Beneficiile iaurtului şi altor lactate fermentatate

Iaurt, alături de alte lactate fermentate care conţin bacaterii bune (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilicum etc.) este unul dintre cele mai nutritive şi sănătoase alimente cunoscute încă din antichitate. Diferite popoare au tradiţii diferite legate de acest produs, modalităţi diferite de a-l prepara şi de a-l consuma. În unele cazuri iaurtul se face foarte gras si solid (în special în zonele cu o climă aspră), în altele mai putin gras, unii îl preferă mai dulce, alţii mai acid şi aşa mai departe. Dahi (India), Mâst Chekide(Iran), Matsoni (Georgia) sunt doar câteva varietăţi de iaurt care reprezentau mâncarea de bază a acestor popoare, ceva ce fiecare om avea în casă.

Principalul motiv pentru care iaurtul a devenit atât de popular este descoperirea bacteriei Lactobacillus bulgaricus în anul 1905 de către savantul bulgar Grigorov şi, ulterior, datorită studiilor savantului rus, laureatul premiului Nobel Mechnikov, care atribuia acestor bacterii un rol deosebit în menţinerea sănătăţii.

Bacteriile L. bulgaricus şi S.thermophilus utilizate de obicei în prepararea iaurtului susţin flora intestinală şi prin aceasta ajută la o funcţionarea normală a tractului digestiv. Elimină efectele negative ale utilizării antibioticelor (disbacteriosă) precum diareea, balonarea, o asimilare dificitară a substanţelor nutritive, candida. De asemenea, aceste bacterii stimulează imunitatea. Acum sunt foarte multe varietăţi de produse fermentate. Unele varietăţi combină fermentarea bacteriilor cu o fermentare alcoolică (chefir), altele sunt  o combinaţie între iaurt şi lapte acidofil şi conţin faimoasa bacterie Lactobacillus acidophilicum. Fiecare dintre ele are beneficiile proprii. Poate că vom vorbi mai pe larg într-un articol viitor despre aceste ,,bacterii bune''.

Însă bacteriile menţionate pot fi consumate şi separat, sub forma de capsule. De aceea, aş vrea să atrag atenţia astăzi asupra unui alt avantaj al consumării iaurtului. Iaurtul este un produs extrem de nutritiv şi uşor asimilabil. Secretul constă în faptul că aceste bacterii convertesc lactoza  prin procesul de fermentare  în glucoză şi galactoză şi parţial transformă în acid lactic. Practic, glucoza este scindată de către bacterii în compuşi simpli  şi laptele care este atât de greu de digerat de organismul nostru (unele persoane nu îl pot digera deloc) este transformat într-un produs uşor de digerat şi concentrat. În acest fel, laptele devine o sursă bună de proteine (aminoacizi), aşa vitamine preţioase ca B12 şi calciu.

Iată care sunt nutrienţii cu un grad de asimilare foarte bun care se găsesc într-o cană de iaurt: 

 • Iod: 58% din DZR a unui adult
 • Calciu: 45%
 • Fosfor 35%
 • Vitamina B2: 30%
 • Proteine: 25 %
 • B12: 23%
 • Triptofan 22%
 • Potasiu 16%
 • Molibden 15%
 • Zinc: 14,5%
 • B5 (pantenol): 14,5% 
 • Altele: B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu etc.  
Toate acestea la 150 de calorii şi indice glicemic 14! Impresionant, nu? Iaurtul este un aliment incontestabil potrivit pentru diete de slăbire, mai ales pentru constituţia Vata-Kapha. În acelaşi timp este bun şi pentru cei care au o constituţie mai slabă, căci este foarte nutritiv. Îl recomand mai ales pentru constituţia de tip Vata.

Iată care sunt efectele demonstrate ştiinţific ale consumului de iaurt:

 • Stimulează imunitatea, previne apariţia multor boli şi astfel creşte calitatea şi speranţa de viaţă
 • Scade nivelul de colesterol în sânge
 • Ajută la prevenirea obezităţii la copii şi contribuie la scăderea excesului de grăsime la copii şi adulţi
 • Favorizează formarea oaselor, ajută la prevenirea osteoporozei (datorită conţinutului de calciu şi lactoferinei, proteina care are capacitatea de a lega fierul)
 • Protejează de ulcer datorită acţiunii bacteriilor Bifidobacterium lactis şi Lactobaciullus acidophilus care inhibă bacteria Helicobater pylori.
 • Reduce riscul dezvoltării cancerului de colon

Cum alegem un iaurt?

Un iaurt sau alt produs fermentat care conţine bacterii vii trebuie să conţină doar lapte integral şi acele bacterii vii. Din ce fel de lapte este produs nu contează, mai degrabă acest lucru se va reflecta în procentul de grăsime. Important este ca acest produs să nu conţină nimic altceva, să nu fie pasteurizat după (adică să conţină bacterii vii!) şi să aibă un termen de valabilitate cât mai mic (în jur de 14 zile, în funcţie tipul de bacterii folosite). Cel mai bine este să faceţi iaurt singuri din lapte proaspăt de la ţară. Este foarte uşor, în curând voi posta reţeta.

Pentru a afla cum iaurtul se foloseşte în cosmetică, vă rog să citiţi articolul de pe veda-store.ro: http://veda-store.ro/articole/25-ingrijirea-tenului/59-ingrijirea-pielii-cu-iaurtLink-uri utile:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=124
http://en.wikipedia.org/wiki/Yogurt

Sursa imagine: http://www.foodgal.com/2009/02/your-one-stop-shop-for-french-gourmet-goods/

Comentarii

Postări populare