Plantele medicinale cu acţiune detoxifiantă

sursa imagine: bettercancersolutions.com

În concepţia Medicinei Ayurvedice gustul dulce, sărat şi acru favorizează acumularea toxinelor (ama) în organism. Astfel, un regim bazat pe sucuri sau, şi mai rău, smoothie-uri de fructe promovat de mass-media ca unul detoxifiant, nu are nici o legătura cu detoxifiere.
Plantele cu gust amar şi iute sunt acelea care cresc focul digestiv şi contribuie la detoxifiere. Acestea se folosesc exclusiv  fitoterapiutic şi nu se consumă tot timpul. De asemenea, plantele cu efect laxativ contribuie la eliminarea reziduurilor toxice.

I.  Plante cu gust iute: distrug toxinele


Acestea sunt în general condimentele:
 • ardei iute
 • piper negru sau alte feluri de piper
 • ghimbir
 • boabe de muştar
 • asafetida *
Ajută şi condimentele uşor picante, dar care au capacitatea de a  încălzi: cardamom, busuioc, coriandru etc

Aceste condimente se administrează sub formă de pudră. Se amestecă în proporţii egale şi se ia de câteva ori pe zi cam câte 1 g cu miere. Se găsesc şi remedii ayurvedice sub forma de capsule, de obicei asociate si cu alte plante cu efect detoxifiant in formule speciale. Unul dintre remedii ayurvedice din plante picante este Trikatu si conţine piper negru, piper lung si ghimbir.  De asemenea, ceaiul din condimente ar trebui sa aiba efect similar.
Aceste remedii sunt potrivite mai ales pentru Vata şi Kapha. Pitta trebuie să le asocieze neapărat cu plante amare.

II. Plante amare: ajută la eliminarea toxinelor, mai ales din sânge şi ficat

 •  Neem (Azadirachta indica)
 • Genţiana (Gentiana spp.)
 • Aloe vera (nu sucul acela din comerţ care conţine conservanţi, stabilizatori, coloranţi şi aromatizatori)
 • Golden Seal (Hydrastis canadensis)
 • Senna (Cassia acutifolia)
 • Katuki (Picrorhiza kurroa)
De asemenea Artichoke (anghinare) este un tonic amar şi mai sunt multe. Se pot lua separat sau în combinaţii speciale create pentru detoxifiere. Plantele amare sunt potrivite pentru Pitta şi Kapha. Persoanele de tip Vata trebuie să le folosească doar dacă e nevoie şi în cantităţi mici.

III. Plante cu efect laxativ blând

 • Triphala (amestecul de Amalaki, Bibhitaki şi Haritaki)
 • Aloe 
Sunt multe plante cu efect laxativ, dar aceste 2 remedii sunt cele mai bune, fără efecte adverse. Triphala are avantajul că este potrivită pentru orice tip de constituţie. Are efect detoxifiant, laxativ, antioxidant şi multe alte efecte benefice. Poate fi luată pe termen lung ca atare sau în combinatii cu alte plante pentru anumite cure terapeutice. Amestecul triphala se găseste în zilele noastre în orice magazin cu produse naturiste la un preţ accesibil pentru oricine. Şi aloe este un laxativ foarte bland, fără efecte secundare. Nu este indicat pentru Vata pe termen lung şi dezavantajul este că sucul de aloe care se găseste în comert nu are acele efecte benefice pe care il are sucul proaspăt. Dacă e posibil să vă faceţi singuri suc de aloe, vi-l recomand, dacă nu, mai bine optaţi pentru plante uscate.

Plantele laxative care măresc volumul scaunului (psyllium, seminţe de in) nu sunt recomadate pentru detoxifiere. Plantele cu efect puternic purgativ (cruşin) trebuie utilizate cu mare prudenţă, personal nu le recomand folosite ca atare.

Cum se folosesc aceste plante

 Se pot folosi oricând sau în timpul detoxifierii (post, dieta detoxifiantă). Cel mai bine să fie asociate între ele. De exemplu se poate lua amestecul Triphala şi amestecul Trikatu; suc de aloe cu o combinaţie de condimente (ghimbir, piper, turmeric); Neem, un amestec de condimente (ghimbir, câteva feluri de piper) şi aloe, ceai din condimente (ghimbir, fenicul, cardamom etc) şi aloe etc.

Acesta metoda de detoxifiere are avantajul că oricine poate s-o facă, fără să fie nevoie de consultarea doctorului. În schimb nu vă recomand metode ,,dure'' de detoxifiere. Deşi sunt mai eficiente si mai rapide, este nevoie de controlul unui specialist pentru a le efectua. Spun asta pentru că există multe site-uri în România care propun tot felul de metode extreme. Nu se ţine cont nici de starea organismului, tipul de constitutie, boli in cazul carora nu e voie sa faci asa ceva...Vă rog să aplicaţi metode puternice de curăţare doar dacă v-ati consultat cu medicul dvs. Dietele extreme si unele metode de curăţare de toxine a organismului pot face mai mult rău decât bine în unele situaţii.

Recomandări:
1. Vă recomand acest produs ayurvedic pentru îmbunătăţirea digestiei şi prevenirea acumulării toxinelor (Kapha, Vata): http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=99&category_id=34
2. Pentru curăţarea sângelui şi ficatului (mai ales pentru cei cu o constituţie Pitta, dar şi Kapha): http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=121&category_id=32
3. Dacă doriţi să folosiţi condimentele terapeutic sau chiar şi în mâncare, vă recomand să le luaţi întregi de la plafar sau magazine specializate de mirodenii asiatice. Procurati-vă o rasniţă şi măcinaţi o cantitate mică, de exemplu cât să ajungă pentru o săptămână. Păstraţi condimentele în recipiente inchise ermetic, ferite de lumină, de preferat să nu fie din plastic.* Are gust de usturoi, dar e mult mai ,,moale'', intră de obicei în diverse amestecuri de condimente, nu ştiu dc se găseşte separat în România.

Comentarii

Postări populare