Meniu pentru anotimpul Kapha
Kitchari cu mazăre şi praz, cartofi & morcovi la cuptor cu mirodenii şi varza murată |
Cele mai bune ingrediente: hrişca, mei, porumb, quinoa, amarant, leguminoasele (fasole, năut, mazăre uscată, toate felurile de linte şi de soia), sfecla, morcov, ţelina (rădăcini, tulpini), ceapa, praz, hrean, ciuperci, usturoi, verdeaţa (untisor, urzici, leurdă, mărar, pătrunjel, rucola etc), toate condimentele. Cel mai bun tip de mâncare: mâncarea asiatică (chinezească, indiană etc), adică o mâncare relativ uscată, concentrată, bine condimentată, cu foarte multe legume şi foarte puţine ingrediente de origine animală. Spre exemplu pastele chinezeşti de orez sau de hrişcă cu diverse legume şi ciuperci, toate preparatele asiatice pe baza de leguminoase (falafel, hummus, daluri, curry-uri etc) sunt excelente. Foarte bune sunt şi ceaiurile din condimente, ceai din ghimbir. Celor care se simt prea somnolenţi de dimineaţa le recomand ceai verde şi negru, eventual combinate cu condimente, spre exemplu ceai negru merge excelent cu ghimbir.
Pentru cei care ţin o dietă potrivită cu tipul de constituţie în general, iată câteva reţete de pe blog care vă vor ajuta să menţineţi echilibrul în aceasta perioada a anului. În timp ce reţetele noi apar voi completa lista.
- Băutura din grapefruit şi turmeric
- Ceai anti Kapha
- Chiftelute de legume
- Ciorbiţă cu ierburi sălbatice de primăvară
- Ciorbiţă de iarnă cu paste de orez
- Ciorbă de lobodă
- Ciorbita usoara de sfecla
- Ciorbiţă de urzici cu zer
- Ciuperci umplute
- Clătite de hrişcă şi ovăz (de preferat fără ou)
- Curry de mazăre verde şi ciuperci
- Curry de linte roşie cu ciuperci şi cocos
- Garnitură dietetică din conopidă
- Hrişca cu sos de ciuperci
- Hrisca cu sote de legume
- Hummus ( a nu se mânca rece şi cu pâine albă, ci cu pâine integrală de casă, lipii, ca garnitură etc)
- Kitchari
- Kitchari de mei cu legume (folositi legume de sezon)
- Legume inabusite in suc propriu
- Linte cu sos de ciuperci şi sfeclă
- Lobio (din orice fel de boabe)
- Mazăre verde cu verdeaţă
- Morcov şi porumb călite în unt (untul de înlocuit cu un ulei puţin gras sau ghee)
- Omleta cu spanac şi ciuperci
- Orez integral cu sos de linte
- Orez integral şi sos de linte verde (altă variantă)
- Orez integral cu legume în stil asiatic
- Piure de cartofi si dovleac
- Ragu cu linte
- Risotto de urzici
- Salată de sfeclă coaptă şi hrean
- Salată de fenicul şi sfecla la cuptor
- Salată de hrişcă şi fenicul
- Salată de iarnă din rădăcinoase
- Salată detoxifiantă (de preferat nu folosiţi sare şi ulei)
- Sos de ciuperci şi spanac (combinat cu paste integrale, mămăligă din mei sau porumb, piure, alte terciuri etc)
- Spanac înăbuşit cu usturoi
- Supă cremă de sfeclă
- Supă cremă de rădăcinoase
- Supă cremă de mazăre uscată şi dovleac
- Supă de mazăre uscată şi ciuperci
- Terci de amarant
- Chefal la cuptor cu sos de roşii
- Hering la cuptor
- Merluciu la cuptor
- Orez cu mazăre şi panir
- Salată de sfeclă la cuptor şi panir
- Ton la cuptor
Comentarii
Trimiteți un comentariu