Q&A: cum să slăbesc?


Bună, dragele mele cititoare! Astăzi trebuie să răspund la întrebarea care mi se pune aproape de fiecare fata careia ii spun ca mă pasionează nutriţia :).

Cred că deja ştiţi că sunt împotriva oricăror diete şi regimuri drastice, oricât de ,,populare'' ar fi şi eficiente ar părea la prima vedere. Nu sunt de acod nici cu suplimentelez naturale/sintetice care inhibă pofta de mâncare. Rezultatul tutror acestor chinuri este dereglarea sistemului digestiv şi endocrin, a metabolismului, a nivelului psiho-mintal (cresc excesiv si nenatural Vata). După ce regimul va fi abandonat (căci cine poate să reziste să mănânce monoton şi să sufere de foame şi pofte un timp îndelungat?), vă veţi îngrăşa la loc, iar dereglarea anumitor sisteme cauzată de dietă va genera diverse probleme.
Sigur că la un moment dat o sa vorbesc mai serios despre kilograme în plus. Dacă o persoana este cu mult peste limita, greutatea mare poate genera multe probleme de sănătate si aceste lucruri merita o atentie amănunţită.

Însă fetele care mă întreabă de obicei cum să slăbească nu sunt obeze şi problema kilogramelor în plus este mai degrabă o chestie inventată de ele. ,,Standardele'' actuale promovează constituţia de tip Vata. A fi slab nu este neapărat bine, mai ales dacă aveţi o constituţie fizică mai solidă. Ţesutul de grăsime are rolul lui în corp şi organismul suferă foarte mult atunci când îl privăm de ceea ce are nevoie. De cele mai multe ori, tot de ce are nevoie o persoana cu câteva kilograme în plus este pur şi simplu de o dietă corectă şi exercitii constante. În loc să aleagă un lucru atât de simplu şi de natural, majoritatea femeilor caută nu ştiu ce diete miraculoase. De fapt e specific femeilor să-şi compice viaţa. Şi eu fac la fel în anumite lucruri ;)).

Uită de prostiile promovate de reclame. Fetele alea slăbuţe care apar în reclamă nu au slăbit pentru că au luat acel supliment! Iată ce trebuie să faci dacă ai kilograme în plus:
  1. Ajustează dieta conform constituţiei tale (Vata, Pitta, Kapha). De obicei persoanele de tip Kapha au predispoziţie la îngrăşare, de aceea, Dieta pentru Kapha sau Dieta detoxifiantă sunt cele mai potrivite.  Dieta trebuie să conţină toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul, inclusiv proteine şi o cantitate mică de grăsime. Nu ţine în nici un caz diete bazate numai pe carbohidraţi sau numai pe proteine. Dacă organismul nu va primi tot ce ii trebuie cu prima ocazie va incerca să stocheze energia  în grăsime. De asemenea, pt a asigura organismului toate elementele de care are nevoie, poţi să iei şi suplimente alimentare foarte bogate în nutrienţi, cum sunt de exemplu ,,superfoods'' (Spirulina, Chlorella, goji, polen etc).
  2. Ia tot timpul un supliment alimentar care reglează digestia şi ajută la asimilarea substanţelor nutritive. Acestea sunt: suplimentele ayurvedice bazate mai ales pe condimente, enzime digestive, probiotice şi prebiotice, fibre etc. Poţi să le schimbi mereu.
  3. Ia un supliment alimentar care reglează tranzitul (plante uşor laxative cum sunt aloe, amestecul Triphala etc. Poate fi şi cel din categoria de mai sus).
  4. Ia un supliment detoxifiant.
  5. exerciţii în fiecare zi. Ştiu că nu ai timp să mergi la yoga şi că nu-ţi stă în fire să-ţi petreci vacanţa plimbându-te prin munţi. Dar oricine poate să dea drumul la nişte muzică şi să ţopăie 30, 20, 10 minute..cât poţi.  Sunt o grămada de filmuleţe pe youtube cu exerciţii de toate felurile. Coborâtul şi urcatul scărilor pe jos te va salva atunci când nu ai chef de nimic :). Nu lăsa nici o zi să treacă fără să faci ceva măcar pentru o parte a corpului tău. Dieta strictă+ lipsa de mişcare duce la slăbire nenaturală, la deteriorarea aspectului pielii, apariţia vergeturilor şi ieşirea în evidenţă a celulitei!!!
  6. Încearcă să îţi echilibrezi prin orice metodă îţi este la îndemână planul psiho-mintal. O greutate mare, un corp solid  oferă sentimentul de stabilitate şi protecţie. De aceea, de foarte multe ori, persoanele care nu sunt predispuse în general la îngrăşare se îngraşă brusc după un stres foarte mare. Sentimentele care generează această reacţie a organismului sunt: frica, subestimarea de sine, ataşamentul excesiv (faţă de lucruri, oameni). Dacă simţi că aici e buba ta, încearcă un psiholog bun sau ia nişte cărţi de cunoaştere de sine, psihoanaliză, dezvolatare personala...Dezvoltă în tine detaşarea, încrederea în sine, curajul, voinţa.
Sper că te vor ajuta aceaste informaţii! Aştept întrebări şi comentarii!
Ar fi super dacă ai putea să împărtăşeşti experienţa ta în aceasta privinţă.

Comentarii

Postări populare