Curry de mazăre verde şi ciuperci

Acum câteva zile am preparat acest curry delicios cu un puternic gust şi aroma de primăvara. Sigur că de când s-a făcut mai cald dorim o mâncare mai uşoară, mai de vară, ne-am saturat de rădăcinoase, cartofi, leguminoase, cereale etc. Însă suntem încă departe de anotimpul în care apar legume şi fructe, iar tot ceea ce se găseşte în piaţă este din sere sau din import. Tocmai pentru că e primăvara şi pentru că trebuie să ajutăm organismul să efectueze detoxifierea, nu vă recomand fructe şi legume din import sau româneşti din sere, căci în loc să detoxifiem adăugăm şi mai multe toxine. În schimb pentru acea sezaţie împrospătantă a legumelor proaspete putem folosi cu succes verdeţurile sălbatice care sunt acum destul de multe în piaţă: urzica, spanac, untişor, leurda, usturoi şi ceapa verde, mărar, pătrunjel. O altă idee sunt legumele îngheţate de noi vara sau toamna, care deşi îşi pierd din proprietăţi, sunt superioare ca valoare nutritivă legumelor crescute în sere cu chimicale. Pentru acest curry eu am folosit nişte roşii cherry îngheţate care dau un gust cu totul diferit de cel cu roşii din conservă, a ieşit exact ca şi cum aş folosi  roşii proaspete de vară... De asemenea mazărea verde foarte fină are un gust primăvăratic. Chiar dacă nu aveţi roşii îngheţate şi faceţi cu bulion de casă, curry oricum va ieşi foarte gustos, mazăre+ciuperci mi se pare o combinaţie excelentă.
Este un curry nutritiv, uşor pentru digestie şi potrivit pentru toate tipurile de constituţie, cu un  efect uşor anti Kapha.



Ingrediente (2 persoane):
  •  ciuperci pletorus, 250 g
  • mazăre îngheţată, 250 g
  • roşii cherry îngheţate, un bol (puteţi înlocui cu o cană bulion de casă sau roşii proaspete dacă sunt în sezon)
  • 1 ceapă
  • Mirodenii: jum. linguriţă seminţe de muştar, 1/3 linguriţă seminţe de coriandru, 2 frunze de dafin,  jum. linguriţă fenicul măcinat, jum. linguriţă coriandru măcinat, 1/3 linguriţă ghimbir măcinat, 1/4-1/3 linguriţă piper negru măcinat, 1 crenguţă de cimbru, 1 linguriţă de oregano şi busuioc uscate. Puteţi folosi ce condimente vă plac sau un amestec curry spre exemplu. 
  • 1 linguriţă sare neiodată
  • 1 linguriţă ghee  (Vata, folosiţi mai mult)


  1.  Încălzim ghee într-o tigaie adâncă la foc mic, adăugăm condimentele întregi: dafin, coriandru şi muştar. Călim 1 minut până seminţele încep să pocnească şi îşi deschid aroma. Adăugăm ceapa tăiată fin şi călim amestecând des până ceapa începe să devină translucidă.
  2.  Adăugăm ciupercile tăiate fâşii şi continuam să călim amestecând des. Adăugăm un pic de ghimbir, fenicul, coriandru şi piper măcinat. Ciupercile trebuie să se înmoaie bine şi să-şi reducă volumul.
  3. Acum putem adăuga roşiile tăiate în 2 sau în 4, sarea, plantele aromatice, mazărea şi puţină apă. Lăsăm să se înăbuşe la foc mediu în jur de 10 minute sau până legumele sunt gata. 
  4. Verficăm dacă mai e nevoie de condimente sau puţină apă şi mai lăsam pe foc până sosul capătă consistenţa dorită. Servim imediat cu orice terci de cereale, orez, paste etc. Eu am servit cu orez integral.

Comentarii

Postări populare