Ceai contra tusei (anti Kapha)

Mergând în fiecare zi cu mijloacele de transport în comun, am observat că de dimineaţa toată lemea tuşeşte. Nu neapărat că ar fi toţi răciţi, ci este vorba mai degrabă de exces de mucus în organism care astfel se manifestă. De asemenea mucusul poate fi în exces în căile nazale. Acesta este un semn clar al dezechilibrului de Kapha. Ceaiul anti Kapha băut de câteva ori pe zi, mai ales de dimineaţa, reduce semnificativ aceste simptome. Este expectorant, decongestionant şi contribuie la eliminarea mucusului mai ales din căile respiratorii şi la reducerea toxinelor (ama).Cei care au constituţia Kapha, dar nu au exces de mucus, vor dori să bea acest ceai mai degrabă pentru efectul său revigorant, de îmbunătăţire a digestiei şi metabolismului. 

Sunt multe plante cu acţiune expectorantă, însă eu am ales câteva condimente care au o acţiune puternică anti Kapha şi, în plus, oricine le are la îndemână în bucătărie. Puteţi alege doar câteva ingrediente, nu neapărat să faceţi din toate 4. Pentru a avea efect terapeutic condimentele trebuie să fie neapărat întregi. Găsiţi condimente intregi în plafare. Ghimbirul are de asemenea un efect anti Kapha foarte pronunţat şi de aceea l-am inclus in lista. Asociaţi-l cu 1 sau mai multe din ingredientele principale. În privinţa cantităţii, puneţi la ochi. Ideea e  ca ceaiul să aibă un miros şi gust pronunţat, aromatic şi picant. Dacă vă place ceai îndulcit, vă propun să adăugaţi puţină miere după  ce ceaiul se răceşte la 40 de grade, mierea reduce de asemenea Kapha.

Ceai din condimente contra tusei Blossom of a new life:
  1. Cuişoare
  2. Scorţişoara
  3. Piper negru/piper lung indian (pippali)
  4. Busuioc (de la plafar, destinat pentru ceai, nu condiment)
  5. Opţional: ghimbir
  6. Miere
  •  Se ia aproximativ 1-2 linguriţe de condimente proaspăt râşnite (busuiocul nu e nevoie să fie râşnit) şi se infuzează cu apă fiartă 15 minute. Adăugaţi puţină miere şi serviţi imediat. 
  • Dacă folosiţi condimente intregi, luaţi un beţişor de scorţişoară, vreo 10 cuişoare şi boabe de piper şi 1 cm de ghimbir proaspăt. Adăugaţi la 1,5 cană apă fierbinte şi fierbeţi în jur de 5 minute.

Comentarii

Postări populare