Meniu pentru anotimpul Kapha

Kitchari cu mazăre şi praz, cartofi & morcovi la cuptor cu mirodenii şi varza murată
 Am intrat bine în anotimpul Kapha şi este cazul să începem să ne schimbăm dieta, mai ales pentru reprezentanţii constituţiei Kapha. Dacă aţi pierdut cumva articolul principal despre anotimpul Kapha, click aici Cei care au o constitutie Kapha ar trebui să ducă o dietă anti Kapha ceva mai strictă (click aici pentru a citi despre dieta anti Kapha).

Cele mai bune ingrediente: hrişca, mei, porumb, quinoa, amarant, leguminoasele (fasole, năut, mazăre uscată, toate felurile de linte şi de soia), sfecla, morcov, ţelina (rădăcini, tulpini), ceapa, praz, hrean, ciuperci, usturoi, verdeaţa (untisor, urzici, leurdă, mărar, pătrunjel, rucola etc), toate condimentele. Cel mai bun tip de mâncare: mâncarea asiatică (chinezească, indiană etc), adică o mâncare relativ uscată, concentrată, bine condimentată, cu foarte multe legume şi foarte puţine ingrediente de origine animală. Spre exemplu pastele chinezeşti de orez sau de hrişcă cu diverse legume şi ciuperci, toate preparatele asiatice pe baza de leguminoase (falafel, hummus, daluri, curry-uri etc) sunt excelente. Foarte bune sunt şi ceaiurile din condimente, ceai din ghimbir. Celor care se simt prea somnolenţi de dimineaţa le recomand ceai verde şi negru, eventual combinate cu condimente, spre exemplu ceai negru merge excelent cu ghimbir.

Pentru cei care ţin o dietă potrivită cu tipul de constituţie în general, iată câteva reţete de pe blog care vă vor ajuta să menţineţi echilibrul în aceasta perioada a anului. În timp ce reţetele noi apar voi completa lista.
Ştiu că persoanele de tip Kapha ţin destul de greu dietă şi în general sunt foarte ataşaţi de mâncare bună şi consistentă. Pentru cei care mănâncă obişnuit (carne, lactatele, pâine etc), aceste reţete sunt bune pentru a fi înlocuite cu nişte variante mai sănătoase:

Comentarii

Postări populare