Q&A: ce spune Ayurveda despre depresie premenstruală

Foarte multe fete mi-au scris  că au un sindrom premenstrual acut, dureri, schimbări ale dispoziţiei, suferă de irascibilitatee, gânduri negative şi distructive, o scădere bruscă a încrederii în sine şi apar chiar gânduri suicidale înainte de ciclu.

La mine sindromul premenstrual în ultimul timp s-a ameliorat, însă schimbările în dispoziţie şi comportament se observă.  De obicei cu câteva zile înainte de ciclu încep să mă simt lipsită de energie, devin irascibilă şi mi se pare că toată lumea are ceva cu mine :). De multe ori reacţionez nu chiar adecvat în anumite situaţii, tind să acţionez pripit, câteodată mă cert cu prietenul meu... De la această nemulţumire de ceilalţi  trec la nemulţumirea de sine, îmi dau seama că nu am dreptate şi că am făcut ceva aiurea şi începe frustrarea şi gânduri autodistructive (,,nu sunt bună la nimic'' etc). În unele luni mi se întâmplă să şi plâng fără să am un motiv clar. Sună cunoscut? :)
Sigur că de cele mai multe ori aceste schimbări nu sunt atât de dramatice şi nu le observă nimeni in afară de mine. Un sindrom premenstrual acut insotit de o depresie poate dura mai mult (începând cu ziua în care se produce ovulaţia şi până în prima zi de menstruaţie) şi să fie atât de pronunţate încât persoana respectivă chiar să nu poată funcţiona într-un ritm normal, să-i afecteze viaţa, relaţiile, organismul şi psihicul destul de grav. Aceasta pentru că de fapt, este vorba de o mai mare sau mai mică sensibilitate la oscilaţiile hormonale, care de altfel sunt absolut normale la orice femeie.

Ceea ce e important să înţelegem este că deşi sindromul premenstrual caracterizat prin o multitutine de simptome (dureri, greaţă, sâni umflaţi, retenţie de apă etc) poate fi cauzat de dezechilibrul oricărei dintre dosha, depresia premenstruală este de cele mai multe ori un dezechilibru de Vata.
Vorbim în primul rând de sensibilitatea excesivă fizică  şi psihică a celor cu o constituţie Vata, iar în al doilea rând de emoţiile care predomină la aceste persoane. Persoanele Vata tind să fie agitate, să-şi facă griji, să gândească prea mult şi de multe ori anumite gânduri blochează psihicul într-un cerc vicios. Ei îşi exprimă într-un mod inegal emoţiile, câteodată sunt sinceri şi îşi varsă toată supărarea (sau bucuria), câteodată sunt retraşi şi în lumea lor. Vata sunt caracterizaţi mai ales prin reprimarea emoţiilor, ceea ce duce la un sentiment de frustrare care se acumulează şi izbucneşte în stări depresive mai ales atunci când anumite condiţii interne sau externe favorizează asta (schimbări hormonale, schimbări ale anotimpului, frig şi uscăciune, alimentaţie precară, izolarea etc).
Tocmai de aceea, un tratament hormonal nu are sens în Ayurveda. Nu variaţiile nivelului de hormoni e de vină, ci felul în care reacţionăm la ele. Tratamentul poate da rezultat pe termen scurt, însă dacă cauza nu este eliminată, aceasta se va manifesta oricum sub alte forme. În plus, cu toţii ştim câte efecte secundare au anticonceţionalele.
Vom vorbi neaparat despre tratament, dar intr-un articol mai complex, printre altele am recomandat fetelor asa plante calmate si antidepresive ca sunătoare, valeriană, roiniţă....Sunt şi nişte tonice ale aparatului feminin foarte bune, şi alimentaţie specifică etc.

Primul pas este conştientizarea dezechilibrului. Ai  Vata dosha în dezechilibru? Ai un regim de viaţă haotic, o alimentaţie neregulată şi slab nutritivă? Călătoreşti mult sau petreci majoritatea timpului fără contact cu pământul (blocuri, mijloace de transport, încălţăminte cu tocuri...toate acestea dezrădăcinează). Observaţi-te atent în perioada dupa ovulaţie (aproximativ a 14-a zi de ciclu), vezi ce se intâmplă cu corpul tău, cu pshicul tău. Dacă observi schimbări de dispoziţie trebuie să înelegi ce se întâmplă cu corpul tău şi să fii prudentă. Încearcă să comunici foarte atent şi calm, să faci activităţi care echilibrează şi calmează psihicul, să amâni poate întâlniri cu persoane care te fac să te simţi prost sau discuţii neplăcute, mânâncă bine, regulat şi încet, fă yoga clasică (poze statice, lungi, contemplative) sau alte execiţii (dar nu alergatul, săritul, mersul pe bicicletă etc). Meditaţia este poate cel mai puternic instrument de echilibrare a psihicului.Alimentaţia de asemenea contează foarte mult, aceasta trebuie să fie anti Vata, adică mâncare caldă, gătită, nutritivă, uşoară şi digestă. Sunt absolut contraindicate dietele stricte, mai ales dacă acestea nu vin din o nevoie a naturala a organismului ci sunt impuse si cauzează un discomfort fizic sau psihic.

Întotdeauna partea această psihologică este mai importantă decât partea cu tratament (fie el şi fitoterapeutic), căci problema porneşte de la gândurile şi emoţiile noastre, conflictele noastre interioare. De multe ori eliminarea blocajelor emoţionale sau rezolvarea unui conflict concret (de exemlu în comunicare cu o persoană) este suficientă. Este o mare provocare pentru mine, căci am emoţii negative şi de tip Vata, şi de tip Pitta, însă sunt pe drumul cel bun, adică la aceasta prima etapă, de conştientizare :).

Citeşte şi:
Tipurile de menstruaţie
Câteva remedii simple pentru durerile menstruale
Dieta pentru Vata
Ceai pentru seara din păducel, tei şi roiniţă
Sunătoare

Comentarii

Postări populare