Fierbeti inca 5 minute sau pana lintea este gata si sosul a capatat consistenta dorita. 
  • Serviti cu orez simplu sau orice alte cereale (mei, arpacas, quinoa, hrisca etc.)

Comentarii

  1. Foarte interesant ce spu tu aici. Acum m-am lamurit si eu ce inseamna curry.....eu il aveam in mintea doar ca si condiment. Neaparat fac aceasta combinatie si o voi incerca cu mei ...caci stii ca este marele meu preferat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mei in loc de orez, nu? :) Va fi gustos cu siguranta :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare